През пърните 3 месеца на годината Китай е увеличил общото производство на свинско, говеждо, овче и птиче месо с 2,5% спрямо същия период на миналата година до 24,56 млн. тона, съобщиха от китайското Национално статистическо бюро, цитирани от електронното издание Pig333. Най-силен е ръстът при говеждото – с 5,1%, следван от овчето с 5% и птичето месо с 3,2%. Макар производството на свинско да е нараснало най-слабо – с 1,9% (290 хил. тона) до 15,9 млн. тона, то представлява близо две трети от цялото произведено количество.
От януари до март включително през китайските кланици са минали 198,99 млн. прасета – с 1,7% (3,33 млн.) повече в сравнение със същия период на миналата година.
В края на първото тримесечие поголовието от свине в Китай е нараснало с 2% (8,42 млн.) в сравнение със същата дата на 2022 г. до 430,94 млн. броя. На тримесечна база обаче е регистриран спад от 21,61 млн. прасета. При женските свине за разплод е отчетен ръст от 1,2 млн. глави на годишна база до 43,05 млн.
Междувременно от Главното управление на китайските митници обявиха, че вносът на на свинско в страната е нараснал през първото тримесечие с 26% спрямо същия период на 2022 г. до 530 хил. тона. При включване на свинската карантия ръстът спада до 21%, а общото количество е 820 хил. тона.
Трябва да се отбележи обаче, че увеличението е основно при вноса през януари, достигнал 220 хил. тона, докато през февруари намалява до 160 хил. тона при 130 хил. тона през същия месец на 2022 г., а през март – до 150 хил. тона при 140 хил. тона година по-рано.