Начало » Новини » Страната
03.11.2023 г.

България е водеща страна в земеделското сътрудничество между Китай и ЦИЕ

Китай се интересува от обмяната на опит в областта на селското стопанство и практиките на Европейския съюз
България е водеща страна в земеделското сътрудничество между Китай и ЦИЕ

България и Китай ще засилят сътрудничеството и търговията със селскостопански и хранителни продукти. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-директора на Комитета по земеделие и въпросите на селските райони на Китайската народна политическа консултативна конференция г-н Ци Джала, в МЗХ, предадоха от пресслужбаата на българската институция.

На срещата присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева и извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн. „Двустранните ни отношения винаги са били добри. Вярвам, че партньорството ни в сектор „Земеделие“ ще продължи да се задълбочава и развива“, каза министър Вътев.

Двете страни подчертаха важната роля на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който беше създаден през 2015 г. в София. Той развива изключително активна дейност и свързва различни бизнеси между Китай и ЦИЕ, посочи заместник-министър Георгиева и допълни: „ Центърът предприема различни инициативи, свързани с привличане на млади фермери и предприемачи, за трансфер на знания, реализация на иновативни проекти в областта на селското стопанство, кръговата и био икономика, напояването, както и решения за справяне с хранителни отпадъци.“

Според г-н Ци Джала през последните години се наблюдават добри резултати при сътрудничеството на България и Китай в различни области, но особено ползотворни в областта на селското стопанство. „България е водеща страна в земеделското сътрудничество между страните Китай и ЦИЕ“, заяви той.

По време на срещата китайската делегация изрази желание да има обмяна на опит в областта на селското стопанство и практиките на Европейския съюз. „Това е много важна тема за Китай, тъй като ние имаме население от 1,4 млрд. души и 18 млрд. дка земя, която трябва да използваме по добър начин“, поясни заместник-директорът на китайския Комитет по земеделие.

От 2014 година насам, европейската политика в областта на селското стопанство със значителни темпове работи по своите зелени практики. От тази година целите и ангажиментите, които се възлагат към фермерите в целия ЕС са много амбициозни. Очакванията към земеделските стопани са да имат голям принос към постигане на общите цели за намаляване на парниковите емисии, употребата на препарати за растителна защита и антимикробни средства, обясни заместник-министърът.

„Преминаването на едно по-високо ниво в земеделието е свързано не само с обезпечаване на продоволствената сигурност, но и с грижа към природните ресурси и здравето на хората. Изправени сме пред множество предизвикателства на национално ниво за прилагането на новите методи в областта на първичното производство и преработката“, подчерта заместник-министър Георгиева и изтъкна, че за бързия трансфер на знания и иновации в практическата наука МЗХ разчита на Селскостопанска академия, научните институти и Национална служба за съвети в земеделието.

България е водеща страна в земеделското сътрудничество между Китай и ЦИЕ
2885
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
При обилно предлагане, понижаващи се цени и перспективи за богата реколта
Китай отмени поръчки за близо 2 милиона тона за внос на пшеница от САЩ и Австралия
За фермери
Започва безплатна Академия по предприемачество в земеделието, отличникът получава 5000 лв
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини