Начало » Новини » Страната
11.08.2023 г.

От AESAN информират за минималните срокове за трайност на замразеното месо в магазините

Център оценка на риска
От AESAN информират за минималните срокове за трайност на замразеното месо в магазините

sinor.bg

Научният комитет на Испанската агенция за безопасност на храните и хранене (AESAN) публикува в списанието на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) „Food Risk Assess Europe“, доклад за определяне срока на минимална трайност на замразеното месо. Публикацията е от март тази година и включва насоки, които ще бъдат полезни за търговците на дребно, съобщиха от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Съхранението на месото чрез охлаждане и замразяване е един от традиционните методи за осигуряване качеството и удължаване на срока на годност на съхраняваните продукти. Процесите на замразяване и размразяване водят до промени в микробиологичните, физикохимичните и сензорните параметри на месото, които пряко засягат неговия срок на годност. След преглед на съществуващата научна литература и препоръките на различни институции се предлагат редица насоки за възможната дата на минимална трайност на замразеното месо в зависимост от вида.

Говеждо месо: 12 месеца при -18° C, замразяване веднага след получаване. Зреенето продължава 14 дни при температури под 2° C, последвано от 9-месечно замразяване при -18° C.

Овче месо: 12 месеца при -18° C, замразяване веднага след получаване. Зреенето продължава 14 дни при температури -1,5 °C, последвани от 9-месечно замразяване при -18° C.

Козе месо: препоръчителното съхранение в хладилник може да бъде между 3 - 5 дни при 4 °C или замразено в продължение на 12 месеца при -18° C.

Свинско месо: 6 месеца при -18° C, замразяване веднага след получаване. Не са открити убедителни проучвания за периода на зреене преди замразяването.

Месо от домашни птици: 12 и 9 месеца при -18° C за цели и нарязани продукти, съответно, замразяването е незабавно при получаване. Зреенето продължава 9 дни при температури под -1 °C.

Заешко месо: като се има предвид ограничената налична информация, не е възможно да се установи обща препоръка, приложима за този вид месо.

Внимавайте с покупката на черна мида

Размразяването се препоръчва да се направи в хладилник, след което месото трябва да се съхранява в хладилник и да се консумира във възможно най-кратък срок. Ако това не е възможно, може да се размрази в микровълнова фурна или чрез студена вода, но в този случай трябва да се приготви веднага след размразяването.

Прилагането на добри хигиенни практики при доставката и продажбата на замразено месо чрез търговия на дребно е от съществено значение за качеството и безопасността на храните.

С Регламент (ЕС) от 2021 г. се въвежда възможността предприятията за хранителни продукти, извършващи дейност по търговия на дребно да замразяват месо за целите на даряването на храни в съответствие с условията посочени в Раздел I, глава VII, точка 4 към Регламент (ЕО) № 853/2004. Когато месото се замразява в обекти за търговия на дребно за цели, различни от даряване (незабавно при получаване или непосредствено след изтичане на срока на зреене), операторите на такива предприятия трябва сами да установят срока на годност на месото. Провеждането на проучвания за срока на годност на храните, може да бъде сложно и скъпо за търговските обекти, които не могат да си го позволят. За улеснение на операторите в сектора на храните, както и на компетентните органи, отговарящи за официалния контрол, Научният комитет на Испанската агенция за безопасност на храните и хранене (AESAN) е изготвила този доклад.

Значение на хладилната верига за съхранение на месо

Месото и месните продукти са съществена част от хранителния режим на човека, поради богатия им разнообразен хранителен състав на макроелементи (протеини, липиди) и микроелементи (витамини и минерали, като желязо, цинк, селен и др.). Въпреки това, физикохимичните характеристики на непреработеното месо (рН, съдържание на влага, хранителни вещества), както и ензимната активност по време на зреенето го правят податлива среда за растеж на патогенни микроорганизми по време на съхранението. Липидното съдържание в някои видове месо ги прави податливи на окисляване, в резултат на което се влошават техните сензорни характеристики.

Един от основните принципи за хигиена и безопасност на храните е поддържането на хладилна верига за всички храни или междинни продукти, които толерират растеж на микроорганизмите. Понастоящем в европейското законодателство, максималните температури на запазване на охладеното месо са 4° C за месо от домашни птици, 3° C за карантии и 7° C за останалата част от месото.

На различните етапи от дистрибуторската верига, могат да възникнат температурни отклонения, което би могло да окаже влияние на качеството и безопасността на месото.

Други фактори влияещи върху качеството и безопасността на месото са хигиенните условия на преработка на месото в кланиците, наред с температурните режими на транспортиране на месото. По тази причина поддържането на постоянна температура чрез съхранение на студено и прилагането на добри хигиенни практики, намалява възможността от влошаването качеството на храната.

С цел увеличаване срока на годност на месото се прилага процес на замразяване в домашни и промишлени условия. Този процес включва редица модификации във водната фракция на месото. Тъй като месото съдържа вода в мускулните влакна, както и в интерстициалното пространство, тя замръзва и създава разлики в осмотичното налягане поради увеличаване концентрацията на разтвореното вещество, като по този начин се нарушава хомеостатичният баланс на месото.

Последващото размразяване на месото, включва поредица от промени, които засягат срока на годност и зависят, както от вида на месото, така и от използваната технология на размразяване или комбинацията от време и температура. Опаковането под атмосфера, особено вакуумната опаковка, помага за намаляване развалата на месото, като спира или намалява процесите на окисление или дехидратация на месото.

Подготвил: МАРИЯ ХРИСТОВА

От AESAN информират за минималните срокове за трайност на замразеното месо в магазините
4468

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Нарасналите разходи и регулаторни изисквания свиха производството
САЩ прогнозират спад в износа на месо от ЕС за сметка на Бразилия
Малък марж kd печалбите
Ниски печалби в свиневъдния сектор заради свитото потребление на месо
Между януари и септември на годишна база
Износът на свинско и продукти от преработката му от Испания намаля с 16 на сто
Агростатистика
Производството на пилешко месо устоява след кризите от 2020 г. насам
От 8 до 11 ноември
Официално откриване на традиционните есенни изложения за храни
Предстоящо
Юбилейното 30-то издание на изложенията за храни ще се проведе от 8 до 11 ноември
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини