Начало » Новини » Страната
11.06.2023 г.

Вътев набляга на наваксване на изоставането по селската програма

Обсъдени са редица проблеми с представители на местната власт в Благоевградско
Вътев набляга на наваксване на изоставането по селската програма

Снимка: МЗХ

Най-важното в момента е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони, заяви в Сандански министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, цитиран от Българската телеграфна агенция. Вътев участва във второто издание на земеделския форум "От фермата до твоята трапеза", което се провежда вчера днес в градския парк "Свети Врач" в Сандански.

Той посочи, че по отношение на ПРСР се работи усилено от дирекциите в министерството. „Ако успеем да се справим с изоставането и да спасим европейското финансиране  по програмата, това ще бъде първото, което ще усетят земеделските производители“, каза министърът.

Той определи министерството на земеделието и храните като сложно министерство, огромна структура с много дирекции и отговорности. "Формираме екипи, търсейки максимална експертност, и основното, което ще бъде ново в работата ни, е, че вече няма да се работи за отделни сектори като такива, а ще се работи по цялата агрохранителна верига, за да може да се види къде е слабото звено по продукти – плодове, зеленчуци, месо, мляко. Ще правим оценка от полето до масата и всички решения, които ще предприемем нататък, ще са вследствие на оценката на въздействието върху цялата агрохранителна верига“, обеща Вътев. Той подчерта, че не разполага с магическа пръчка и затова е необходимо малко време, за да се усетят ефектите от промените. Министърът бе категоричен, че политиката на агроведомството е да защитава интересите на българските производители и потребители.

"Форумът в Сандански съответства изцяло с нашата концепция за нов подход към земеделието и храните", изтъкна той. Вътев припомни, че местната практика на локални производители, които произвеждат традиционни храни и ги преработват, е сегмент, който съществува в цяла Европа и трябва да има своите постоянни места, където да се реализира продукцията. "Предстоят разговори с общините и кметовете по места, за да се обособят такива места, в които да се предлага продукцията в определен ден от седмицата. Постоянните пазари са известни като място за такива производители и те са много ценни", отбеляза той.

В рамките на форума "От фермата до твоята трапеза", организиран от Областната дирекция "Земеделие"-Благоевград съвместно с МЗХ, министерството на туризма, Югозападното държавно предприятие, общини от югозападна България и Националното сдружение на общините в Република България, се очаква над 50 земеделски производители от почти всички общини в областта да представят висококачествена българска продукция.

Проектът обединява 3 сектора – земеделие, култура и туризъм, посочиха организаторите от ОДЗ-Благоевград. Наред с представянето на земеделски производители от цялата област и богатата съпътстваща програма, форумът дава информация и за природните забележителности и културен календар на всяка от общините в областта. Посетителите му могат да опитат и да закупят желания продукт, както и да направят контакт за ежедневно пазаруване на висококачествени храни, произведени в Благоевградско, информираха  организаторите. Участие във второто издание на събитието вземат и местните инициативни групи от Сандански, Разлог и Гоце Делчев-Гърмен-Хаджидимово, добавят от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в МЗХ.

Вътев проведе и работна среща с кметове, заместник-кметове и представители на местната власт на общини от региона, на която постави въпроси, свързани с некоректното ползване на пасища от общините, което е във вреда на българското животновъдство, с мораториума върху земеделски земи, непотърсени от наследници, т.нар. „бели петна“ и други актуални проблеми. Той призова между изпълнителната и местната власт да има комуникация и синхрон и заедно да се решават проблемите на българските земеделски производители и животновъди.

Вътев набляга на наваксване на изоставането по селската програма
4854
 

Последни материали
Виж
МЗХ сформира комисии за оценка на селскостопанските щети в опожарените райони
ЮЗДП
Над 50 горски служители гасят пожар над село Флорош, наблюдават други 2 огнища
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
МС повторно одобрява измененията, защото 49-то НС не ги прие
С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Ето защо НАЗ иска оставката на отговорния зав. министър
Само 14 държави са подкрепили искането на България да удължи с още 1 година разплащането по ПРСР 2014-2020 г.
Свързани материали
Виж
Ето защо НАЗ иска оставката на отговорния зав. министър
Само 14 държави са подкрепили искането на България да удължи с още 1 година разплащането по ПРСР 2014-2020 г.
ПРСР 2014-2020 г.
От днес до 11 октомври приемат проекти за ВЕИ - с бюджет от 52,8 млн. лв.
Отчет
През юни ДФЗ е изплатил близо 2 млн. лева по рибарската програма
Обсъжда се удължаване с година на срока за разплащане по ПРСР 2014-2020
Настояваме за премахване или двойно увеличаване на тавана за украинската помощ
56 общини ще подобряват инфраструктурата си с над 100 млн. лева по ПРСР
Над 170 млн. лева ще бъдат преразпределeни по ПРСР 2014-2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини