Начало » Новини » Страната
08.05.2023 г.

България с глас в комитетите по земеделие и по рибарство на ОИСР

Българската позиция
България с глас в комитетите по земеделие и по рибарство на ОИСР

Снимка: Министерство на земеделието

Делегация от Министерството на земеделието, водена от аграрния заместник-министър Георги Събев, се включи в 131-та пленарна сесия на Комитета по рибарство (COFI) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която се проведе на миналата седмица в Париж, съобщиха от агроведомството. Събеве е изразил мотивираността на България за присъединяването към организацията и е настоял сред приоритетите да залегне прилагането регионален подход при управлението на рибните и морски ресурси, както и да бъде насърчен енергийният преход в сектора, в унисон с целите на Европейския съюз.

Коментирани са още предизвикателствата, пред които е изправена страната в резултат на военните действия до Черноморието. Сред тях са заплахата за безопасността на корабоплаването и риболова поради плаващи мини, енергийната криза и смущенията в традиционните риболовни дейности. Събев акцентира върху необходимостта  от намаляването на въглеродния отпечатък и зависимостта от изкопаеми горива.

На форума е бил обсъден проект на Препоръка на Съвета на ОИСР във връзка с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов. Документът предоставя насоки, засягащи видове или зони в открито море, които са извън компетентността на която и да е регионална организация или споразумение за управление на рибарството. В тази връзка заместник-министър Събев отправи предложение за подобряваме на комуникационната стратегия на Организацията.

В края на април аграрният заместник-министър и експерти от дирекция „Растениевъдство“ участваха и в заседание на Комитета по земеделие на ОИСР, като това бе първото участие на България в този формат. Една от темите на заседанието бе въглеродният отпечатък върху хранителните системи и измерването му на ниво фирма и на ниво продукт. В този аспект бяха обсъдени и последиците върху световното земеделие, в това число и върху международната търговия. Предложенията, направени от България през ноември миналата година, са включени в Декларацията за трансформационни решения за устойчиво земеделие и хранителни системи на Комитета по земеделие на ОИСР. Тогава страната ни посочи, че прилага редица мерки за подпомагане на земеделските стопани, с цел смекчаване на последиците от икономическата ситуация и осигуряване на продоволствена сигурност на населението, породени от скорошните международни кризи в областта на здравеопазването и сигурността.

В рамките на заседанието Събев проведе срещи с представители на ОИСР, които водеха предприсъединителния процес на България. Той посочи, че Министерството на земеделието следва заложените в Пътната карта за периода 2021-2023 г. мерки, с оглед постигане на стандартите на ОИСР и изпълнение на критериите за членство. „Участието ни в Глобалния земеделски форум и Комитетите по земеделие и рибарство на ОИСР е стъпка напред към членството ни, в синхрон с външнополитическите приоритети на страната ни“, коментира заместник-министър Георги Събев.

България с глас в комитетите по земеделие и по рибарство на ОИСР
3000
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев: ЕК да направи цялостна оценка на правилата за Зелената сделка и въздействието й върху земеделието
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Среща в МС до края на седмицата
Браншът ще търси политическа подкрепа от Денков и Габриел за законовите промени
ДЗЕС 6 е препъни камъкът
Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Свързани материали
Виж
В Париж
БАБХ участва в заседание на комитет по биотехнологии към ОИСР
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие с първа техническа мисия по земеделие в България
Къде сме ние?
Лозана Василева представи България на форум за иновациите в Шотландия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини