Начало » Новини » Страната
24.07.2023 г.

До 3 август ще се обсъждат промени в наредбата за конопа

Политици блокираха закопроекта в три пореди парламента
До 3 август ще се обсъждат промени в наредбата за конопа

sinor.bg

След като в три поредни парламента - 47, 48 и 49 Народно събрание, депутатите не стигнаха до съгласие за промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, които трябваше да уеднаквят българското законодателство с европейското, така че индустриалният коноп да се преработва и в България, ръководството на Министерството на земеделието е решило да постигне съответствие с еврорегламента с поправки в Наредба 1 от 2018 г. за условията и реда за издаване на разрешение за отглеждане на растения от рода на конопа (канабис), предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев, със съдържание под 0,3 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодните връхчета, за търговия и контрол.

В мотивите за поправките в тази наредба пише, че целта е да се премахнат затрудненията за регистрациите, съществуващи в момента. „Липсата на съответствие между Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и чл. 4, параграф 4, алинея втора от Регламент (ЕС) 2021/2115 по отношение на тегловните процента на тетрахидроканабинол в листната маса, цветните и плодните връхчета на растения от рода на конопа (канабис) съвпада с периода на издаване на разрешения за отглеждане на такива растения”, четем в мотивите. „Това създава практически затруднения, като поставя под въпрос валидността на разрешенията за отглеждане на растения от рода на конопа (канабис) със съдържание под 0,3 тегловни процента на тетрахидроканабинол, които съгласно Приложение № 2 към чл. 5, ал. 1, т. 1 на Наредба № 1 от 2018 г. се издават на основание чл. 29, ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, който урежда съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол”.

В Приложение № 2 към чл. 5, ал. 1, т. 1 думите „чл. 29, ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите“ се заменят с „чл. 5, ал. 1, т. 1 от Наредба № 1 от 2018 г. за условията и реда за издаване на разрешение за отглеждане на растения от рода на конопа (канабис), предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев, със съдържание под 0,3 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодните връхчета, за търговия и контрол във връзка с чл. 4, параграф 4, алинея втора от Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 година за установяване на правила за подпомагане за стратегическите планове, които трябва да бъдат изготвени от държавите членки по линия на общата селскостопанска политика (стратегически планове по ОСП) и финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1305/2013 и (ЕС) № 1307/2013 (OВ L 435, 6.12.2021 г.)“.

До 3 август върви общественото обсъждане за така предложените промени, припомнят от ведомството.

До 3 август ще се обсъждат промени в наредбата за конопа
5112
 

Последни материали
Виж
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Свързани материали
Виж
Оставена е възможността да се правят изключения за отделни проекти
САЩ приеха законопроект с мерки против зърното и торовете от Русия
Нормативни промени
Обновяват класите семена за картофи, сусамът влиза в списъка с маслодайни растения
Министерство на околната среда и водите
Законови промени в Натура 2000 обезсмислят управлението на зоните
На кооперативния пазар в Костенец продават марихуана в саксии
Промени в нормативната уредба
Отглеждащите коноп земеделци имат тримесечен срок да си подновят разрешителното
За втори път
Прокуратурата е с отрицателно становище по закона за индустриалния коноп
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини