Начало » Важно за фермера » Гори и екология
13.11.2022 г.

Зачестяват сигналите за измами при продажбата на дърва за огрев

Спряна е дейността в 23 сечища заради нарушения
Зачестяват сигналите за измами при продажбата на дърва за огрев

С наближаването на зимата гинспектори от Иизпълнителната агенция по горите и от регионалните дирекции по горите все повече регистрират злоупотреби в нерегламентираната търговия между продавачи на дърва за огрев и потенциалните им клиенти, съобщиха от пресцентъра на ИАГ. Най-често измамите се състоят в това, че купувачите не получават реално платеното количество, а много по-малко.

Постъпили са множество сигнали за физически лица от ромски произход, представящи се за доставчици на дърва, които се продавалат предимно на възрастни хора без превозен билет, доказващ количеството и техния законен произход. Често продавачите се представяли от името на кметове, кметски наместници и юридически лица.

На адрес за доставка на дървесина не е предоставен превозен билет, за което е съставен акт на продавача за продажба на дървесина без превозен билет. Лицата, автомобилът и дървата са задържани от органите на МВР и е образувано дознание за измама. Платените суми от местните жители ще бъдат възстановени.

Във връзка със зачестилите сигнали за измама с покупко-продажба на дърва за огрев на местното население на територията на страната министерство на земеделието и ИАГ призовават гражданите при съмнения за злоупотреба да подадат сигнал за съдействие на тел. 112.

Горските инспектори от ИАГ и РДГ съвместно с полицията за последния месец са извършили проверки на 95 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 314 обекта за ползване на дървесина от горските територии, 483 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина, 525 ловци и 1652 адреса на доставки на дървесина. В хода на проверките са съставени общо 167 акта за установени нарушения на Закона за горите. Актовете са за съхранение на дървесина, немаркирана с контролна горска марка, производствена марка и/или общинска марка, непридружена с превозен билет, за транспортиране на немаркирана дървесина и непридружена с превозен билет, добив на дървесина от дървета, немаркирани в основата си с контролна горска марка, транспортиране на дървесина с превозни средства неснабдени с GPS - устройства и/или снабдени с нефункциониращи проследяващи устройства и други. Със съставените актове и констативни протоколи са задържани над 330 пространствени кубически метра дърва за огрев, 0,5 плътни кубически метра обла строителна дървесина, 10 моторни превозни средства, 3 коне, 6 каруци и 7 моторни триона.

Спряна е работата в 23 сечища след проверки на ИАГ и регионалните дирекции по горите в увредени от природни бедствия гори на територията на РДГ Берковица, Благоевград, Ловеч, Велико Търново, София и Пазарджик. Най-фрапиращите случай за нарушения са констатирани на територията на Държавно горско стопанство „Батак”, където са спрени дейностите по сеч и извоз в 10 насаждения. Проверките са извършени на случаен принцип в 45 обекта за добив на дървесина с издадени позволителни за принудителна или санитарна сеч. Проверени са предписанията за извършването на сечта, извършената маркирация и извеждането на сечта.

В част от проверените насаждения е констатирана здрава маркирана дървесина, видимо без повреди, причинени от абиотичен и биотичен фактор. Поради несъотвествие на предвидената сеч и извършеното маркиране са спрени дейностите по сеч и извоз в почти половината от проверените насаждения, като са дадени предписания за обезсилване на позволителното за сеч. Установена е и сеч на немаркирани дървета. За констатираните нарушения са съставени актове по Закона за горите на лицата, извършили маркирането и издали позволителните за сеч.

Проверките за спазване на горското законодателство продължават.

Зачестяват сигналите за измами при продажбата на дърва за огрев
5874
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Заради разминаване с видовете в издаденото позволително за частен имот
Горски инспектори задържаха незаконно добити дърва за огрев в Русенско
Превозвани без билет в джип и без контролна горска марка
Откриха незаконни дърва при полицейска проверка в Етрополско
С 20% намаляват цената на дървата за огрев от Държавните горски и ловни стопанства
Задържани са 165 МПС, още толкова каруци и близо 5000 кубика дърва за огрев
Над 5500 акта за нарушения в горите са съставени през 2023 година
При съвместни проверки на полицията и горските
Намериха над 20 кубика незаконно добити дърва за огрев в села в Разградско
Възрастен мъж от близкото село се изкушил от нарязаната дървесина
Разкриха кражба на дърва за огрев за 1000 лева от сечище на фирма в Русенско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини