Начало » Новини » Света
05.10.2023 г.

Септември счупи всички температурни рекорди в световен мащаб

Температурните аномалии са огромни - много по-големи от всичко, което някога сме виждали в миналото
Септември счупи всички температурни рекорди в световен мащаб

Според водещ международен набор от данни, който се използва от Световната метеорологична организация (СМО) в докладите за мониторинг на състоянието на глобалния климат, на Земята е бил най-горещият септември в историята - и то с рекордно голяма разлика. Това е продължение на продължителната серия от извънредно високи температури на земната и морската повърхност и е зловещ сигнал за скоростта, с която парниковите газове променят нашия климат. Сега 2023 г. е на път да се превърне в най-топлата година в историята. През последните месеци бяха счупени многобройни температурни рекорди.

През септември средната температура на повърхността е била 16,38 °C. Това е с 0,5°C над температурата на предишния най-топъл септември, през 2020 г., и с около 1,75°C по-топло за месец септември в сравнение с прединдустриалния референтен период 1850-1900 г., сочат данните на Службата на ЕС за климатичните промени "Коперник" (C3S), изпълнявани от Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози.

"От юни насам светът преживя безпрецедентни горещини на сушата и в морето. Температурните аномалии са огромни - много по-големи от всичко, което някога сме виждали в миналото. Обемът на морския лед в Антарктика през зимата беше най-ниският в историята за този период от годината. Особено тревожно е, че затоплянето на Ел Ниньо все още се развива и затова можем да очакваме тези рекордни температури да продължат с месеци, което ще има каскадно въздействие върху околната среда и обществото ни", заяви генералният секретар на СМО проф. Петтери Талас

"СМО ще работи с нашите партньори от научната общност, за да се опита да разбере какви допълнителни фактори допринасят за това изключително затопляне", каза проф. Талас

СМО комбинира набора от данни за повторен анализ C3S (наречен ERA5) с пет други водещи международни набора от данни за своите дейности по мониторинг на климата. Предварителният доклад на СМО за състоянието на глобалния климат през 2023 г. ще бъде публикуван в началото на конференцията на ООН за изменението на климата - COP28, в Дубай през ноември.

"Безпрецедентните температури за този период от годината, наблюдавани през септември - след рекордно лято - счупиха рекордите с много. Този екстремен месец изтласка 2023 г. на съмнителното първо място - на път е да бъде най-топлата година и с около 1,4 °C над средните температури от прединдустриалната епоха. Два месеца преди COP28 - усещането за спешност на амбициозните действия в областта на климата никога не е било по-критично", заяви Саманта Бърджес, заместник-директор на Службата за климатични промени на Коперник.

Колко топлинни рекорда са счупени:

Глобалната температура през септември 2023 г. е най-топлият аномален месец от всички години в набора от данни ERA5 (от 1940 г. насам). 

Септември 2023 г. е бил с 0,93 °C по-топъл от базовия период 1991-2020 г., който се използва като практически инструмент за чувствителни към климата сектори като селското стопанство.

Глобалната температура за периода януари-септември 2023 г. е с 0,05 °C по-висока от еквивалентния период в най-топлата календарна година (2016 г.) и с 1,40 °C по-висока от средната стойност за прединдустриалния период (1850-1900 г.).

В Европа беше регистриран най-топлият септември в историята - с 1,1 °C по-висок от 2020 г., предишния най-топъл септември, като бяха регистрирани много национални температурни рекорди.  Горещината продължи и през октомври.

Средната температура на морската повърхност за септември над 60° ю.ш. - 60° с.ш. (екстраполярния океан) достигна 20,92 °C, което е най-високата регистрирана температура за септември и втората най-висока за всички месеци, след август 2023 г.

Условията на Ел Ниньо продължават да се развиват над екваториалната източна част на Тихия океан.

Септември счупи всички температурни рекорди в световен мащаб
5485
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Валежи и ниски температури пречат на полските дейности
Времето в САЩ бави сеитбата на царевицата
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 5-11 април 2024 година
Влагата в повърхностния почвен слой ще намалява при топлото време без валежи
Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“
Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C
Средните денонощни температури са с 5-13 градуса над обичайните
Времето в Украйна помага за увеличаване на броя на класчетата у есенниците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини