Начало » Новини » Света
17.07.2023 г.

Екстремна жега и опасност от пожари през следващите две седмици

Температурата на Средиземно море ще надхвърли 30 градуса
Екстремна жега и опасност от пожари през следващите две седмици

Графика на Световната метеорологична организация

Вълните на горещини са сред най-смъртоносните природни бедствия, като всяка година хиляди хора умират от причини, свързани с горещините, предупреждават от Световната метеорологична организация. Прогнозите са за температури над нормата в Средиземноморския регион поне през следващите две седмици, като седмичните температури ще бъдат с до 5°С над дългосрочната средна стойност, според данните на възела за мониторинг на климата на Регионалния климатичен център за Европа на СМО, управляван от Deutscher Wetterdienst (DWD), Германската метеорологична служба.

Седмичните аномалии ще бъдат между +1 °C и +5 °C. Максималните дневни температури на много места ще достигат често над 35-40 °C, а в Близкия изток и югоизточна Турция на места до 45 °C. Вероятно е да продължи и през август. Съществува повишен риск от топлинен стрес и горски пожари, се казва в консултацията на Climate Watch. Той е разработен като ръководство за националните метеорологични и хидроложки служби, които отговарят за прогнозите и предупрежденията на собствената си територия.

Службата на ЕС за управление на извънредни ситуации "Коперник" предупреди за "екстремна" опасност от пожари в по-голямата част от Иберийския полуостров, а на 14 юли - за "много екстремна" опасност в някои части на Испания.

Температурите на морската повърхност (SST) на Средиземно море ще бъдат изключително високи през следващите дни и седмици, като в някои части ще надхвърлят 30 °C, а в голяма част от западната част на Средиземно море ще бъдат с над 4 °C по-високи от средните.

Въздействията на морските горещи вълни включват миграция на видове и изчезване на видове, поява на инвазивни видове с последици за рибарството и аквакултурите.

Северна Африка също е засегната от високи температури. Така например на 13 юли мароканската метеорологична служба издаде червена тревога за екстремни горещини за южните части на страната с максимални температури от 44 до 49°С.

В южната част на Съединените щати се засилва повсеместна гореща вълна, като според Националната метеорологична служба на САЩ на много места са възможни високи температури, а според нея на няколко места дори могат да бъдат регистрирани температурни рекорди за всички времена.

"Жегата ще бъде изключително опасна и потенциално смъртоносна поради интензивността и продължителността си", се казва в съобщението.  От 14 юли поне 93 милиона души са подложени на предупреждения за прекомерни горещини и на предупреждения за горещини.

Застрашените райони в югозападната част на САЩ включват Калифорния, Южна Невада и Аризона.  В южната централна и югоизточната част на САЩ максималните стойности на топлинния индекс могат да се доближат до или да надхвърлят 110° по Фаренхайт (43° C). Много части на Флорида, включително град Маями, са засегнати от продължителна, рекордна гореща вълна.

"Необичайно топлите води в Мексиканския залив и в западната част на Атлантическия океан ще допринесат за постоянна, потискаща влажност в почти крайбрежните райони и ще ограничат нощното охлаждане", заяви Националната метеорологична служба.

Очаква се минималните температури през нощта да достигнат нови високи стойности, а това ще увеличи риска от въздействия, свързани със здравето.

В Канада продължават да горят големи горски масиви от рекордно големи пожари. Към 11 юли повече от 500 горски пожара са извън контрол. По данни на Канадския междуведомствен център за горски пожари през 2023 г. вече са изгорели повече от 9 млн. хектара - в сравнение със средната стойност за последните 10 години, която е около 800 000 хектара.

Части от Китай, включително столицата Пекин, също пострадаха от продължителна гореща вълна.

"Изключително високите температури в субтропичните райони представляват първостепенния метеорологичен източник на продължителната гореща вълна над Средиземноморието. Подписът на продължаващия Ел Ниньо и изменението на климата в обхвата на това събитие се нуждае от повече данни и анализ ", заяви д-р Омар Бадур, ръководител на мониторинга на климата в СМО.

Проливните дъждове и наводненията причиниха сериозни щети и човешки жертви в няколко части на света.

В североизточната част на САЩ части от Нова Англия са изправени пред нови проливни дъждове върху наситени почви след сериозните наводнения в началото на юли. Ню Йорк обяви извънредно положение за внезапни наводнения, а на 11 юли повече от четири милиона души бяха подложени на предупреждения за наводнения.

Наводненията в Северозападен Китай отнеха живота на 15 души, което накара президента Си Дзинпин да призове към по-големи усилия за защита на населението от екстремни метеорологични условия.

В Северна Индия пътища и мостове се срутиха, а къщи бяха отнесени от преливане на реки по време на обилните мусонни валежи и наводнения, които отнеха живота на десетки хора. Планинският щат Химачал Прадеш беше силно засегнат, както и регионите Пенджаб, Раджастан и Утар Прадеш. Съобщава се, че Ню Делхи е отбелязал най-влажния си юлски ден от 40 години насам, като за един ден са паднали 153 милиметра дъжд.

В понеделник Японската метеорологична агенция (ЯМА) издаде предупреждения за опасност от проливни дъждове за префектурите Фукуока и Оита, разположени на третия по големина остров в страната - Кюшу. Нов дневен рекорд от 376,0 мм валежи падна на 10 юли в Миноусан и 361,5 мм в Хикосан, и двата в района на Кюшу.

"Дъждовете са като никога досега", заявиха от JMA.

"Със затоплянето на планетата очакванията са, че ще станем свидетели на все по-интензивни, по-чести и по-силни валежи, които ще доведат и до по-сериозни наводнения", заяви Стефан Уленбрук, директор на отдела по хидрология. 

Екстремна жега и опасност от пожари през следващите две седмици
6624
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Горски пожари в Чили причиняват огромни човешки жертви и щети
Издани са предупреждения за умерени и силни горещини за третата седмица на август
Екстремното време е „новата норма”
Юли 2023 година е отчетен като най-горещия месец в историята на света
Основни причини за изсъхване на пипера
Светът е преживял най-горещата седмица в историята
След дъждовете дойдоха горещини
Как да поливаме зеленчуците при силна жега, без да увредим корените и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини