Начало » Новини » Коментари
23.08.2023 г.

Калкулатор и цени за техниката за екологична модернизация, субсидирана по ПВУ

Важно за кандидатите!
Калкулатор и цени за техниката за екологична модернизация, субсидирана по ПВУ

sinor.bg

Втори месец върви обсъждането на обновените насоки за кандидатстване по едно от най-важните за фермерите направление за инвестиции в технологична и екологична модернизация, реализирани чрез Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), в частта „Устойчиво селско стопанство“ чрез Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство. Припомняме, че безвъзмездната финансова помощ (БФП) по тази процедура е изчислена на 318 048 200,30 лева без данък върху добавената стойност (ДДС), като разходите за невъзстановим съгласно националното законодателство ДДС представляват допустим разход по НПВУ и се финансират със средства от държавния бюджет – осигурени са допълнителни 63 609 639,28 лв.

Електронни формуляри за агроекологичните мерки - ДФЗ

Според плановете на държавата до края на 2025 г. с тези средства се очаква да бъдат подкрепени 162,6 млн. евро 841 земеделски стопанства, като максималният размер на субсидията трябва да достигне 255,6 хил. евро, минимална - 162,6 млн. евро, е записано в насоките.

Минималният размер на допустимите разходи за един проект е 30 000 лв., без ДДС, а максималният - 1 милион лева, без ДДС. Ако кандидатите помежду си са предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на ЗМСП, таванът на субсидията също не може да превишава 1 млн. лв.

Фондът предвижда предоставяне на подкрепа на земеделските стопани за реализация на целеви инвестиции, за закупуване на материални и нематериални активи за прилагане на дейности, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени, въвеждащи иновативни производствени и цифрови технологии, технологии за производство и организация в селското стопанство, за автоматизиране на работните процеси.

Едно от важните условия при кандидатстването е стопаните да знаят подробности от списъка с пределните цени за активите и дейностите, които могат да финансират с това подпомагане. Припомняме, че субсидията е наполовина от стойността на инвестициите и всички те са насочени към подобряване на околната среда и дигитализацията на сектора.

При извършване на строителномонтажни работи пределната стойност на инвестицията за автономни фотоволтаични (соларни) системи пределната цена за доставка и монтаж на автономна фотоволтаична (соларна) система е 6 200 лева за един kWp.

При монтаж на мрежови фотоволтаични (соларни) системи с инсталирана мощност до 15 kWp включително пределната цена и 2 500 лв за kWp.

При мрежови фотоволтаични (соларни) системи с инсталирана мощност над 15 kWp цената е 2 450 лв за kWp.

При изграждане на защитна система за предпазване от градушки, насекоми, птици и др. за овощни видове в това чило: семкови; костилкови; ядкови /черупкови/, която включва цялостната дейност по доставка и монтаж на защитна система – конструкция; допълнителни аксесоари (колове, въжета, котви, скоби, кукички, щипки, стоманено въже, поликарбонатна тел и др.) и мрежа цената е 8 600 лв. на дка.

При изграждане на защитна система за предпазване от градушки, насекоми, птици и др. за лозя пределната цена е 7 500 лв. на дка. При изграждане на защитна система за предпазване от градушки, насекоми, птици и др. ягодоплодни, многогодишни медицински и ароматни култури и всички култури цената на дка е 3 650 лв.

При покупка на земеделска техника, когато става въпрос за трактори за нуждите на земеделското производство, с изключение на горски и градински тип косачки, цената за конска сила е 2 491,37 лв.

При покупка на зърнокомбайни пределната цена за конска сила е 2 555,07 лв.

Ако придобивате силажокомбайни, цената за конска сила е 1 883,59 лв., а при покупка на самоходни товарачи - челни и телескопични, таванът на цената е 2 672,22 лв.

При покупка на самоходни пръскачки максималната цена за конска сила е 3 193,18 лв.

В пределната цена за 1 к.с. номинална мощност за самоходната земеделска техника се включва и допълнителното оборудване, необходимо за нормалното функциониране на техниката по предназначение.

В случай че за конкретен актив е определена пределна цена на конска сила, то за него се извършва съпоставка едновременно между:

1) размера на предложения от кандидата разход (съгласно представената индикативна оферта/и);

2) максимално допустимия размер на разхода, съгласно съответната пределната цена за конска сила на база номинална мощност. Номиналната мощност на техниката се взима от представената оферта/и и техническа спецификация за заявения актив и се умножава по съответната пределна цена за 1 к.с..

При кандидатствато чрез Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство отново се въвежда и калкулатор за оценка на капацитета на земеделската техника.

При инвестиции за земеделска техника за обработка на почвата и прибиране на реколтата таблиците се попълват в зависимост от вида на отглежданите култури в ПИИ. В случаите, в които се произвежда/обработва култури от група I или група II, се попълват белите полета в таблиците за съответния вид култура съгласно „Списък култури“ със съотносимите данни за ПИИ.

Припомняме, че направление „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ има за цел предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализация на целеви инвестиции, за закупуване на материални и нематериални активи за прилагане на дейности, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени, въвеждащи иновативни производствени и цифрови технологии, технологии за производство и организация в селското стопанство, за автоматизиране на работните процеси. Ето как става и попълването на таблиците, за да направите изчисленията през калкулатора.

Таблица 1: Капацитет на техниката за почвена обработка и прибиране на реколтата за култури от група I

В колона 1: „Мощност на самоходна техника, за която се кандидатства в ПИИ (к.с.)“ се въвежда сбора на номиналната мощност в к.с. на самоходната техника (трактори – колесни, верижни, силажокомбайни, зърнокомбайни и др.), за която се кандидатства за финансово подпомагане. Данните се взимат от техническите спецификации

В колона 2: „Общ размер на земята по ПИИ, посочена в таблица 3 от Приложение № 2 с култури от група I + ред "Д" от таблица "Категории животни и ЖЕ" (дка)“ се въвеждат данните за размера на земята, която кандидатът е посочил в таблица 3 от Приложение № 2 и се добавя резултата от изчисленията от таблица “Категории животни и ЖЕ” на база на данните за животновъдната дейност от таблица 4 от Приложение № 2.

Важно! Когато се кандидатства за техника за прибиране на реколтата (зърнокомбайни за култури от група I) се спазват следните ограничения:

* За площи с култури посочени в т. 3 от Приложение № 2 с размер до 2 000 дка. – до 200 к.с. номинална мощност;

* За площи с култури посочени в т. 3 от Приложение № 2 с размер от 2 000 до 5 000 дка. включително – до 450 к.с. номинална мощност;

* За площи с култури посочени в т. 3 от Приложение № 2 с размер над 5 000 дка. - над 450 к.с. номинална мощност.

В колона 5: „Капацитетът на техниката съответства на размера на земята по ПИИ“: след коректно въведени стойности в предходните колони, се визуализира съответно отговор „ДА”, когато капацитетът на самоходната техника, заявена за подпомагане съответства на обработваната от кандидата земя и отглежданите култури по проекта. В случай, че в колона 5 се визуализира отговор „НЕ“, то капацитетът на самоходната техника, заявена за подпомагане не съответства на обработваната от кандидата земя и отглежданите култури по проекта.

Таблица 2.1. Оценка капацитет на земеделска техника за обработка на почвата и прибиране на реколтата за култури от група II1 с използвана земеделска площ (ИЗП) над 112 дка:

В колона 1: „Мощност на самоходна техника, за която се кандидатства в ПИИ (к.с.)“ се въвежда сбора на номиналната мощност в к.с. на самоходната техника (трактори – колесни, верижни, силажокомбайни, зърнокомбайни и др.), за която се кандидатства за финансово подпомагане. Данните се взимат от техническите спецификации

В колона 2: „Общ размер на земята по ПИИ, посочена в таблица 3 от Приложение № 2 с култури от група II (дка)“ се въвеждат данните за размера на земята, която кандидатът е посочил в таблица 3 от Приложение № 2.

В колона 5: „Капацитетът на техниката съответства на размера на земята“: След коректно въведени стойности в предходните колони, се визуализира съответно отговор „ДА”, когато капацитетът на самоходната техника, заявена за подпомагане съответства на обработваната от кандидата земя и отглежданите култури по проекта. В случай, че в колона 5 се визуализира отговор „НЕ“, то капацитетът на самоходната техника, заявена за подпомагане не съответства на обработваната от кандидата земя и отглежданите култури по проекта.

Таблица 2.2. Оценка капацитет на земеделска техника за обработка на почвата и прибиране на реколтата за култури от група II1 с използвана земеделска площ (ИЗП) до 112 дка:

В колона 1: „Мощност на самоходна техника, за която се кандидатства в ПИИ (к.с.)“ се въвежда мощността в к.с. на самоходната техника (трактори – колесни, верижни, силажокомбайни, зърнокомбайни и др.), за която се кандидататства за финансово подпомагане – техническа спецификация.

В колона 2: „Използвани земеделски площи с култури от група II (дка)“ се въвеждат данните за размера на земята, която кандидатът е посочил в таблица 3 от Приложение № 2.

В колона 3: „Капацитетът на техниката съответства на размера на земята по ПИИ“: След коректно въведени стойности в предходните колони, се визуализира съответно отговор „ДА”, когато капацитетът на самоходната техника, заявена за подпомагане съответства на обработваната от кандидата земя и отглежданите култури по проекта. В случай, че в колона 5 се визуализира отговор „НЕ“, то капацитетът на самоходната техника, заявена за подпомагане не съответства на обработваната от кандидата земя и отглежданите култури по проекта.

За смесени стопанства се попълва таблица 3 – за култури от първа и втора група – не се прилага техника за прибиране на реколтата.

Таблицата за смесени стопанства се използва единствено в случаите когато техниката, за която се кандидатства е съвместима и ще се използва за обработка и на двете групи култури, съгласно обосновката в таблица 3 и таблица 4 от Приложение № 2.

В колона 1: „Мощност на самоходна техника, за която се кандидатства по ПИИ (к.с.)” се въвежда сбора на номиналната мощност в к.с. на самоходната техника (трактори – колесни, верижни и др.), за която се кандидатства за финансово подпомагане.

В колона 2 „Размер на земеделските площи с култури от група I по ПИИ, посочена в таблица 3 от Приложение № 2 + ред "Д" от таблица "Категории животни и ЖЕ" (дка)“ се въвеждат данните за размера на земята, която кандидатът е посочил в таблица 3 от Приложение № 2 и се добавя резултата от изчисленията от таблица “Категории животни и ЖЕ” на база на данните за животновъдната дейност от таблица 4 от Приложение № 2.

В колона 3 „Размер на земеделските площи с култури  от група II по ПИИ, посочена в таблица 3 от Приложение № 2 (дка)“ се въвеждат данните за размера на земята, която кандидатът е посочил в таблица 3 от Приложение № 2.

В колона 6 „Капацитетът на заявената техника съответства на размера на земята по ПИИ, посочена в таблица 3 от Приложение № 2“

След коректно въведени стойности в предходните колони, се визуализира съответно отговор „ДА”, когато капацитетът на самоходната техника, заявена за подпомагане съответства на обработваната от кандидата земя и отглежданите култури по проекта. В случай, че в колона 4 се визуализира отговор „НЕ“, то капацитетът на самоходната техника, заявена за подпомагане, не съответства на обработваната от кандидата земя и отглежданите култури по проекта.

При инвестиции за закупуване на самоходна земеделска техника за нуждите на животновъдни стопанства се изчисляват „животинските единици”, които се формират от броя животни по видове категории, планирани за отглеждане от кандидата, умножени по съответен коефициент.

Изчисленията се извършват при спазване на следните съотношения:

Коефициенти на преобразуване на животните в животински единици („ЖЕ"), съгласно Приложение II от Регламент за изпълнение (ЕС) № 808/2014г.:

а) бикове, крави и други животни от рода на едрия рогат добитък на възраст над две години и животни от семейство коне на възраст над шест месеца – 1,0 ЖЕ;

б) животни от рода на едрия рогат добитък на възраст от шест месеца до две години – 0,6 ЖЕ;

в) животни от рода на едрия рогат добитък на възраст под шест месеца – 0,4 ЖЕ;

г) животни от рода на овцете и козите – 0,15 ЖЕ;

д) свине за разплод > 50 kg – 0,5 ЖЕ;

е) други свине – 0,3 ЖЕ.

ж) кокошки носачки – 0,014 ЖЕ.

з) други домашни птици – 0,03 ЖЕ.

Важно: Преизчислената площ в дка, приравнена спрямо броя животни се приема, само като култури от група I, съгласно „Списък култури“.

При самоходната земеделска техника, която се ползва само в границите на животновъдния обект се процедира по следния начин:

На ред „А” в таблица – „Категории животни и животински единици (ЖЕ)” се попълва броя на животните по съответните категории (колони от 3 до 10). Като изходна база за броя животни се използват данните за животновъдната дейност от таблица 4 от Приложение № 2.

Важно: Броят на животните не може да бъде по-голям от капацитета на животновъдния обект по съответните категории.

На ред „В”, ред „Г” и ред „Д” автоматично ще бъдат изчислени, съответно, Животинските единици (ЖЕ), Приравнената площ с култури от група I по категории животни, в дка, и общо приравнената площ с култури от група I за всички животни, в декари.

Полученият резултат на ред „Д” Общо приравнена площ с култури от група I за всички животни, дка) се нанася в Таблица 1 от калкулатора: Оценка капацитет на земеделска техника за обработка на почвата и прибиране на реколтата за култури от група I, в колона 2: „ИЗПkIбп Общ размер на земята по ПИИ, посочена в таблица 3 от Приложение № 2 с култури от група I (дка)“.

2. За самоходна земеделска техника, при която е налице комбинирано ползване - едновременно за нуждите на животновъдната и растениевъдната дейност:

Калкулаторът се прилага и при закупуване на самоходна техника, която съгласно обосновката в таблица 3 и таблица 4 от Приложение № 2 се предвижда за комбинирано ползване на техниката - едновременно за нуждите на животновъдната и растениевъдната дейност на стопанството.

Независимо дали са планирани приходи единствено от животновъдна дейност или са планирани приходи както от животновъдна, така и от растениевъдна дейност, когато съгласно обосновка, става ясно, че самоходната земеделска техника, ще извършва дейности свързани с производство на фураж за изхранване на животните и/или добив на растителна продукция предназначена за продажба, се извършва оценка на капацитета на техниката.

При самоходна техника с такава насоченост се процедира по следния начин:

Извършва се приравняване на броя и категорията животни към декари, като се спазва същата последователност, описана в предходната точка от настоящата инструкция. След като броя животни бъде приравнен в дка, полученият размер площи се добавя към площите, посочени в таблица 3 от Приложение № 2 и се преминава към оценка на капацитета на техниката съгласно т. 1 от Раздел I или т. 4 от Раздел I на настоящата инструкция.

* т. 1 от Раздел I – когато в таблица 4 от Приложение № 2 освен отглеждането на животни е заложено в таблица 3 от Приложение № 2 отглеждане на култури от група I, независимо дали са за продажба или собствено потребление за изхранване на животните;

* т. 4 от Раздел I - когато в таблица 4 от Приложение № 2 освен отглеждането на животни е заложено в таблица 3 от Приложение № 2 отглеждане на култури от група I, независимо дали са за продажба или собствено потребление за изхранване на животните, както и култури от група II.

При кандидатстване за закупуване на прикачна техника, оценката за допустимостта се извършва на база възможността й за агрегиране към заявената за подпомагане или наличната в стопанството теглителна техника.

Кандидатите представят обосновка в таблица 3 и таблица 4 от Приложение № 2 за необходимостта от закупуване на предвидената в заявлението за подпомагане прикачна техника, като посочват видовете обработки, работните параметри на машините (работна ширина, скорост и др.) и към коя от наличната теглителна техника се агрегатират, за всеки един актив. Прикачната техника следва да е в пряка зависимост от вида на отглежданите култури. Оценката се извършва съобразно количеството и мощността на теглителната техника.

Калкулатор и цени за техниката за екологична модернизация, субсидирана по ПВУ
7607
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
За кандидатите по обвързаното подпомагане
Калкулаторът за преобразуване на семена в грамове при зеленчуците е качен на страницата на ДФЗ
Важно от ДФЗ!
С електронен калкулатор ще проверите исканото от вас подпомагане
Предстоящият пием по подмярка 4,1 ПРСР
Кандидатствате за техника? Ето и калкулаторът за оценка на машините!
Инструкции за оценка на капацитета на земеделската техника
При покупка на техника трактори над 450 конски сили ще се допускат само за над 5 хиляди декара земя в стопанствата
Важно за фермера
Фонд Земеделие публикува калкулатор и насоки за оценяването на проектите за модернизация на стопанствата
Калкулатор
Лесна система за изчисляване на зелените плащания от фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини