Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.05.2023 г.

Новият сорт зеле Елдорет отговаря на пазарните предизвикателства

Само за един сезон зелето се превърна във фаворит на местните производители
Новият сорт зеле Елдорет отговаря на пазарните предизвикателства

През последната година се наблюдава спад в производството на много различни зеленчукови култури, но зелето не е сред тях. То си остава един от най-важните продукти за българските производители. По данни на Министерство на земеделието и храните площите със зеле са намалели с 4,5%, но пък средният добив се е увеличил с 3,9% през 2021 г. Това показва, че общото производство се запазва и се разработват все повече нови сортове за по-ефективна грижа и плодородна реколта.

В тази връзка новият сорт зеле на Синджента – Елдорет, е разработен специално, за да се бори с предизвикателствата в България. Най-трудно е съобразяването с климатичните промени. Променливото време, съчетано с продължително горещо време до късна есен, водят до значителни проблеми с вегетацията на зелето. В комбинация с липсата на въздушна влага, това води до удължаване на вегетацията и по-късна реколта. Затова модерните сортове зеле задължително трябва да са устойчиви на стресови условия. Те се развиват в посока на по-висока издръжливост към променящите се климатични условия и толерантност на стрес. От особено значение при новите сортове зеле е и издръжливостта им на пукане.

Друг основен проблем при производството на зеле е справянето с редица болести и неприятели. Все повече се разпространяват почвените патогени, както и нападенията от вредители, също значително подкрепени от климатичните промени. Това води до сериозно намаляване на добива, както и в качеството на продукцията. Затова е особено важно земеделците да избират сортове зеле с висока устойчивост на гъбични заболявания като фузариум.

Важен детайл за всеки производител са изискванията за съхранение и транспорт. Поради промените и колебанията в търсенето, производителите е необходимо да произведат стока, която може да съхрани дълго време качествата си. Освен това, често веригите на доставка са по-дълги и продукцията трябва да е издръжлива на транспорт. Не на последно място, потребителите изискват от сортовете зеле да отговарят на местната кулинария. В тази посока основен аспект в развитието на селекцията е вкусът на зелето, както и рехавата консистенция, така че да е подходящо за кисело зеле.

Един от най-актуалните начини за справяне с част от тези предизвикателства е използването на т.нар. CMS технология. Тази технология се нарича цитоплазмена мъжка стерилност (Cytoplasmic male sterility) и означава невъзможност на растението да произвежда мъжки цветове. Благодарение на нея се постига пълна чистота в семената и съответно най-важното предимство на тази технология – осигуряване на реколта с еднакви по размер зелки, което води и до по-висок добив.

Синджента от години прилага CMS технологията при селекцията на новите си сортове зеле, като в последните години се набляга изключително много и на качеството на продукцията. Затова през 2022 г. на пазара се появи новият сорт зеле на компанията – Елдорет.

Зеле Елдорет

Само за един сезон, той се превърна във фаворит на местните производители, както и желан продукт от търговци и потребители за кисело зеле. Костадин Гатев от с. Трилистник, област Пловдив, е един от производителите, който е останал много доволен от реколтата си с Елдорет през миналата година, като през 2023 г. ще разшири производството си от сорта. „Вътре листата са по-рехави, не са сбити и става идеално за кисело зеле. Вътрешността е светла, с бели листа. Имахме и други сортове на полето, но за вкъщи използвахме този сорт за кисело зеле“, споделя производителят. „Хем е тежко, хем е рехаво вътре. И за производителя е добре, и за консуматора също“, допълни Гатев. 

Ангел Георгиев от гр. Мизия е още един от производителите, които дават висока оценка на Елдорет. „Миналата година се консултирах с техническия представител на фирма Синджента, доверих се на съвета за Елдорет и не сгреших. Зелето се отличава с добрите си вкусови качества“.

Новият сорт на Синджента е една успешна комбинация от приложението на модерните технологии в селекцията, съчетана с търсените вкусови качества, така че да се отговори до максимална степен на изискванията на пазара. Обратната връзка още от първия му сезон е повече от положителна и през 2023 г. търсенето му ще се увеличи със сигурност. Можете да поръчате семена Елдорет в дистрибуторската мрежа за зеленчукови семена на Синджента. Повече информация за Елдорет можете да намерите на ТУК

Новият сорт зеле Елдорет отговаря на пазарните предизвикателства
5653
 

Последни материали
Виж
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Бор за листно и кореново подхранване
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини