Начало » Новини » Коментари
14.12.2023 г.

Еврокомисията одобри шестнадесетото изменение на ПРСР 2014-2020 г.

Вдигат ставките за био, агроекология е хуманно отношение
Еврокомисията одобри шестнадесетото изменение на ПРСР 2014-2020 г.

sinor.bg

Европейската комисия одобри шестнадесетото изменение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г, с което се предвижда промяна на текстовете в част от мерките и подмерките. Изменението включва и преразпределяне на 142 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, което няма да окаже негативно влияние нито върху европейския, нито върху държавния бюджет, съобщиха от агроминистерството.

Като част от резултатите от финансовите преразпределения (включително и вътре в самите мерки), са прехвърлени над 115 млн. евро публични средства към общинската подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“; близо 45 млн. евро публични средства към бюджета на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“; 1,2 млн. евро публични средства към подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура - развитие, модернизация или адаптиране на земеделската и горска инфраструктура“, както и с допълнителни 26 млн. евро публични средства е увеличен бюджетът на процедурата, стартирала през 2021 г. за  преработвателни предприятия по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

Преразпределението на средствата гарантира балансирано и ефективно насочване на финансовия ресурс по Програмата, в съответствие със заложените стратегически цели и приоритети на национално и европейско ниво. Промените в отделни мерки и подмерки ще спомогнат за бързото и лесно изпълнение на ПРСР 2014-2020 г. и за успешното приключване на програмния период, съобщиха от ведомството.

Във връзка с етапа на изпълнение на ПРСР 2014-2020 г. се извършва корекция в крайният срок за изпълнение на проекти по инвестиционните мерки от 2023 г. на 2025 г.

С изменението на Програмата се увеличава допустимият размер на разходите за инвестиции по подмярка 1.2 „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от 100 000 евро на 350 000 евро. Целта е извършване на ефективни демонстрационни дейности, насочени към земеделски стопани и заетите лица в техните стопанства.

За улесняване изпълнението на подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ се включва текст, съгласно който назначаването на втори ръководител на земеделското стопанство е допустимо само когато кандидати/бенефициенти жени ползват отпуск и обезщетение при бременност, раждане и отглеждане на дете до 2 години.

В текста на подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ е направено изменение във връзка с предвидената възможност за индексация на разходите за строително монтажни работи (СМР) по подмярката.

Промените в мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биологично земеделие“ и Мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ включват увеличение (индексация) на размера на компенсаторните плащания по трите мерки.

Еврокомисията одобри шестнадесетото изменение на ПРСР 2014-2020 г.
11355
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
По приеми от 2021 и 2022 година и за предстоящи през тази година
Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2
Еврокомисията одобри искането на България
Не губим средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.
Уточнение
Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки
Отчет за 2023 г.
Около 50 млн. евро остават неусвоени по ПРСР 2014-2020 г.
Публикуван през ноември
Сериозно изоставане по ПРСР - в отчета на ДФЗ за полугодието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини