Начало » Пазари » Зърно
22.09.2023 г.

Кой подведе фермерите през 2022 г. за бум в цените на пшеницата?

Кой подведе фермерите през 2022 г. за бум в цените на пшеницата?

Снимката е илюстративна

Покрай общонационалния протест на земеделските производители се припомниха доста важни данни от пазара през пролетта на 2022 г., когато след началото на войната се появиха и редица спекулативни прогнози. Това продължи цели 4 месеца, а на 21 юни 2022 г. всички медии в България цитираха думите на тогавашния заместник-министър председател по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на откриването на Софийския икономически форум III. „Огромното количество от зърно на пазарите в момента се изкупува от Китай. Русия не изнася, а украинската пшеница е блокирана. Това предвещава глад през зимата и двойно до тройно по-скъпо зърно”.

Прозрението за определящата роля на Китай във формирането на стръмния възходящ ценови тренд е странна идея, тъй като  водещите международни анализатори по това време говорят не за увеличение, а за намаление на търсенето на зърнени храни от страна на Китай. Основният фактор за това е новата вълна от коронавирусната зараза в Поднебесната империя, където според световните медии „десетки градове и стотици милиони хора се намират в условията  на частичен или пълен локдаун”.

На 21 юни 2022 г. пшеницата се търгуваше на борсата в Париж (Euronext)по EUR390 за тон, което е близко до рекордните исторически ценови стойности. При двойно и дори тройно поскъпване мелничарското зърно би трябвало през зимните месеци да се продава в Европа по  800 и дори 1170 евро за тон, което са невиждани в зърнената търговия стойности. Досега най-високата цена на пшеницата при закриване на борсата в Париж е рeгистрирана на 7 март 2022 г. –  EUR422,50 за тон.  Странно е защо Василев прогнозира подобна ценова експлозия при положение, че още в началото на май водещите световни експерти прогнозират, че спадът в износа на пшеница от  Украйна ще бъде компенсиран с увеличението на доставките от  ЕС, Русия, Индия, САЩ и най-вече Канада.

През 2022/23 имаме рекордно производство на пшеница в света (803 млн.т по данни на Международния съвет по зърното, при първоначално прогнозираните около 770 млн.т) и цените падат, като в края на зимния период вместо 800-1200 евро, очаквани от министъра на финансите ва България цената за тон мелничарско зърно в Париж  пада до EUR270-274 или с близо 120 евро  (!) под нивото, регистрирано в деня, когато Василев оповести своята сензационна прогноза.

Та кой подведе българските фермери, че цените на пшеницата ще се качат главоломно или сами се подведоха? Вероятно изказването на вицепремиера на международния форум е подготвено от същия специалист, който подхвърли идеята на бившия премиер Кирил Петков град Варна да се превърне в хъб за украинското зърно.

В тази връзка може да прочетете ТУК миналогодишния анализ на пазара (използвайте линковете в материала, за да видите таблиците), подготвен за нашите читатели, в опит да покажем реалните тенденнции на зърнения пазар!

Кой подведе фермерите през 2022 г. за бум в цените на пшеницата?
16871
 

Последни материали
Виж
Седмица по-рано от обявения срок – 15 май
Близо 291 млн. лв. получиха 51 000 стопани по украинската помощ
Предстоящо
До 10 юли се приемат проекти в конкурса на ЕК за най-приобщаващите проекти в селските райони
График на информационната кампания за директни плащания 2024
Дохранване на млечните крави на зелена паша през май
Русия увеличи износа на маслодаен лен за Полша, Белгия, Сърбия и Беларус
Цифровизация
Японски вносител на препарати поръча на българи да внедрят новата й ERP система
Свързани материали
Виж
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини