Начало » Новини » Страната
03.11.2023 г.

Две министерства ще разработват методология относно данъчния статус на признатите организации на производители

Две министерства ще разработват методология относно данъчния статус на признатите организации на производители

Министерствата на земеделието и на финансите ще разработват подробни методологически указания относно данъчния статус на признатите от министъра на земеделието и храните организации на производители и на техните членове. Това стана ясно по време на среща в сградата на Министерство на земеделието и храните с представители на Българска аграрна камара.

Представителите на НАП, които участваха в срещата, поеха ангажимент за провеждане на отделна среща в разширен формат, на която да бъдат поканени и представители на Министерство на финансите, където да бъдат обсъдени конкретни стъпки по разработване на такава методология, предадоха от пресслужбата на институцията.

Обединяването е приоритет на МЗХ

„Обединяването на земеделските производители в признати групи и организации е от основните приоритети за екипа на Министерство на земеделието и храните. Стремежът е да се прилагат политики и инструменти, с които да бъдат насърчавани всички форми на коопериране без да се оказва пряко влияние, защото нашето разбиране е, че сдружаването е доброволен и осъзнат процес“, заяви по време на срещата заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев и допълни:

„С използване на вече утвърдилите се инструменти за подкрепа на групи и организации на производители стопаните ще могат да осъществяват много по-добър маркетинг чрез формиране на общи продуктови партиди с общи, минимизирани разходи за сортиране, опаковане и транспорт, осигурявайки си конкурентно предимство на пазара. Считаме, че това е необратим процес и успешното бъдеще на българските фермери на общия европейски пазар.“

Ролята на институциите

„Важно е да мотивираме колегите си от бранша да припознаят ползите от обединение и коопериране“, заяви от своя страна Цветан Цеков от УС на Българска аграрна камара. Той подчерта, че подкрепата на институциите за обединяването на земеделските производители е много важна. От бранша подчертаха важността на националните и европейски приоритети в земеделието по отношение подкрепата на групи и организации на производители и фискалните политики да бъдат в синхрон.

Акцент в дискусията, в която взеха участие и представители на Българска банка за развитие, беше обсъждането на възможностите за осигуряване на краткосрочно и дългосрочно преференциално кредитиране на групи и организации на производители и тяхното обезпечаване. Специално внимание беше обърнато на проучването на възможността, средства от инструмента за управление на риска в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони да бъдат насочени към механизъм за подпомагане създаването на гаранционен фонд, с който да се гарантират кредитните линии, предоставяни на организации на производители.

Подпомагането с национални 

Изпълнителният директор на БАК Светлана Боянова заяви, че е необходимо ясно да се очертае обхватът и приложното поле на инструмента за управление на риска в новия програмен период, като това изисква подкрепата и одобрението на всички заинтересовани институции. Във връзка с прилагането на вече утвърдените финансови инструменти Симеон Караколев, член на УС на камарата, изрази удовлетвореност от усилията за бързото разработване и нотифициране на мярката за подпомагане за загубите, причинени от кризата в Украйна, както и за увеличаване на размера и разширяването на обхвата на помощта и към организациите на производители. На срещата бяха обсъдени и възможностите за подпомагане с национални средства.

Две министерства ще разработват методология относно данъчния статус на признатите организации на производители
3839
 

Последни материали
Виж
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
Позиция
Джиков предлага субсидии да се дават само при задължително членство в браншова организация
Предстоят разговори за разпределяне на финансирането
Средствата за селското стопанство през 2024 година са с 500 милиона лева повече
Заради сериозните трудности по прилагането на новата наредба
НАП кани земеделските организации за разяснения за стоките с висок риск
Изводи за една неосъществена политика
Родното сдружаване се хвали само с 40 фермерски групи – в другите европейски държави са стотици!
Позиция на 24 браншови организации от сектор земеделие и преработка
Земеделци и преработватели с обща позиция срещу „харченето като за последно” на бюджета от ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини