Начало » Пазари » Животинска продукция
05.11.2023 г.

Норвежко сирене от краве мляко със синя плесен е най-вкусното в света

В надпревара с 4502 конкурента
Норвежко сирене от краве мляко със синя плесен е най-вкусното в света

Норвежкото полумеко сирене Nidelven Bla със синя плесен, произвеждано в малката ферма Gangstadt Gardsysteri, спечели първото място за 2023 г. на Световните награди за сирена, надделявайки над рекордните 4502 съперника от 43 държави, съобщи електронното издание Dairy Reporter. Сиренето е приготвено от пастьоризирано краве мляко и е узрявало между 6 и 9 месеца.

Тазгодишната надпревала се проведе в норвежкия град Тронхайм, а оценка на сирената бе извършена от жури от 264 международни експерти, сред които дегустатори, майстор-готвачи, създатели на рецепти, потребители, продавачи на дребно и журналисти. Те преценяваха външния вид, аромата, съдържанието, текстурата, вкуса и послевкусието.

В първия етап на конкурса бяха избрани 100-те най-добри предложения, 16 от които достигнаха финала – 3 от Италия, по 2 от Великобритания, Нидерландия, Швейцария и  Германия (при това от един и същи производител за последната) и по 1 от Индия, Австрия, Белгия, Франция и Норвегия. Във финала международно жури от 16 професионални експерти, включително от САЩ, Индия, Швеция, Великобритания и Япония избра норвежкото сирене пред погледите на зрителите на място и пред компютрите и телефоните в пряко излъчване онлайн.

Настоящият световен шампион вече е бил най-добро сирене в Норвегия през 2019 г. и сред лидерите в страната през 2020 г.

Норвежко сирене от краве мляко със синя плесен е най-вкусното в света
9775
 

Последни материали
Виж
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
Свързани материали
Виж
За прокуратурата нямало данни за престъпление дори след затваряне от БАБХ
Нормативна уредба крие името на производител на некачествено сирене
Всички заведения за хранене трябва да информират за имитиращи млечни продукти в храната
Потребители настояват за забрана на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко
Нормативни промени
В БДС-то за сиренето се премахва определението „български“
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Март 2023 г. уцели върха в цените на сиренето и кашкавала, но 2024 г. започва със спадове
Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини