Начало » Новини » Света
08.04.2023 г.

Все повече ферми в Германия и Австрия зарязват биоземеделието

Екопремиите и субсидиите вече не компенсират нарасналите разходи
Все повече ферми в Германия и Австрия зарязват биоземеделието

Биологичните фермери се мъчат със спада на продажбите и резкия ръст на разходите, като все по-често се връщат към традиционното производство, констатира д-р Олаф Цинке в статия в електронното издание AgrarHeute.

В продължение на десетилетия производството на биологични продукти неотклонно нарастваше, но тенденцията се промени – все повече производители се връщат към традиционното селско стопанство. В Австрия органите за биологичен контрол обявиха, че през миналата година 1450 ферми са се отказали от биопроизводството, а стотици планират да ги последват. Засега актуални данни за Германия в това отношение липсват, но доста примери рисуват опасно положение в биологичния сектор.

Ставките за биопчеларство ще варират от 3 788 лв. до 42 652 лева на стопанство през 2023 година

В началото на тази година Джени и Хайо Пьол от централната част на провинция Хесен се върнаха към традиционното животновъдство, въпреки че получават с 11 евроцента по-малко за литър мляко. Спадът на приходите се компенсира от икономиите от фураж. „Обикновените фуражи са 2 пъти по-евтини от биологичните”, обясняват семейство Пьол.

Спадът в покупателната способност заради инфлацията е проблем за много домакинства в Германия, посочват от института за макроикономика и изслеване на бизнес циклите Фондация „Ханс Бьоклер”. За Геролд Рахман, президент на Института за биологично земеделие „Тюнен”, настоящото развитие също не е изненада. „Веднага щом биологичното земеделие стане нерентабилно, още повече фермери в Германия биха предприели тази стъпка“, заключава той.

Доскоро приходите на биофермерите в Германия  бяха по-високи от тези на колегите им, практикуващи традиционно производство. Основната причина бяха екологичните премии и големите субсидии. Добивите в земеделието и продуктивността на млечните породи в биологичния сектор са двойно по-ниски от получаваните при обичайно производство и това е причината, въпреки високите цени, да не успяват да си покрият разходите. „Производствените разходи се повишиха до такава степен, че не се компенсират от ръста на цените на суровото мляко и останалите продукти. Изкупната цена на суровото мляко в биологичния сектор е около 60 евроцента за литър, но трябва да стигне 73 евроцента, за да покрие разходите”, изчислява Франц-Йозеф Дрилер от покрайнините на Падерборн.

Точно толкова драматично е положението и в Австрия. „През 2022 г. 1450 ферми се отказаха от биологичното земеделие и разтрогнаха договорите си с проверяващите органи”, заяви говорителят на австрийските органи за контрол на биологичните продукти Волфганг Пиркълхубер. В Залцбург например още 230 биопроизводители са готови да се откажат. Опасността отказът да придобие масов характер е голяма, преценява управителният директор на асоциацията „Био Австрия Залцбург” Андреас Швайгхофер. 

Все повече ферми в Германия и Австрия зарязват биоземеделието
5491
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
За Кампания 2023
Писмата за одобрение по агроекологичните и биоинтервенциите са достъпни в СЕУ
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Годишно компенсаторно плащане получават 2842 земеделски стопани
Преведоха над 37 милиона лева по мерките за агроекология и биоземеделие
Втора част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Полезно за градинарите
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини