Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.08.2023 г.

Фузарийно увяхване по доматите и други културни видове

Втора част
Фузарийно увяхване по доматите и други културни видове

sinor.bg

В първия текст по темата за увяхването по доматите ви запознахме с гъбната болест трахеомикоза вертицилиум, поразяваща проводящата система на културните растения. Втората подобна болест е фузариозата, причинена от патогена Fusarium oxysporum, който също засяга проводящата система и силно питиска растежа на културите.

Увяхването започва от долните листа и постепенно обхваща и по-горните етажи. Листата завяхват и пожълтяват и впоследствие растенията загиват. Основата на стъблото е изцяло или частично кафява. Кореновата система загнива. Това е отличителен признак за разграничаване от вертицилийното увяхване, при което кореновата система изглежда  здрава.

При анатомични изследвания кафявият пръстен в напречния пререз на стъблото е важен признак за диагнозата. В напреднал стадий на болестта пораженията са видими и в проводящата система на разклоненията.

Причина за увяхването може да бъде и бактерията Pseudomonas solanacearum. Болестта протича бързо. Патогенът поврежда проводящата система. Това определя болестта като трахеобактериоза. Отличителен признак е жълтеникавата бактерийна гной (ексудат) от повредения ксилем на проводящите съдове.

Благоприятно за фузарийното увяхване е топлото време (около 26 - 28°С). Причинителят прониква през корените дори и при липса на рани. Гъбният мицел се развива предимно в проводящата система. Колкото по-младо е растението, толкова по-кратък е периодът до появата на признаците (т. нар. инкубационен период). За заразените млади растения той е около 5 – 6 дни. Растенията, засадени в почви с кисела реакция и с по-лек механичен състав (песъчливи), са по-застрашени от фузариозата.

Болестта е опасна и за растенията от сем. Тиквови. Най-застрашени са дините. Болестта протича бързо. Напречният пререз на стъблото открива поразените проводящи съдове, които са жълто-кафяви. В основата на стъблото има загнила тъкан. В тази зона може да се образува надлъжна цепнатина. При висока влага се образува и белезникав налеп.

Причинителят на фузариозата напада различни растителни видове чрез специализирани форми. Така при доматите е установена Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici, а при краставиците F. oxysporum f. sp. niveum.

Патогенът образува специфични спори, изместни като конидии. Те са органи за безполово размножаване. Чрез тях той се запазва в почвата. Запазването става и чрез хламидоспорите, които са тъканни уплътнения.

Предотвратяването на фузарийното увяхване изисква преди всичко комплекс от мерки. Развитието на патогена във вътрешността на растенията не позволява успешна химиотерапия, както е при някои други гъбни болести. Ето защо поддържането на високо агретехническо ниво е от първостепенно значение:

* редуване на културите – спазването на четири- петгодишен сеитбооборот с култури, които не са податливи на патогена;

* събирането и унищожаването на растителните остатъци след реколтирането на площите също е важна мярка;

* спазване на оптимални сеитбени норми;

* закаляване на разсада;

* използнаве на обеззаразен субстрат при разсадопроизводството;

* балансирано торене и оптимален воден режим;

* използване на устойчиви сортове.

Употребата на медсъдържащи фунгициди има предпазно действие в началните стадии от развитието на културните растения. (Край)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Фузарийно увяхване по доматите и други културни видове
113119
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини