Норвежкото полумеко сирене Nidelven Bla със синя плесен, произвеждано в малката ферма Gangstadt Gardsysteri, спечели първото място за 2023 г. на Световните награди за сирена, надделявайки над рекордните 4502 съперника от 43 държави, съобщи електронното издание Dairy Reporter. Сиренето е приготвено от пастьоризирано краве мляко и е узрявало между 6 и 9 месеца.
Тазгодишната надпревала се проведе в норвежкия град Тронхайм, а оценка на сирената бе извършена от жури от 264 международни експерти, сред които дегустатори, майстор-готвачи, създатели на рецепти, потребители, продавачи на дребно и журналисти. Те преценяваха външния вид, аромата, съдържанието, текстурата, вкуса и послевкусието.
В първия етап на конкурса бяха избрани 100-те най-добри предложения, 16 от които достигнаха финала – 3 от Италия, по 2 от Великобритания, Нидерландия, Швейцария и Германия (при това от един и същи производител за последната) и по 1 от Индия, Австрия, Белгия, Франция и Норвегия. Във финала международно жури от 16 професионални експерти, включително от САЩ, Индия, Швеция, Великобритания и Япония избра норвежкото сирене пред погледите на зрителите на място и пред компютрите и телефоните в пряко излъчване онлайн.
Настоящият световен шампион вече е бил най-добро сирене в Норвегия през 2019 г. и сред лидерите в страната през 2020 г.