Начало » Пазари » Животинска продукция
05.11.2023 г.

Норвежко сирене от краве мляко със синя плесен е най-вкусното в света

В надпревара с 4502 конкурента
Норвежко сирене от краве мляко със синя плесен е най-вкусното в света

Норвежкото полумеко сирене Nidelven Bla със синя плесен, произвеждано в малката ферма Gangstadt Gardsysteri, спечели първото място за 2023 г. на Световните награди за сирена, надделявайки над рекордните 4502 съперника от 43 държави, съобщи електронното издание Dairy Reporter. Сиренето е приготвено от пастьоризирано краве мляко и е узрявало между 6 и 9 месеца.

Тазгодишната надпревала се проведе в норвежкия град Тронхайм, а оценка на сирената бе извършена от жури от 264 международни експерти, сред които дегустатори, майстор-готвачи, създатели на рецепти, потребители, продавачи на дребно и журналисти. Те преценяваха външния вид, аромата, съдържанието, текстурата, вкуса и послевкусието.

В първия етап на конкурса бяха избрани 100-те най-добри предложения, 16 от които достигнаха финала – 3 от Италия, по 2 от Великобритания, Нидерландия, Швейцария и  Германия (при това от един и същи производител за последната) и по 1 от Индия, Австрия, Белгия, Франция и Норвегия. Във финала международно жури от 16 професионални експерти, включително от САЩ, Индия, Швеция, Великобритания и Япония избра норвежкото сирене пред погледите на зрителите на място и пред компютрите и телефоните в пряко излъчване онлайн.

Настоящият световен шампион вече е бил най-добро сирене в Норвегия през 2019 г. и сред лидерите в страната през 2020 г.

Норвежко сирене от краве мляко със синя плесен е най-вкусното в света
9489
 

Последни материали
Виж
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 ноември 2024 година
Предстоящото застудяване може да е критично за неукрепналите есенници
Не подценявайте житните мухи – сем. Itonididae (Cecidomydae) и Anthomylidae
Свързани материали
Виж
За прокуратурата нямало данни за престъпление дори след затваряне от БАБХ
Нормативна уредба крие името на производител на некачествено сирене
Всички заведения за хранене трябва да информират за имитиращи млечни продукти в храната
Потребители настояват за забрана на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко
Нормативни промени
В БДС-то за сиренето се премахва определението „български“
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Март 2023 г. уцели върха в цените на сиренето и кашкавала, но 2024 г. започва със спадове
Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини