Начало » Новини » Коментари
23.06.2023 г.

Компенсациите за слънчогледа ще се платят до 30 септември

Наредбата се обсъжда до 24 юли
Компенсациите за слънчогледа ще се платят до 30 септември

sinor.bg

От днес до 24 юли земеделците, които ще бъдат компенсирани заради дъмпинговия внос на слънчоглед от Украйна, могат да се запознаят с проектонаредбата за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Допълнителните обезщетения се отнасят за фермерите в България, Полша и Румъния бяха разписани с еврорегламент, съгласно който трите държави членки могат да предоставят извънредна финансова помощ на земеделските стопани от секторите на зърнените и маслодайните култури, които не успяха да продадат продукцията си за 2022 г. и чиито доходи се сринаха.

Определеният за България бюджет е в размер на 16 750 000 евро (32 759 650 лв.), като се допуска предоставяне на национално съфинансиране до 100% от европейските средства. Към този момент все още не е ясно дали Министерството на финансите ще предвиди подобно съфинансиране.

По данни на НСИ общото количество маслодаен слънчоглед, внесен през 2022 г. от Украйна, достигна 943 402 тона спрямо 36 163 тона за 2021 г. По данни на Агенция „Митници“ от 01.01.2023 г. до 02.05.2023 г. са внесени 168 779 тона маслодаен слънчоглед с произход Украйна, като за същия период на миналата година от Украйна в страната са влезли 36 859 тона, а през 2021 г. - 2 977 тона.

Приемът на заявления ще започне 5 дни след влизане в сила на настоящата наредба и е за период от 10 работни дни. В този срок земеделските стопани, които са отгреждали слънчоглед през 2022 г., подават заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ в Областните дирекции на ДФЗ, отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане“ по постоянен адрес на физическото лице или по адрес на управление на едноличния търговец или юридическото лице. Заявлението се регистрира в Интегрирана система за администриране и контрол. Към заявлението се прилагат следните документи:

1. документ с легализиран превод на български език, доказващ съответствие с изискването на чл. 7, ал. 1, т. 2;

2. удостоверение за банкова сметка на името на кандидата;

3. изрично нотариално заверено пълномощно в оригинал, в случай че документите се подават от упълномощено лице.

Спешната финансова помощ  ще се изплаща на одобрените заявители до 30 септември 2023 г. След извършване на съответните административни проверки одобрената финансова помощ се изплаща по посочената в заявлението банкова сметка.

В срок от 30 работни дни от изплащането на помощта ДФЗ изпраща на кандидатите, подали заявление, уведомителни писма с посочен размер на изплатената финансова помощ или с мотиви за отказ от изплащане на финансова помощ. Уведомителните писма подлежат на оспорване пред компетентния съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

При извършване на проверки от ДФЗ, Европейската комисия и други контролни органи, одобрените заявители по реда на тази наредба са задължени да предоставят пълен достъп и да оказват съдействие, включително чрез представяне на допълнително изискани документи.

Не са допустими за подпомагане кандидати, които:

1. са осъдени с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 108а, 159а – 159г, 172, 192а, 194 – 217, 219 – 252, 253 – 260, 301 – 307, 321, 321а и 352 – 353е от Наказателния кодекс;

2. са осъдени с влязла в сила присъда за престъпление, аналогично на тези по т. 1, в друга държава членка или трета страна (за чужди граждани);

3. имат изискуеми и ликвидни задължения към Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), освен ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията;

4. са в производство за обявяване в несъстоятелност или са обявени в несъстоятелност;

5. са в производство по ликвидация;

6. имат изискуеми публични задължения чл. 162, ал. 2, т. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, освен ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията.

В случаите, в които кандидат е юридическо лице, регистрирано по Търговския закон или Закона за кооперациите, условието по ал. 1, т. 1 и 2 се отнася за всички представляващи и управляващи юридическото лице. В случай на членство на юридически лица в лицата по чл. 5 условието по ал. 1, т. 1 и 2 се отнася и за техните представители в съответния управителен орган, за прокуристите и търговските пълномощници, когато има такива.

В случаите, в които кандидат е дружество по чл. 357 от Закона за задълженията и договорите, условието по ал. 1, т. 1 и 2 се отнася за всички съдружници.

Компенсациите за слънчогледа ще се платят до 30 септември
16060
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Сектор „Рибарство“ се нуждае от повторни компенсации заради войната в Украйна
Фермерите трябва да получат достатъчни компенсации за допълнителните си усилия за зелен преход
Агроминистърът е оптимист за бюджетните средства за Украйна
България ще подкрепи искането на Румъния да отпаднат ДЗЕС-те 7 и 8
Рибарският сектор е получил 3 млн. лв. компенсации заради Украйна
ДФЗ
От 30 октомври се кандидатства за втория транш за слънчогледа, плащанията са до 31 декември
Важно е да се знае!
Вътев: Поименно мога да изброя 92-те животновъди, обезщетени с тавана от 250 хил. евро заради Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини