Начало » Новини » Страната
29.11.2023 г.

МЗХ посочи как изпълнява точките от Меморандума с протестиращите фермери

МЗХ посочи как изпълнява точките от Меморандума с протестиращите фермери

Министерство на земеделието и храните публикува своята позиция по повод исканията поставени от протестиращи организации в сектор „Животновъдство“ и „Оранжерийно производство“. 

Във връзка с поставените искания от протестиращите организации от секторите „Животновъдство“ и „Оранжерийно производство“ МЗХ изразява позиция по следните точки:

1.         Да се заложи в бюджета за 2024 г. държавна помощ за компенсиране последиците от войната в Украйна и необходими средства по De minimis.

В проекта на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ в частта подпомагане на земеделските стопани са заложени средства в размер на 450 350 000 лева, в това число и подпомагането с минимални помощи de minimis.

Министерство на земеделието и храните е поискало от Министерство на финансите осигуряване на допълнителни средства за 2024 г. в размер общо на 442 000 000 лв., които ще бъдат насочени за прилагане на извънредни мерки съгласно Временната рамка. При осигуряване на допълнителния ресурс се предвижда нотификация и през 2024 г. на държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ с бюджет - 426 000 000 лв., както и на държавна помощ за компенсиране на разходите за вода за напояване, с аналогичен бюджет на 2023 г., в размер на 16 000 000 лв.

2.         Да се увеличат ставките за обвързаното подпомагане на миналогодишното ниво.

От 2023 г. подпомагането на земеделските стопани се осъществява при условията и бюджетите, определени в одобрения от Европейската комисия  Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027. В рамките на максимално допустимия, съгласно европейското законодателство, бюджет – 13 % от финансовия пакет за директни плащания е за земеделските стопани от секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“. Те получават обвързана с производството подкрепа по общо 21 интервенции, която има за цел да гарантира определено равнище на минимален доход.

Чрез прилагане на политиката на ОСП за по-справедливо разпределение на подпомагането към по-малките стопанства и намаляване разликите в доходите в най-уязвимите сектори от 2023 г. малките и средни земеделски стопани получават по-високо подпомагане  чрез промяна на модулацията в обвързана подкрепа. Прилагането на тази политика се осъществява със създадените нови интервенции и разширяване на обхвата на съществуващите, което се отразява на размера на подпомагането, в рамките на фиксиран бюджет.

Стратегическият план, чрез интервенциите от директни плащания, дава възможност за допълване на доходите на земеделските стопани основно чрез кумулативното прилагане на ниво стопанство на останалите интервенции за подпомагане на площ  още 8 интервенции в сектор „Животновъдство“ и 8 интервенции в сектор „Плодове и зеленчуци“.

3.         Възстановяване ставките на преходната помощ на миналогодишното ниво.

За да се избегне внезапно и значително намаляване на подпомагането на земеделските стопани в сектор „Животновъдство“, което е предоставяно със средства от националния бюджет, чрез  преходна национална помощ в периода 2015—2022 г., европейското законодателство дава възможност това подпомагане да бъде продължено при определени условия и ограничения. Като се има предвид преходния характер на посочената помощ, продължава процесът на постепенното ѝ премахване чрез поетапно намаляване на бюджета на годишна основа с 5%. Съгласно разпоредбите на Регламента за Стратегическите планове по ОСП – 2115/2021 г.,  за кампания 2023 бюджетът е в  размер на 50 % от бюджета за преходна национална помощ, който е определен от Комисията през 2013 г.

Условията за предоставяне на преходна национална помощ са идентични с прилагането през предходния програмен  период, като от 2023 г. е  определена нова референтната дата за броя на отглежданите животни – говеда и биволи по схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството – 31.12.2018 г., като последната възможна дата най-близка до 2023 г.

Подпомагането за говеда и биволи се определя на база на броя на заявените за подпомагане животни в стопанства, в които се отглеждат поне 50 % от броя на животните, към посочената референтна дата.

В резултат от промяната на референтната дата значително се увеличи броят на животните, които имат право на подпомагане, като за  Кампания 2023 това са 409 224 говеда и 14 580 биволи, отглеждани от 6 065 земеделски стопани.

За сравнение през 2022 година подпомагане се получили 3 463 земеделски стопани за 160 442 броя  говеда и 3 227 броя биволи.

През 2023 година са подпомогнати с 75 % повече земеделски стопани и с 258 % повече животни, което при намаляващ бюджет се отразява пропорционално на размера на  подпомагането.

4.         На фермерите, които не са получили средствата за компенсации за последиците от войната в Украйна за миналите траншове, да им бъдат изплатени.

На 21 ноември 2023 г. ЕК одобри изменение на Временната Рамка, като удължи срока ѝ на прилагане до 30.06.2024 г. и увеличи максималния размер на помощта за едно предприятие, извършващо дейност в първичното селскостопанско производство от 250 000 евро на 280 000 евро. Министерство на земеделието и храните пренотифицира мярката за държавна помощ по отношение на новия таван и срок. Помощта е одобрена от ЕК на 29.11.2023 г. и ще бъде изплатена през м. декември, след Решение на УС на ДФ „Земеделие“, до размера на новия таван от 280 000 евро.

През 2023 г. по украинската мярка са подпомогнати близо 35 300 земеделски стопани в секторите плодове, зеленчуци и животновъдство, в т. ч. пчелен мед.

В допълнение на изразената позиция и във връзка с получени сигнали, че при подготовката на протеста се оказва натиск от страна на организаторите му към малки и средни животновъди за подкрепа със заплахи, че в противен случай, ще бъдат проверявани и затваряни животновъдните им обекти, Министерството на земеделието и храните остро осъжда подобно твърдение и няма да допусне незакосъобразни действия.

МЗХ посочи как изпълнява точките от Меморандума с протестиращите фермери
3301
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
МС одобри проект на меморандум за разбирателство между ресорните министерства
Ще си сътрудничим с Косово в областта на земеделието и селските райони
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Съединените щати на Кайласа щели да осигурят селскостопанска помощ
Уволниха висш агрочиновник в Парагвай за подписан документ с несъществуваща страна
Край на протестите
Кабинетът ще изпълни исканията на фермерите в 9 точки от подписания меморандум
Проблемът се обсъжда днес в парламента
Готвят се протести заради силно подценения труд в Селскостопанска академия
Междусъседски отношения
Първа среща между България и Северна Македония в областта на икономиката, иновациите и земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини