Начало » Пазари » Зърно
21.03.2023 г.

Путин: Удължихме зърнената сделка заради изхранването на Африка

Международна среща в Москва
Путин: Удължихме зърнената сделка заради изхранването на Африка

Снимка: Международен обмен

По време на Международната парламентарна конференция "Русия-Африка в многополюсния свят” в Москва, която събра представители на законодателните органи и лидери на партийни и социални движения от повечето африкански държави, руският президент Владимир Путин направи обстойно изявление по повод решението за удължаване на транспортните коридори с продукция за нуждаещите се държави. По повод възможността тя да бъде прекратена след изтичането на срока, президентът посочи, че „нашата страна съвестно изпълнява всички свои задължения - да доставя храни, торове, горива и други важни продукти на страните от континента, като по този начин допринася за тяхната продоволствена и енергийна сигурност. Вероятно знаете, че сме готови да прехвърлим част от замразените си ресурси, включително торове, на европейските държави, като първите пратки от тях вече преминаха безвъзмездно към нуждаещите се страни. Но за съжаление, дори и тук сме възпрепятствани”.

Водена най-вече от нуждите на африканските държави, Русия наскоро се съгласи да удължи с още 60 дни Истанбулското споразумение за износ на украински храни през Черно море и да деблокира руския износ на селскостопански продукти и доставки на торове.

„В същото време ние настояваме за самия пакетен характер на това споразумение - преди всичко в интерес на африканските и други развиващи се страни, като се има предвид, че те се нуждаят от големи обеми храна - настояваме за пълно спазване на ключовите руски изисквания, като преди всичко, както казах, проявяваме загриженост зърното и торовете да отидат в нуждаещите се африкански държави”, обясни Путин. И добави печалната статистика, изнесена и от Европейския съюз, че от общия обем на изнесеното от Украйна зърно 45% отиват в европейските страни и само 3% - в Африка.

Руският президент дебело подчерта, че „само ако нашата позиция бъде взета предвид, ще бъде осигурено справедливо и цялостно изпълнение на Черноморската "зърнена сделка" и в зависимост от това ще решим въпроса за по-нататъшното ни участие (в нея). От 1 август 2022 г. до 20 март т.г. от Украйна са отплавали 827 кораба, от които само три милиона тона зърно са били изпратени в Африка, а 1,3 милиона - в най-бедните африкански страни. Почти 45% са отишли в европейските държави, въпреки че цялата сделка беше представена под претекст, че трябва да защитим интересите на Африка”.

В същото време, въпреки всички ограничения и рестрикции върху износа на руско зърно, почти 12 милиона тона руско зърно бяха изпратени в Африка. „И бих искал да добавя още нещо. Ако след 60 дни все пак решим да не удължаваме тази сделка, ние сме готови да доставим безплатно от Русия цялото количество зърно, което преди това беше изпратено на нуждаещите се страни в Африка.“

Путин: Удължихме зърнената сделка заради изхранването на Африка
5718
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Путин: Дори не ми е хрумвало, че износът ни на селскостопански продукти ще надхвърли многократно на оръжие
Настоящото споразумение изтича на 17 юли
Путин заяви, че Русия мисли да се откаже от сделката за зърно поради „измамата“ на Запада
Среща в Кремъл
Русия преговаря за разблокиране на товарите с тор по пристанищата
Путин обеща да дари 300 000 тона торове на бедни държави
На фона на получените многобройни сигнали за високи разходи
Путин поиска понижаване на цената на тока за фермерите и кооперациите
Путин и политиките в областта на селското стопанство
Отчет за електронната ветеринарна система в Русия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини