Начало » Новини » Страната
21.12.2023 г.

Предприемаческият доход на българските фермери се е свил с 66,6% за година

Предприемаческият доход на българските фермери се е свил с 66,6% за година

Според първата оценка на икономическите сметки за селското стопанство крайната продукция по базисни цени от отрасъл „Селско стопанство“ през 2023 г. възлиза на 10 445.9 млн. лeвa, изчисляват от Националния статистически институт. Брутната добавена стойност по базисни цени намалява с 30.4% на годишна база и достига 4 118.8 млн. лв., а нетният предприемачески доход възлиза на 1 067.3 млн. лева.

Според първата оценка на икономическите сметки за селското стопанство крайната продукция по базисни цени от отрасъл „Селско стопанство“ през 2023 г. възлиза на 10 445.9 млн. лв., което е с 19.1% по-малко в сравнение с предходната година. Намалението се дължи на спад в цените с 15.0% и на намаление при обемите с 4.8%.

Стойността на продукцията, произведена в растениевъдството, е 6 982.4 млн. лв. и отбелязва намаление спрямо 2022 г. с 28.1%, дължащо се на значителен спад в цените - с 24.2%, както и на послабо намаление на обемите - с 5.1%. Спадът на цените на растениевъдната продукция е в резултат от намалението на цените на зърнените култури с 30.0% и на техническите култури - с 26.7%.

Спрямо предходна година се наблюдава увеличение на цените на зеленчуците с 12.2% и на плодовете - с 17.7%. Намалението на обемите на растениевъдната продукция се дължи предимно на спада на обемите на техническите култури с 20.4% в резултат на по-ниските добиви през 2023 година.

Спад в обемите се наблюдава и при плодовете и зеленчуците респективно с 8.7% и 3.3%, докато при зърнените култури се регистрира увеличение с 3.0%.

Продукцията, произведена от животновъдството, е 2 569.2 млн. лв. и отбелязва увеличение от 10.1% спрямо предходната година. Увеличението е в резултат на ръст в цените с 13.7%, докато при обемите се наблюдава намаление от 3.2%.

Стойността на вложените в селското стопанство през 2023 г. средства за текущо потребление достига 6 327.1 млн. лв., което е с 9.5% по-малко от предходната година и е в резултат на намаление на цените с 5.0% и спад при обемите с 4.7%.

Брутната добавена стойност по базисни цени, създадена в селското стопанство през 2023 г., достига 4 118.8 млн. лв. и е с 30.4% по-ниска от 2022 година. Намалението е в резултат на спад на цените с 26.8%, и на обемите - с 4.9%.

Смесеният индекс на нетния доход (изчислен след приспадане от нетната добавена стойност по базисни цени на стойността на другите данъци върху производството и прибавяне на стойността на другите субсидии върху производството) по факторни разходи намалява с 27.1%, а на нетният опериращ излишък/смесен доход (изчислен след приспадане от нетната добавена стойност по базисни цени на компенсациите на наетите лица и другите данъци върху производството и добавяне на другите субсидии върху производството) - с 38.0%, което е в резултат на спада на цените на продукцията в селското стопанство спрямо 2022 година.

Смесеният индекс на нетния предприемачески доход (изчислен след прибавяне към нетния опериращ излишък/нетен смесен доход на лихвите, получени от земеделските стопанства, опериращи като компании, и приспадане на платените от тях лихви и ренти) в селското стопанство през 2023 г. намалява спрямо 2022 г. с 66.6%.

Пояснения:

Нетният доход по факторни разходи (изчислен след приспадане от нетната добавена стойност по базисни цени на стойността на другите данъци върху производството и прибавяне на стойността на другите субсидии върху производството) измерва доходността от всички фактори на производството - земя, капитал и труд.

Нетният опериращ излишък/нетен смесен доход (изчислен след приспадане от нетната добавена стойност по базисни цени на компенсациите на наетите лица и другите данъци върху производството и добавяне на другите субсидии върху производството) измерва доходността от използването на земята, капитала и незаплатения труд.

Нетният предприемачески доход (изчислен след прибавяне към нетния опериращ излишък/нетен смесен доход на лихвите, получени от земеделските стопанства, опериращи като компании, и приспадане на платените от тях лихви и ренти) измерва компенсацията на незаплатения труд, възнаграждението от земята, принадлежаща на земеделските стопанства, и дохода от използването на капитала.

Предприемаческият доход на българските фермери се е свил с 66,6% за година
3671
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Агростатистиката
С всяка година износът на консерви спада
Кастилия и Леон са произвели зърнени култури за най-много пари в ЕС
Агростатистика
Производството на пилешко месо устоява след кризите от 2020 г. насам
Доверие на потребителите през октомври
Потребителите в градовете са песемисти, на село - оптимисти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини