Начало » Важно за фермера » Животновъдство
28.05.2023 г.

Представиха автохтонни породи на фермерския празник край Момчилград

Целта е популяризиране на произвежданите продукти в региона
Представиха автохтонни породи на фермерския празник край Момчилград

Стотици жители на Момчилград и региона се включиха в първия по рода си фермерски празник "Красотата на Родопите", започнал в събота преди обяд в подножието на лесопарк "Момчил юнак" до комплекс "Конак", съобщиха организаторите на проявата. Празникът продължава и в неделя, а негови организатори са община Момчилград и сдружението Обединени български животновъди с подкрепата на министерство на земеделието.

Над 50 фермери и производители на хранителни продукти от региона показаха продукцията си. Животновъди представиха отглежданите от тях специфични породи. Жив интерес предизвикаха оцелелите от столетия местни видове среднородопска овца, родопски цигай, каракачанска овца, късорого родопско говедо, българско кафяво говедо. Посетителите на събора имаха възможността да опитат планински мед, млечни и месни продукти, произведени в района.

Официални гости на събитието бяха заместник-министърът на земеделието Крум Неделков и кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов.

Искаме чрез този празник да популяризираме продуктите, произведени от хората в района, заяви в приветствието си Кязим. Целта на община Момчилград е събитието да се превърне в своеобразна емблема на магията на Родопите и символ на устойчивостта на традициите, бита и културата на нашия регион, добави той.

Желанието на производителите да бъдат част от фермерския празник в Момчилград разкрива готовността им да споделят добрите практики от своята професия, изтъкна Неделков. „Сигурен съм, че произведените по традиционни местни рецепти храни ще привлекат вниманието на посетителите, защото българските сирена, млечни и месни продукти имат неповторим вкус и специфичност, категоричен бе той. Заместник-министърът подчерта, че държавата търси оптимални възможности за финансово подпомагане на сектора както с европейски, така и с национални средства.

След официалната част Синапов разведе гостите край боксовете с овце, кози, крави и биволи. "Целта ни е да покажем всички породи, които се отглеждат в Родопите и по-специално в района на Момчилград", обясни той. Председателят на сдружението припомни, че животновъдството е дало алтернатива на тютюнопроизводството и се е превърнало в основен поминък за региона.

След официалната част на присъстващите бяха раздадени 1 500 порции курбан за здраве и берекет.

В неделя посетителите на празника ще наблюдават състезание по стригане на овце и турнир по народна борба, чийто победител ще вземе като награда коч.

Представиха автохтонни породи на фермерския празник край Момчилград
4760
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Спасиха паднала жена в кладенец
За първи път в Източните Родопи организират фермерски фестивал
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини