Начало » Новини » Страната
23.04.2023 г.

България иска от ЕС механизъм за регулиране на пазара на селскостопанска продукция

Заради кризата с вноса от Украйна
България иска от ЕС механизъм за регулиране на пазара на селскостопанска продукция

Не искаме спиране, искаме по-разумна цялостна политика на Европейския съюз, която да отрегулира аномалиите на пазара, заяви пред Българското национално радио министърът на земеделието Явор Гечев, коментирайки забраната, наложена от правителството на страната върху вноса на определени селскостопански продукти от Украйна. „Това е коректно и към Украйна, и към България, и към всички. Ние нарушихме пазара, затова в момента има кризи. Ние не искаме просто затварянето на пазара, ние искаме механизъм", подчерта Гечев.

По думите му с изчистването на част от продукцията на българския пазар веднага ще можем да вдигнем сами поставените бариери. „Искаме механизъм, с който да не наводняваме само източната част на Европа, а когато е пренаситен пазарът тук, то да имаме вътрешноевропейски механизъм , който да преместваме тези количества към по-вътрешни държави, към ЕС. Искаме отваряне на коридори, които да излизат извън Черно море, което в момента е проблемно. Ако в момента не вземем сделки, ако само спираме или отваряме – това не е достатъчно и догодина пак ще си говорим за същите проблеми", категоричен бе той.

Гечев припомни думите си от септември пред Съвета на министрите по земеделие в ЕС, че коридорите на солидарността не действат така, както се очаква. Още тогава искахме мерки, изтъкна той.

"Ние не искахме да спираме каквото и да е, наложи се да го направим" отбеляза Гечев. По думите му след това 5 държави са констатирали същите неща. "В един момент Полша просто затвори границите. Ние нямахме предварителна информация, въпреки че ден по-рано имахме среща на министрите от 5-те държави – Полша изненада всички. Ако не бяхме реагирали, това означава, че всички коридори, които бяха насочени към Полша, които са количества не по-малки от тези, които идват в Румъния и България, те щяха да се пренасочат към България. Списъкът на Полша, на Унгария съдържаше над 30 различни разновидности. Ние буквално преписахме техните списъци. Бърз анализ по отношение на това какво може да се насочи към България, което може да създаде локално пренасищане на пазара. Затова списъкът е такъв. Той по скоро беше глас към Европа, че много спешно трябва да се вземат общоевропейски мерки", обяви той.

Искаме постоянно действащ механизъм, категоричен бе министърът. "Когато се наводнява пазарът в пограничните с Украйна страни, които на всичкото отгоре взимат и по-малко субсидии, то не е справедливо нито за Украйна, нито за България. Това не е справедливо. Искаме механизми, с които да изнасяме към трети страни”, наблегна отново той. България настоява за разум, за механизъм, който ни позволява да вземаме правилните решения, обобщи Гечев.

Той е убеден, че ако няма сделки за износ на големи количества селскостопанска продукция до 5 юни, след това нямаме да можем да направим много неща. „Имаме няколко милиарда продукция, която, ако остане в държавата, няма да е най-доброто нещо за икономиката. Интензивно продължаваме разговорите с всички”, посочи министърът.

За цените на храните той коментира, че едва ли  ще паднат толкова, че да догонят инфлацията. Обществото разбира мерките, смята Гечев. Според него ако темата спре да бъде публична, цените ще се върнат на същото ниво. Бихме предложили на народните представители и законови промени, отбеляза той. "В България има такива количества продукция в момента, че първо не може да се вдигнат цените. Ако вдигането е 1-2 стотинки на килограм слънчоглед, това едва ли ще се отрази по какъвто и да е начин. Няма никакви условия за вдигане на цената на хляба. Въпросът е, че жътвата идва, а в България има прекомерно големи количества на слънчоглед, на пшеница, на царевица, които ако ние не продадем, ще трябва да хвърлим продукция за няколко милиарда", предупреди министърът.

По думите му зърнопроизводителите искат по-високи цени, но това е пазарът. „Ако искат значително по-високи цени, това няма как да стане, няма такива условия на пазара", твърди той. Гечев призова земеделските производители да използват този прозорец, който България и ЕС ще им дадат за реализиране на продукцията.

За предложението за бюджет министърът посочи, че той е опит за представяне на политиките такива, каквито ги искаха партиите. „Бюджетът отразява почти всичко от това, което всички слушахме в кампанията. Този бюджет е направен като политики да улесни в крайна сметка партиите по отношение на тяхното решение. Това са техните политики, които те презентираха. Решението е тяхно. Всичко е в ръцете на народните представители. Затова са избрани, за да вземат конкретните решения и всички се надяваме те да са правилни. Няма как да реализираш в 3% дефицит и да направиш всички тези политики, които всички искаха. За съжаление това уравнение не е решимо, поне от наша гледна точка. Дано Народното събрание да може да реши това уравнение", пожела той.

Не изгарям от желание да съм министър, сподели Гечев. "Не е лесно да си служебен министър в такава обстановка, в която има недоверие към политическата класа, след това има много рестрикции. Какъвто и да е бюджетът, ще е трудно. И да е 3%, и да е 6% дефицитът – парите няма да стигнат, за да могат да се правят догонващи на Европа политики, които да наваксват разликата. Такова е времето и трябва да се търсят и законови, и административни мерки, за да се правят реформи. Едно служебно правителство не може да прави такива реформи", подчерта той.

България иска от ЕС механизъм за регулиране на пазара на селскостопанска продукция
3175
 

Последни материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Свързани материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини