Начало » Новини » Страната
11.06.2023 г.

Вътев набляга на наваксване на изоставането по селската програма

Обсъдени са редица проблеми с представители на местната власт в Благоевградско
Вътев набляга на наваксване на изоставането по селската програма

Снимка: МЗХ

Най-важното в момента е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони, заяви в Сандански министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, цитиран от Българската телеграфна агенция. Вътев участва във второто издание на земеделския форум "От фермата до твоята трапеза", което се провежда вчера днес в градския парк "Свети Врач" в Сандански.

Той посочи, че по отношение на ПРСР се работи усилено от дирекциите в министерството. „Ако успеем да се справим с изоставането и да спасим европейското финансиране  по програмата, това ще бъде първото, което ще усетят земеделските производители“, каза министърът.

Той определи министерството на земеделието и храните като сложно министерство, огромна структура с много дирекции и отговорности. "Формираме екипи, търсейки максимална експертност, и основното, което ще бъде ново в работата ни, е, че вече няма да се работи за отделни сектори като такива, а ще се работи по цялата агрохранителна верига, за да може да се види къде е слабото звено по продукти – плодове, зеленчуци, месо, мляко. Ще правим оценка от полето до масата и всички решения, които ще предприемем нататък, ще са вследствие на оценката на въздействието върху цялата агрохранителна верига“, обеща Вътев. Той подчерта, че не разполага с магическа пръчка и затова е необходимо малко време, за да се усетят ефектите от промените. Министърът бе категоричен, че политиката на агроведомството е да защитава интересите на българските производители и потребители.

"Форумът в Сандански съответства изцяло с нашата концепция за нов подход към земеделието и храните", изтъкна той. Вътев припомни, че местната практика на локални производители, които произвеждат традиционни храни и ги преработват, е сегмент, който съществува в цяла Европа и трябва да има своите постоянни места, където да се реализира продукцията. "Предстоят разговори с общините и кметовете по места, за да се обособят такива места, в които да се предлага продукцията в определен ден от седмицата. Постоянните пазари са известни като място за такива производители и те са много ценни", отбеляза той.

В рамките на форума "От фермата до твоята трапеза", организиран от Областната дирекция "Земеделие"-Благоевград съвместно с МЗХ, министерството на туризма, Югозападното държавно предприятие, общини от югозападна България и Националното сдружение на общините в Република България, се очаква над 50 земеделски производители от почти всички общини в областта да представят висококачествена българска продукция.

Проектът обединява 3 сектора – земеделие, култура и туризъм, посочиха организаторите от ОДЗ-Благоевград. Наред с представянето на земеделски производители от цялата област и богатата съпътстваща програма, форумът дава информация и за природните забележителности и културен календар на всяка от общините в областта. Посетителите му могат да опитат и да закупят желания продукт, както и да направят контакт за ежедневно пазаруване на висококачествени храни, произведени в Благоевградско, информираха  организаторите. Участие във второто издание на събитието вземат и местните инициативни групи от Сандански, Разлог и Гоце Делчев-Гърмен-Хаджидимово, добавят от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в МЗХ.

Вътев проведе и работна среща с кметове, заместник-кметове и представители на местната власт на общини от региона, на която постави въпроси, свързани с некоректното ползване на пасища от общините, което е във вреда на българското животновъдство, с мораториума върху земеделски земи, непотърсени от наследници, т.нар. „бели петна“ и други актуални проблеми. Той призова между изпълнителната и местната власт да има комуникация и синхрон и заедно да се решават проблемите на българските земеделски производители и животновъди.

Вътев набляга на наваксване на изоставането по селската програма
4358

Последни материали
Виж
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
За профилактичната програма
С 19,3% се вдигат тарифите на ветеринарите през 2024 г.
Свързани материали
Виж
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
ДФ „Земеделие“ нареди за плащане близо 19,7 млн. лв. за реализирането на 65 проекта от ПРСР 2014-2022
Важно!
Със 70 млн. лева е увеличен бюджетът по подмярка 4.1, ще бъдат одобрени проекти с 35 точки
Договорени са нови 11 проекта на стойност 5,8 млн. лв. в областта на иновациите
Финансиране на оперативна група по ПРСР
На 18 октомври в Пловдив ще се проведе форум за проследимостта на храните
ПРСР 2014-2020
С нови 51 млн. лева ще бъдат субсидирани още 65 проекта в преработвателния сектор
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини