Начало » Новини » Страната
13.07.2023 г.

За акциза са гласувани 100 млн. лева, кандидатства се от 28 август до 20 септември

Управителен съвет ДФЗ
За акциза са гласувани 100 млн. лева, кандидатства се от 28 август до 20 септември

sinor.bg

И през тази година земеделските стопани ще получат до 100 млн. лева по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Днес управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ одобри указанията, по които ще се прилага схемата за 2023 г.

Европейската комисия нотифицира удължаване срока на прилагане на помощта до 31.12.2023 г., като годишният бюджет по схемата е до 100 млн. лв. Ставката на литър гориво ще бъде определена на по-късен етап, на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани.

Срокът за подаване на заявления за държавната помощ за 2023 г. се предвижда да бъде в периода от 28.08.2023 г. до 20.09.2023 г. и се определя със заповед на министъра на земеделието и храните.

Документи ще се приемат в общинските служби по земеделие към областните дирекции "Земеделие" по постоянен адрес на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица. Към заявлението за подпомагане се прилагат копия от фактурите за закупено гориво през 2022 г. След приема на документи се извършват проверки на фактурите от страна на Националната агенция за приходите (НАП). Помощта се изплаща на земеделските стопани от Агенция „Митници“ чрез Държавен фонд „Земеделие“.

Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство" под формата на намаление на акцизната ставка на газьола (дизелово гориво), използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство. На земеделския стопанин се възстановява частта от стойността на акциза, представляваща индивидуалния размер на държавната помощ.

Право на финансова подкрепа по схемата имат всички земеделски стопани вписани в регистъра по чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители и следва да имат заверена регистрационна карта (по Наредба № 3/1999 г.) за стопанските 2021/2022 г. и 2022/2023 г. Също така, земеделските стопани следва да имат валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за 2022 г. Земеделските стопани, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане за животни, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Интересът към държавната помощ за отстъпка от акциза за газьола е голям и нараства с всяка изминала година. За кампания 2016 са били подпомогнати 6 716 фермери, за кампания 2017 финансиране са получили 8 250 стопани, за кампания 2018 – те са били 9 597, за кампания 2019 подпомагане са получили 10 734 стопани, за кампания 2020 са 11 634 земеделски производители, за кампания 2021 финансиране са получили 12 214 стопани, а за кампания 2022 подпомагане са получили 13 665 стопани. От началото на прилагането на схемата до настоящия момент на земеделските стопани са изплатени общо над 616 млн. лева.

Указанията за прилагане на схемата и образците на документи ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните.

За акциза са гласувани 100 млн. лева, кандидатства се от 28 август до 20 септември
10667
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Франция е най-големия консуматор на гориво в земеделието
Одобрени са промени в Закона за акцизите и данъчните складове
И електронните цигари ще бъдат облагани с акциз
Фермерите ще получат по 0,41 лв. отстъпка от акциза за литър газьол
Обещано!
ДФЗ прави първите плащанията по интервенциите на директните плащания за Кампания 2023
Министерство на земеделието и храните
От 28 август се подават заявления за помощта за газьола
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини