15-05-2006 г. 18 шведски професори и директори на висши учебни заведения посетиха в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен. Специалистите бяха запознати със стогодишната история на учреждението, с дейността, приноса и постиженията на известни учени, работили тук, както и с основните направления на изследователската и приложна дейност и бъдещи проекти за модернизиране на лозарството в България. Показани им бяха сортове грозде, селекционирани от местни научни работници. Шведските преподаватели бяха впечатлени от енотеката, тъй като имаха възможност да видят уникална колекция от вина, запазени още от създаването на института през 1902 г. След това разгледаха експерименталната база от лозови насаждения, където се отглежда ампелографска колекция от около 2 000 сорта и клонове лози и се провеждат научните опити. Най-приятната част беше в дегустационната зала на експерименталната изба. Тук шведите се насладиха на четири различни проби вина реколта 2004 г. и опитаха българска гроздова ракия, произведена в избата на института. По този начин протича посрещането на гости в ИЛВ - Плевен. Това е само първата крачка към изграждането на условия за истински винен туризъм. Амбициите на научното учреждение е то да стане привлекателно място за повече туристи, дошли тук да се запознаят с историята, практиката и хубавото вино. Все по-често се говори за винен или винарски туризъм като вид алтернативен туризъм. Причините за възникването му са много: пиенето на вино става все по-модерно, а е и здравословно; пътуващи хора започват да търсят нови места, в които им се предлага нещо различно, уникално и интересно; туроператори заемат новата пазарна ниша - предлагане на винен туризъм, а и много слабо развити райони се впускат във винопроизводство за тази цел. Сред реалните шансове на България е, че притежава всички условия за израстване като водеща дестинация в този вид туризъм. Имаме уникални предпоставки за привличане на гости, любители на виното: уникална е хилядолетната ни традиция във винопроизводството, започнала още от тракийско време; уникални са автентичните ни винени сортове; уникално е и качеството на виното ни, обусловено от благоприятните почвено-климатични условия в отделните винарски района. Ако се обединят усилията на винопроизводители и туроператори и се изгради една мащабна стратегия за "Пътя на виното", можем да бъдем сигурни в успеха.