Начало » Пазари » Зърно
14.06.2023 г.

Путин заяви, че Русия мисли да се откаже от сделката за зърно поради „измамата“ на Запада

Настоящото споразумение изтича на 17 юли
Путин заяви, че Русия мисли да се откаже от сделката за зърно поради „измамата“ на Запада

Снимка пресцентър, Русия

Руският президент Владимир Путин заяви  във вторник, че Русия обмисля да се оттегли от черноморската сделка за зърно, тъй като Западът е измамил Москва, като не е изпълнил нито едно от обещанията за доставяне на руски селскостопански стоки на световните пазари.

Сделката, позволяваща на Украйна да възобнови износа на зърно по море, беше постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, за да помогне за справяне с глобалната продоволствена криза, която според ООН е била изострена от най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война. За да убеди Москва да одобри пакта, известен от дипломатите като Черноморската зърнена инициатива, по същото време беше сключено тригодишно споразумение, според което служители на ООН се съгласиха да помогнат на Русия с нейния собствен износ на храни и торове. Но Путин каза, че ангажиментът не е бил спазен поради коварството на Запада. В отговор Русия забави черноморските доставки на зърно. „Сега обмисляме да излезем от тази сделка със зърно“, каза Путин на среща на руски военни кореспонденти и военни блогъри. „За съжаление за пореден път бяхме измамени – нищо не беше направено по отношение на либерализирането на доставките на нашето зърно за външните пазари. Имаше много условия, които западняците трябваше да изпълнят под ръководството на ООН. „Нищо не е направено“, добави Путин. Западните сили наложиха, според тях, най-строгите санкции срещу Русия заради война в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г. Въпреки, че износът на храни и торове от Русия не е санкциониран, според Москва, ограниченията на Запада върху плащанията, логистиката и застраховките създават бариери пред доставките на  руски износители на зърно и торове.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза във вторник, че е постигнат известен напредък от служители на ООН за улесняване на руския износ, но „остават някои препятствия“. „Ние не държим всички лостове на власт, за да улесним износа на руско зърно и торове, които не са санкционирани“, каза Дюжарик.. Русия и Украйна са два от най-големите селскостопански производители в света и основни играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово масло. Русия също е доминираща на пазара на торове. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в понеделник, че е загрижен, че Русия ще напусне сделката за зърно на 17 юли. „Работим усилено, за да сме сигурни, че ще бъде възможно да поддържаме черноморската инициатива и в същото време, че можем да продължим работата си за улесняване на руския износ“, каза Гутериш пред репортери.

Москва е готова да доставя зърно безплатно на най-бедните страни в света.

Путин даде да се разбере категорично, че Русия обмисля да спре участието си в сделката за зърно. Той каза, че ще обсъди бъдещето му с някои африкански лидери, които се очаква скоро да посетят Русия, добавяйки, че Москва е готова да доставя зърно безплатно на най-бедните страни в света. „Почти нищо не отива в африканските страни“, каза Путин за настоящата ситуация, добавяйки, че Москва се е съгласила няколко пъти да удължи сделката, но няма какво да покаже за това. Организацията на обединените нации винаги е казвала, че черноморската сделка за зърно е търговско начинание и не е предназначена да бъде изцяло хуманитарна, но че е облагодетелствала по-бедните страни, като е помогнала за понижаване на цените на храните в световен мащаб. „Интересуваме се да видим тази (сделка) да продължи, за да гарантираме, че цените на храните няма да се покачат отново“, каза Дюжарик.

Според данни на ООН повече от 31 милиона тона главно царевица и пшеница са били изнесени досега от Украйна в рамките на Черноморската сделка и най-популярните дестинации са били Китай, Испания, Турция, Италия, Холандия, Египет и Бангладеш.

Настоящото споразумение изтича на 17 юли, освен ако Русия не се съгласи да го удължи.

Конкретните искания на Русия са Руската земеделска банка (Rosselkhozbank) да бъде отново свързана към платежната система SWIFT, да бъдат възобновени доставките на селскостопанска техника и части за Русия и да бъдат премахнати ограниченията върху застраховането и презастраховането.

Други искания включват възобновяване на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, който позволява на Русия да изпомпва химикала до главното черноморско пристанище на Украйна, и деблокиране на активи и сметки на руски компании, участващи в износа на храни и торове.

Източник: Първи Канал РусияSuccessful Farming и Ройтерс  6/13/2023

Путин заяви, че Русия мисли да се откаже от сделката за зърно поради „измамата“ на Запада
21253
 

Последни материали
Виж
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини