Начало » Пазари » Зърно
14.09.2023 г.

Украйна чака 1 млрд. евро от ЕС за изкупуване на зърно от местните фермери

Украйна чака 1 млрд. евро от ЕС за изкупуване на зърно от местните фермери

Това заяви на брифинг в медийния център на Укринформ народният депутат, член на Комисията по аграрна и поземлена политика на украинския парламент (Върховната Рада) Дмитро Соломчук. „Очакваме решението на Европейския съюз да отпусне доста голяма сума   за изкупуване на част от  зърното от украинските фермери, за да имат средства за сеитба и плащания на задълженията. Днес говорим за 1 милиард евро. Да видим какво решение ще вземат. Но е много важно държавата да изкупи реколтата с европейски средства“, коментира украинският депутат. Соломчук отбеляза, че такава подкрепа ще позволи на украинските фермери да получат средства за по-нататъшна работа. През май 2023 г. Европейската комисия забрани вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна в България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния по настояване на тези страни. Забраната беше наложена за един месец , но на 5 юни беше удължена  до 15 септември 2023 г. Според Укринформ ако Европейската комисия продължи забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, Украйна може да обмисли огледални мерки. В текста на агенцията обаче не се съобщава какви.

Поляците и унгарците обаче държат твърдят, че няма да отворят границите. Полският премиер Матеуш Моравецки заяви на 12 септември, че Полша и след 15 септември няма да отвори границата си за внос на украинско зърно, информира Politico.eu. „Полша няма да позволи да бъдем наводнени с украинско зърно. Независимо какво е решението на администрацията в Брюксел, ние няма да отворим границите си", сподели Моравецки в Twitter. "Ще ви кажа как ще завърши: ние няма да отворим границата. Те трябва да вземат това предвид, защото само поляците ще решават как ще изглеждат нещата в собствения ни дом", подчерта ръководителят на полското правителство.

Опасенията за нова висока приливна вълна от украинско зърно  е повод за огромно безпокойство в пострадалите от агресивния дъмпингов украински износ държави. Фермерите в  граничните с Украйна страни са крайно обезпокоени от възможното рязко понижение на изкупните цени при вдигането на забраната. Съвсем логично е те да очакват Европейската комисия да реагира адекватно с финансова подкрепа за производителите в  ЕС, особено след като от украински източници се разбра, че в дневния ред на Брюксел е финансиране с 1 млрд евро изкупуването на зърно от фермерите  в Украйна. На този фон са много актуални думите в становището на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) „Да помагаш на хора в бедствие е благородно, да помагаш на окупирана държава, намираща се в тежка икономическа криза, е солидарно, но да пренебрегваш нуждите на собствената си държава за сметка на друга, прилича повече на предателство”.

Източници: Ukrinform У Європейському Союзі розглядають можливість надання Україні до 1 млрд євро для викупу зерна у аграріївPolitico.eu Poland won’t reopen its border to Ukrainian grain imports, PM says

 

Украйна чака 1 млрд. евро от ЕС за изкупуване на зърно от местните фермери
12470
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
С трето нападение за последните 4 дни и общо 60 за 3 месеца
Русия си набеляза за цел украинските пристанища и износа на зърно
Добри новини за родния фермер
В Русия се заговори за ограничаване на износа на пшеница
Германия отпусна 900 хил. евро помощ за фермерите в Украйна
Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница
Маслодайните култури обаче отчитат спад въпреки рекорда при рапицата
Индия прибра рекордна зърнена реколта през миналия сезон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини