Начало » Новини » Страната
26.06.2023 г.

Предстои годишна среща на Националната рибарска мрежа и конференция за Черно море

Във Варна
Предстои годишна среща на Националната рибарска мрежа и конференция за Черно море

В периода 29 – 30 юни 2023 г. в зала „Перла” на хотел AQUA в гр. Варна, Звеното за подкрепа на Националната рибарска мрежа съвместно с Дирекция „Морско дело и рибарство“ в Министерството на земеделието и храните – Управляващ орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. организират Годишна среща на Националната рибарска мрежа на тема: „Водено от общността местно развитие и синята икономика” и хибридна конференция с представители на науката на тема: „По-устойчива синя икономика за Черно море“.

Годишната среща на Националната рибарска мрежа на 29 юни 2023 г. в няколко панелни сесии  ще представи ключовите области на Синята икономика за Местните инициативни рибарски групи (МИРГ), полагане на основите на Синята икономика чрез Водено от общностите местно развитие (ВОМР). В програмата е включен тематичен панел за енергийната зависимост в сектора на рибарството и aквакултурата и мястото на ВОМР при определяне на възможностите за развитие на сектора. Ще бъде представена и визията за неутрални по отношение на климата рибарство и аквакултура, подкрепата на ВОМР за определяне на визията и предлаганите стратегически цели, създаване на условия за енергийния преход в сектора на рибарството и аквакултурата в ЕС до 2050 г. и др.

Заключителната част на събитието предвижда Networking коктейл, на който ще има дегустация на риба от Черно море и рибни продукти от местни производители, като част от продължаващата кампания на Националната Рибарска Мрежа „Аз подкрепям местните рибари“.

Хибридната конференция на 30 юни 2023 г. има за цел да събере на едно място представители на сектор „Рибарство и аквакултура“, Местни инициативни рибарски групи, академична общност, екологични организации, местната и централната администрациии и други заинтересовани страни за справяне с предизвикателствата, свързани с осигуряването на по-устойчива синя икономика за Черно море. Темите, които ще бъдат представени  в  рамките на конференцията са биоикономиката в помощ на устойчиво управление на биологичните ресурси в Черно море и предизвикателствата и възможностите за марикултури от риби в българската част на Черно море. В събитието е включен и тематичен панел „Здраве от морето”, който представя връзката между морето и здравето, науката и обществения живот, както и различни научни изследвания и разработки за  чистотата на морските води. На форума ще бъде представено и взаимодействието на рибарството и аквакултурите с морски ферми за вятърна възобновяема енергия – в контекста на Морското пространствено планиране. Специално внимание ще бъде отделено и за представяне на добри практики в Синята икономика от територията на област Варна.

В допълнение, събитието има за цел да подкрепя и доразвива създадените експертни мрежи за взаимодействие между науката, частния бизнес, неправителствения и публичния сектор за обмен на концептуални идеи и подготовка на проектни предложения на териториите на МИРГ.

Хибридната конференция е част от инициативата „InMyCountry 2023" за Европейския ден на морето на Европейската комисия и ще се популяризира чрез информационните канали на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на ЕК  и социалните медии #EMDInMyCountry.

Участниците в събитията на Националната Рибарска Мрежа ще имат възможност да създадат полезни контакти, да обменят опит и да утвърдят партньорство, или да намерят нови партньори за реализиране на проекти в областта на рибарството и аквакултурите, и устойчивото развитие на рибарските райони в България.

Детайлната програма за двете мероприятия е публикувана на интернет страницата на Националната Рибарска Мрежа - nrmbg.com

Участието в Годишната среща на Националната Рибарска Мрежа и Хибридната конференция с представителите на науката е безплатно, но изисква предварителна онлайн регистрация на адрес:

https://forms.gle/DStUfRg4kw993bwL7

Събитията се реализират с подкрепата на Европейския фонд за морско дело и рибарство и Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. на Министерство на земеделието и храните.

Предстои годишна среща на Националната рибарска мрежа и конференция за Черно море
3763
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Задържаха ловец за отстрелян елен
ДФЗ
Рибарският бизнес и общините получиха 4,1 млн. лева по европрограмата
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини