05-06-2003 г. Имунната система е "отпор на нещо, което смущава организма…" Явява се като "регулативна система" - регулира взаимоотношенията на цялостния организъм и централната нервна система. Всичко, което влияе на централната нервна система, води до баланс в организма и когато се получат смущения в регулативната система, се стига до дебалансирана имунна система. Дисбалансът може да бъде на психическа основа, но може и да бъде на базата на някои соматични заболявания. Често също психическия дисбаланс може да предизвика соматични заболявания. Лошото настроение също води до лош баланс, пише сп. Пчеларство. От 1986 г. е основана науката псевдоневроимунология - чрез експериментални изследвания се доказва, че най-доброто повлияване е на централно ниво, т. е. чрез повлияването на централната нервна система с неестецифични средства (на хуморално и клетъчно ниво). Едни от най-неестецифичните средства са и пчелните продукти, които имат способността да разлагат вредните агенти, попаднали в организма и от околната среда и влияещи увреждащо на различните органи и системи, а оттук и до състояние, скъсяващо живота. Това ценно качество на пчелните продукти се дължи на богатото им съдържание на биологично активни компоненти, които имат регулираща роля в обменните процеси на организма, чрез които се повишава имунобиологичната реактивност и устойчивост на организма спрямо неблагоприятните фактори на външната среда. Едни от ценните съставки на меда са минералните вещества като калий, натрий, калций, фосфор, мед, желязо, алуминий и т. н., които водят до алкализиране на вътрешната среда на човешкия организъм, което му помага да се освободи от отпадните продукти, имащи кисела реакция, а те се получават при изгарянето на храни като месо, тлъстини, риба и др., а алкализиращо действие имат плодовете, зеленчуците и млякото. Минералните вещества са и защитните вещества на човешкото тяло - те са съставна част на клетките. Това е едно от основните фармакодинамични действия на меда, водещо до повишаване на имунобиологичните защитни сили на организма. Повишава се и фагоцитозата, с което белите кръвни телца предпазват организма от инфекции и ред други заболявания - и колкото е по-голяма способността на белите кръвни телца да унищожават попадналите в организма бактерии, толкова е по-силно изразено защитното действие на този организъм, т. е. подобрена е имунната защита на организма, а е доказано чрез лабораторни микробиологични изследвания, че медът има задръжно (бактериостатично) и убиващо (бактерицидно) действие. Това негово антибактериално действие е било известно на древните гърци, които го ползвали като консервант - запазвали месото прясно и свежо, като го поставяли в мед. В по-ново време са правели проучвания с работници в тежки подземни условия и живеещи в промишлена зона. На едни са давали мед с прополис, на друга група са давали прополис и мляко, а трета - контролна - са оставяли на обичайната им храна. Проследяването на състоянието на трите групи показва, че най-силно е защитното действие срещу токсичните вещества на първата група, по-слабо изразено е при втората група, а при третата - контролната група - е добре изразено токсичното действие на околната среда. На практика е рационално прилагането и на прополиса, и на пчелния прашец, и на пчелното млечице. Затова за повлияването на имунната система, т. е. за да се даде "отпор" на всички смущения в организма, водещи до дисбаланс между органичните смущения, отразяващи се на централната нервна система, е добре да се ползва комбинираното въздействие на пчелните продукти чрез апикомплекс, състоящ се от 1000 гр. мед, смесен със 200 гр. пчелен прашец и 50 гр. стрит на прах прополис. Тази смес се ползва по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Тя има влияние не само като укрепващо средство, но има и благотворно влияние върху стомашночревните заболявания, чиито смущения водят до нарушаване на съпротивителните сили на организма. Наличните биогенни стимулатори в пчелните продукти стимулират растежа на подрастващия организъм и регулират обменните форми. Те влияят благотворно и на хората в напреднала възраст, но тук вече и диетата трябва да е ежедневен принцип - да се намаляват калориите в храната, като се ограничават мазнините, алкохола и тютюнопушенето. Рационалният режим на живот и хранене, а също и уравновесеният живот без излишни вълнения и напрежение спомагат за балансиран начин на живот, чрез което се избягва дебалансирането на имунната система. Нашата имунна система произвежда антитела, които, свързвайки се с чуждия дразнител (било храна, климат или други отрицателни въздействия), проникнал в организма, мобилизират този организъм за отбрана, т. е. предизвикват механизъм на защита. Механизмът на защита може да се обясни чрез следните физиологически процеси в организма: когато "нападателят" или "антигенът" попадне в организма, то антителата, намиращи се в мастните клетки най-вече по горните дихателни пътища, кожата и храносмилателната система, чакат антигена, за да се свържат с него, като при това се освобождават определени химически субстанции, предизивкващи механизма на защита, между които е хистаминът - той предизвиква разширяването на малките кръвоносни съдове, а това е един от факторите, водещи до предотвратяване на някои алергични заболявания, като катар на носа, конюнктивити, кожни и други прояви на алергиите. Медът има и успокояващо действие върху нервната система и може да се ползва и като помощно, и като основно лечебно средство при смущенията й, които се получават при психически напрежения, конфликти и ред причини от биосоциално, медицинско и битово естество. И така, за поддържането на стабилна имунна система трябва да се избягват всички рискови фактори, водещи до дебалансирането й - да се ползва чиста среда с дозирани движения и рационално хранене, в което задължително да присъстват пчелните продукти, оползотворяването на които подпомага поддържането на стабилна имунна система.