Начало » Новини » Страната
06.04.2023 г.

България търси помощта на Германия по зърнената криза

Важна подкрепа
България търси помощта на Германия по зърнената криза

Снимка: Министерство на земеделието

След 56-те милиона евро, които миналата седмица бяха одобрени от кризисния резерв за земеделие на ЕС за компенсиране на фермерите от България, Румъния и Полша, пострадали от безмитния внос на украинско зърно, има готовност Европейската комисия да отпусне нови 75 млн. евро за потърпевшите страни. Това е посочил при срещата си с ръководителя на икономическия отдел към посолството на Германия в България Мориц Зайлер заместник-министърът на земеделието Георги Събев, съобщиха от агроведомството. От своя страна Мориц Зайлер е заявил, че Германия ще подкрепи това искане.

Само през миналата година внесеното количество маслодаен слънчоглед в България е повече от 20 пъти спрямо 2021 г., а това е сериозен натиск върху производството на зърнени култури, е пояснил Събев при срещата. Припомняйки, че зърнопроизводството е структуроопределящ сектор за развитието на земеделието, което има важна социално-икономическа роля за България, затова и страната ни работи активно за намаляване на негативните щети от спада нва доходите на земеделските прозводители. „Заедно с колеги от други държави членки на Европейския съюз (ЕС), които са засегнвати от спада в цените на зърното, България възнамерява да инициира система за проследяемост на продуктите и суровините през т. нар. „коридори на солидарност”, за да се види дали остават в ЕС или пътуват по предназначение към нуждаещите се държави, е посочил още зам. министърът.

На срещата с германския експерт Събев е представил и необходимостта от изграждане в най-кратки срокове на допълнителни складови помещения за съхранение на суровините, а също и за използването на друг вид транспорт като железопътния, през който тези коридори да вървят.

Георги Събев информира още, че България е солидарна с Украйна, но това не трябва да застрашава работата на българските производители. Той обясни още, че у нас съществува проблем и с украинския внос на орехи и мед. „През последните години чрез финансиране от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони бяха подпомогнати проекти за възстановяване и изграждане на орехови масиви. Предостави се и помощ за пчеларите, но с влизането в сила на Споразумението за свободна търговия се получи огромен натиск върху тях“, подчерта Събев.

По време на срещата бяха обсъдени и мерките, които страната ни е предприела във връзка с повишените цени на хранителните продукти. Заместник-министърът посочи, че предприетите мерки до момента от правителството са насочени в три посоки – завишен контрол, законодателни промени и създаването на сайт за цените на основните хранителни стоки, чрез който може да бъде проследена и анализирана цялата информация на едно място.

България търси помощта на Германия по зърнената криза
4296
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини