Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.08.2023 г.

Фузарийно увяхване по доматите и други културни видове

Втора част
Фузарийно увяхване по доматите и други културни видове

sinor.bg

В първия текст по темата за увяхването по доматите ви запознахме с гъбната болест трахеомикоза вертицилиум, поразяваща проводящата система на културните растения. Втората подобна болест е фузариозата, причинена от патогена Fusarium oxysporum, който също засяга проводящата система и силно питиска растежа на културите.

Увяхването започва от долните листа и постепенно обхваща и по-горните етажи. Листата завяхват и пожълтяват и впоследствие растенията загиват. Основата на стъблото е изцяло или частично кафява. Кореновата система загнива. Това е отличителен признак за разграничаване от вертицилийното увяхване, при което кореновата система изглежда  здрава.

При анатомични изследвания кафявият пръстен в напречния пререз на стъблото е важен признак за диагнозата. В напреднал стадий на болестта пораженията са видими и в проводящата система на разклоненията.

Причина за увяхването може да бъде и бактерията Pseudomonas solanacearum. Болестта протича бързо. Патогенът поврежда проводящата система. Това определя болестта като трахеобактериоза. Отличителен признак е жълтеникавата бактерийна гной (ексудат) от повредения ксилем на проводящите съдове.

Благоприятно за фузарийното увяхване е топлото време (около 26 - 28°С). Причинителят прониква през корените дори и при липса на рани. Гъбният мицел се развива предимно в проводящата система. Колкото по-младо е растението, толкова по-кратък е периодът до появата на признаците (т. нар. инкубационен период). За заразените млади растения той е около 5 – 6 дни. Растенията, засадени в почви с кисела реакция и с по-лек механичен състав (песъчливи), са по-застрашени от фузариозата.

Болестта е опасна и за растенията от сем. Тиквови. Най-застрашени са дините. Болестта протича бързо. Напречният пререз на стъблото открива поразените проводящи съдове, които са жълто-кафяви. В основата на стъблото има загнила тъкан. В тази зона може да се образува надлъжна цепнатина. При висока влага се образува и белезникав налеп.

Причинителят на фузариозата напада различни растителни видове чрез специализирани форми. Така при доматите е установена Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici, а при краставиците F. oxysporum f. sp. niveum.

Патогенът образува специфични спори, изместни като конидии. Те са органи за безполово размножаване. Чрез тях той се запазва в почвата. Запазването става и чрез хламидоспорите, които са тъканни уплътнения.

Предотвратяването на фузарийното увяхване изисква преди всичко комплекс от мерки. Развитието на патогена във вътрешността на растенията не позволява успешна химиотерапия, както е при някои други гъбни болести. Ето защо поддържането на високо агретехническо ниво е от първостепенно значение:

* редуване на културите – спазването на четири- петгодишен сеитбооборот с култури, които не са податливи на патогена;

* събирането и унищожаването на растителните остатъци след реколтирането на площите също е важна мярка;

* спазване на оптимални сеитбени норми;

* закаляване на разсада;

* използнаве на обеззаразен субстрат при разсадопроизводството;

* балансирано торене и оптимален воден режим;

* използване на устойчиви сортове.

Употребата на медсъдържащи фунгициди има предпазно действие в началните стадии от развитието на културните растения. (Край)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Фузарийно увяхване по доматите и други културни видове
107870
 

Последни материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини