Начало » Новини » Света
13.10.2023 г.

През 2022 г. банките в ЕС са отхвърлили заеми за 62 млрд. евро, искани от фермерите

Европейска комисия
През 2022 г. банките в ЕС са отхвърлили заеми за 62 млрд. евро, искани от фермерите

Среща на земеделския министър Кирил Вътев (вдясно) с еврокомисаря Януш Войчеховски

През критичната 2022 година отхвърлените от банките искания за заеми от земеделски производители в Европейския съюз са нараснали почти двойно. Ако през 2017 година тези неудовлетвореното търсения са били в размер на 33 млрд. евро, то през миналата година достигат 62 милиарда евро. Това съобщи еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски на 9-ата годишна конференция на ЕС, посветена на финансовите инструменти, финансирани от европейския фонд за рлазвитие на селските райони (ЕЗФРСР).

Малките стопанства и младите фермери са най-засегнати от тази липса на кредити и финансови инвестиции. За МСП, преработващи селскостопански хранителни продукти, тази финансова разлика възлиза на 5,5 милиарда евро със значителни различия в държавите членки.

Малките стопанства и младите фермери са най-засегнати от този недостатъчен достъп до финансови инструменти. В случая на младите фермери повече от 50% от всичките им заявления са били отхвърлени поради ограничения в банковата политика, докато съответният процент за по-възрастните фермери е 32%. Почти 30% от отхвърлените за финансиране млади фермери са считани за „висок риск“ от банките срещу 4% за по-възрастните фермери.

Във встъпителната си реч пред над 250 представители на управляващи органи, финансови институции, селскостопански експерти и представители на хранително-вкусовата промишленост, събрани в Брюксел, комисарят Януш Войчеховски обясни, че „изискванията на банките в ЕС към фермерите са тежки и строги, което го прави много трудно за земеделските производители и младите фермери да се конкурират с други бизнеси от икономиката, където продукцията може да се види в деня след създаването на компанията. Изключително важно е финансовият пазар да се отвори за финансиране на земеделските производители, при равни условия и държавите-членки да се съсредоточат върху използването на финансови инструменти в своите стратегически планове за ОСП“, съобщи аг-прес.ес.

Европейската инвестиционна банка, която е съорганизатор на конференцията, също представи проучване за избрани банки, които активно финансират селското стопанство. Джелсомина Виглиоти, вицепрезидент на ЕИБ, каза: „Основвайки се на нашето дълготрайно сътрудничество с Европейската комисия, Банката за климата на ЕС е готова да обедини усилията си, за да подкрепи инвестициите за по-устойчиви на климата и устойчиви сектори на селското стопанство и биоикономиката. Самият мащаб на инвестициите, необходими в сектора, изисква да използваме разумно оскъдното публично финансиране. Трябва да привлечем повече инвестиции от частния сектор и това е мястото, където финансовите инструменти играят роля. Нашият цялостен набор от инструменти за кредитиране и консултации може да подкрепи нашите клиенти посредници в тяхното пътуване към по-широко използване на финансови инструменти в бъдеще“, поясни Виглиоти.

За да се оцени ситуацията в секторите на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, са били анкетирани 6 550 земеделски производители в ЕС и 2 389 предприятия в хранително-вкусовата промишленост (МСП) в ЕС. Докато недостигът на финансиране за преработвателите на хранително-вкусовата промишленост намалява спрямо 2017 г. с 6,3 милиарда евро и сега е 5,5 милиарда евро, неудовлетворените финансови нужди на фермерите (първичните производители) почти се удвоиха от 2017 г. насам. 33 милиарда евро през 2017 г. и сега е 62 милиарда евро. Процентът на отхвърляне е намалял в сравнение с 2017 г., но средните суми на заемите, поискани от фермерите, са се увеличили, което води до непокрити по-големи суми.

Заеми над седем години остават трудни за получаване. Тази категория представлява 58% от разликата. Проучването за селското стопанство показва, че 37 на сто от всички отхвърлени земеделски заеми в ЕС се дължат на нежеланието на банките да разширят подкрепата си за селското стопанство. В други 20% от случаите банките са сметнали проектното предложение или фермата за нежизнеспособни.

Когато се разглеждат видовете инвестиции, проучването в селското стопанство заключава, че инвестициите на стойност 18,9 милиарда евро, свързани със зеления преход на сектора, не са били реализирани през 2022 г. Тези инвестиции биха били използвани например за създаване на органично производство, увеличаване на използването на цифрови решения или усъвършенствани машини за оптимизиране на използването на торове, подобряване на защитата срещу суша и наводнения или намаляване на потреблението на енергия и гориво във фермите.

Между 2023 г. и 2027 г. 8,5 милиарда евро от финансирането на ОСП ще подпомогне създаването на млади фермери в ЕС. Що се отнася до финансовите инструменти, 12 държави членки разпределиха общо 997 милиона евро за инвестиции чрез финансови инструменти. Съгласно ОСП държавите членки имат право да установяват преференциални ставки и условия за целеви групи (например млади фермери) в контекста на финансовите инструменти за инвестиции. Последните могат да се използват и за закупуване на земя без ограничения за размера й, за да се помогне на младите фермери да се създадат и да се подпомогне обновяването на поколенията.

Европейската комисия ще използва платформата fi-compass, за да проведе три допълнителни проучвания, за да продължи своята внимателна оценка и наблюдение на финансовото състояние на сектора на хранително-вкусовата промишленост в ЕС. Ще се акцентира върху финансирането на веригата за доставки на храни в ЕС и върху подкрепата за зелени инвестиции от финансовите инструменти на ЕЗФРСР (Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони). Друг доклад ще разгледа по-задълбочено положението на определени селскостопански сектори, особено засегнати от недостатъчно финансиране: полски култури (зърнени култури и зеленчуци) и животновъдство и др.

През 2022 г. банките в ЕС са отхвърлили заеми за 62 млрд. евро, искани от фермерите
4396
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Зам.-министър Йоцев представи пред банките подготвените от МЗХ инструменти за подпомагане на фермерите
Продукцията на фермите се насочва към хранителните банки
САЩ изкупуват храни за още над милиард долара за нуждаещите се
Извънредно положение
Подкрепата за бизнеса е с 500 милиона лева чрез Българската банка за развитие
Икономика на мизерията
Китайски банки изкушават бъдещите си вложители със свинско
Проект на ЕИБ и Еврокомисията
Младите фермери се разминаха със европейски заеми през гръцки банки
Бюджетът е 1 млрд. евро с опция да достигне до 2 млрд. евро с приноса на участващите банки
ЕК и ЕИБ стартират програма за приоритетно кредитиране на млади фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини