Начало » Пазари » Зърно
15.05.2006 г.

В Института по лозарство в Плевен развиват винения туризъм

България има всички условия за израстване като дестинация във винения туризъм

15-05-2006 г. 18 шведски професори и директори на висши учебни заведения посетиха в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен. Специалистите бяха запознати със стогодишната история на учреждението, с дейността, приноса и постиженията на известни учени, работили тук, както и с основните направления на изследователската и приложна дейност и бъдещи проекти за модернизиране на лозарството в България. Показани им бяха сортове грозде, селекционирани от местни научни работници. Шведските преподаватели бяха впечатлени от енотеката, тъй като имаха възможност да видят уникална колекция от вина, запазени още от създаването на института през 1902 г. След това разгледаха експерименталната база от лозови насаждения, където се отглежда ампелографска колекция от около 2 000 сорта и клонове лози и се провеждат научните опити. Най-приятната част беше в дегустационната зала на експерименталната изба. Тук шведите се насладиха на четири различни проби вина реколта 2004 г. и опитаха българска гроздова ракия, произведена в избата на института. По този начин протича посрещането на гости в ИЛВ - Плевен. Това е само първата крачка към изграждането на условия за истински винен туризъм. Амбициите на научното учреждение е то да стане привлекателно място за повече туристи, дошли тук да се запознаят с историята, практиката и хубавото вино. Все по-често се говори за винен или винарски туризъм като вид алтернативен туризъм. Причините за възникването му са много: пиенето на вино става все по-модерно, а е и здравословно; пътуващи хора започват да търсят нови места, в които им се предлага нещо различно, уникално и интересно; туроператори заемат новата пазарна ниша - предлагане на винен туризъм, а и много слабо развити райони се впускат във винопроизводство за тази цел. Сред реалните шансове на България е, че притежава всички условия за израстване като водеща дестинация в този вид туризъм. Имаме уникални предпоставки за привличане на гости, любители на виното: уникална е хилядолетната ни традиция във винопроизводството, започнала още от тракийско време; уникални са автентичните ни винени сортове; уникално е и качеството на виното ни, обусловено от благоприятните почвено-климатични условия в отделните винарски района. Ако се обединят усилията на винопроизводители и туроператори и се изгради една мащабна стратегия за "Пътя на виното", можем да бъдем сигурни в успеха.

В Института по лозарство в Плевен развиват винения туризъм
5936
 

Последни материали
Виж
Лошото време през пролетта и летните жеги тормозят пчелите
Добивите от пчелен мед у нас се очертават наполовина на миналогодишните
Притесненията за последиците от сушата се оказват неоснователни като цяло
Качеството на меката пшеница от новата реколта във Франция е добро
Щетите са в процес на изясняване, образувано е досъдебно производство
Жена подпали стопанска постройка на съсед при варене на компоти
Горските отчитат малко установени нарушения и по закона за лова
В централна северна България са иззети само 62 кубика незаконна дървесина през юли
Седмичен доклад на Синор.БГ
Докато броим овцете, някой се прицели в шефа на напояването Динева
През първите 5 месеца на годината спрямо същия период на миналата
ЕС вдигна износа на свинско за трети страни с близо 2 на сто
Свързани материали
Виж
Лошото време през пролетта и летните жеги тормозят пчелите
Добивите от пчелен мед у нас се очертават наполовина на миналогодишните
Притесненията за последиците от сушата се оказват неоснователни като цяло
Качеството на меката пшеница от новата реколта във Франция е добро
Щетите са в процес на изясняване, образувано е досъдебно производство
Жена подпали стопанска постройка на съсед при варене на компоти
Горските отчитат малко установени нарушения и по закона за лова
В централна северна България са иззети само 62 кубика незаконна дървесина през юли
Седмичен доклад на Синор.БГ
Докато броим овцете, някой се прицели в шефа на напояването Динева
През първите 5 месеца на годината спрямо същия период на миналата
ЕС вдигна износа на свинско за трети страни с близо 2 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини