По предварителни данни на НСИ, през първите седем месеца на 2023 г. в страната са внесени 189,5 хил. тона пресни зеленчуци и 223,7 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 2,6% повече и с 4,1% по-малко спрямо същия период на 2022 г., съобщават експертите на МЗХ в последен анализ на пазара.
Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-големите доставки на домати (с 3,1 хил. тона или 5,4%) и пиперки (с 3 хил. тона или 16,1%). Повече са и влезлите количества картофи, краставици, тикви, бобови зеленчуци (основно грах) и патладжани – в рамките на 1,6% (картофи) - 11,8% (патладжани). Спад се регистрира при вноса на зеле (с 23,3%), гъби (с 13,8%), марули (със 7,8%) и моркови и репи (с 5,2%).
Близо 50% от импорта на пресни плодове през периода януари – юли 2023 г. се формират от цитрусови плодове и банани - общо 111,2 хил. тона, което е с 5,4% по-малко на годишна база. Сравнително голям дял заемат и доставките на ябълки (11,6%), които намаляват с 22,1% до 25,9 хил. тона. Внесените количества дини, грозде, черупкови плодове, круши, пъпеши, сливи и череши са от 0,5% (дини) до близо три пъти (череши) над отчетените за същия период на 2022 г., докато намаление е налице при ягодите (с 0,7%), кивито (с 1,6%), кайсиите (с 5,3%), прасковите (с 11,7%) и вишните (с 40,6%).
Износа е главно реекспорт на цитруси
За седемте месеца на 2023 г. се регистрира незначително увеличение на износа на пресни зеленчуци на годишна база - с 0,2%, до 22,4 хил. тона. Същевременно, експортът на пресни плодове се свива с 11,1%, до 41,9 хил. тона.
Сравнявайки с аналогичния период на 2022 г. се наблюдава съществено увеличение на износа на домати (с 12,9%), пиперки (с 19,6%) и гъби (с 43,6%). От друга страна, изнесените количества зеле, моркови и репи, тикви, краставици, бобови зеленчуци, патладжани и картофи намаляват в границите от 1,7% (зеле) до 79% (картофи).
Отчетеният износ на пресни плодове през периода януари - юли 2023 г. представлява главно реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. предимно цитрусови плодове – 24,4 хил. тона, с 16,4% под нивото отпреди една година. По-малко са и реализираните извън страната черупкови плодове (със 7,2%), дини (с 9,1%), сливи (с 83%) и кайсии (с 86,3%). Експортът на вишни, череши и дюли нараства няколкократно на годишна база, а този на праскови, ягоди, грозде, ябълки и круши - с между 9,3% (праскови) и 86,5% (круши).