Начало » Новини » Страната
15.03.2023 г.

Дейности по екологичната инфраструктура - срокове и коефициенти за преобразуване

Наредбата за директните плащания
Дейности по екологичната инфраструктура - срокове и коефициенти за преобразуване

sinor.bg

В наредбата за кандидатстване по директните плащания за тази година подробно са разписани сроковете, дейностите и коефициентите на преобразуване, които земеделците трябва да спазват за поддържане на екологичната инфраструктура, за която ще се отпуска субсидиране. Припомняме, че наредбата беше обнародвана на 14 март в "Държавен вестник". 

При поддържане на живи плетове или редици от дървета (на 1 м разстояние) коефициентът на преобразуване показва, че плащанията ще стават за 9 кв. м. При отделни дървета плащането е за дърво за 30 кв м след преобразуването. За дървета в група (на 1 квадратен метър) тегловният коефициент е 1,5, или 1,5 кв. м. При дървесни противоерозионни пояси (на 1 квадратен метър) също е 1,5 кв. м. При поддържането на синори екологичната структура е в размер на 9 кв. м. При влажните зони (на 1 кв. м) отново инфраструктурата е за 1,5 кв. м. При зелени зони около водни течения (на 1 м) инфраструктурата е на 9 кв. м. При тераси (на 1 м) инфраструктурата е 9 кв. м. При ивици по краищата на гори (на 1 м) инфраструктурата е изчислена на 9 кв. м.  При поддържане на буферни ивици (на 1 м) инфраструктурата също е 9 кв. м.

Ето и задължителните дейности по поддържане на екологичната инфраструктура, която фермерите трябва спазват при живите плетове или редици от дървета. Стопани са длъжни да запазят целостта на ландшафтния елемент, като от 1 април до 30 юли са длъжни да почистват зоната от инвазивни видове растения извън периодите на гнездене на птиците. Длъжни са да почистват от сухи и ниски клони до 1,5 м височина терените в същия период. Граничните зони трябва да бъдат окосени или мулчирани най-малко 1 път годишно извън периода на гнездене на птиците.

Поддръжката на елемента може да се осъществява и само от страната на съответния ползвател или собственик. Не се извършват третирания с продукти за растителна защита.

При отделните дървета се изисква почистване на сухи и ниски клони до 1,5 м височина, както и поддържане на сервитутните ивици чрез косене или мулчиране най-малко 1 път годишно извън периодите на гнездене на птиците – от 1 април до 30 юли.

При дървета в група е важно да се премахват ниските клони до височина 1,5 м извън периодите на гнездене на птиците. Почистване на инвазивни видове растения извън периодите на гнездене на птиците, както и поддържане на сервитутните ивици чрез косене или мулчиране най-малко 1 път годишно извън периодите на гнездене на птиците – от 1 април до 30 юли.

При дървесните противоерозионни пояси е важно от 1 април до 30 юли да се почистват инвазивните видове растения извън периодите на гнездене на птиците. Да се премахват сухи храстовидни видове и ниски клони до височина 1,5 м извън периодите на гнездене на птиците. Трябва да се коси или мулчира най-малко 1 път годишно на сервитутните ивици извън периодите на гнездене на птиците – от 1 април до 30 юли. Запазване на съществуващата дървесна растителност с изключение на инвазивните видове.

При синорите трябва да се запази целостта на ландшафтния елемент. От 1 април до 30 юли също трябва да се почиства от инвазивни видове и от сухи и ниски клони до 1,5 м височина извън периода на гнездене на птиците. Граничните зони на синорите трябва да се косят или мулчират най-малко 1 път годишно извън периода на гнездене на птиците – от 1 април до 30 юли.

Поддръжката на елемента може да се осъществява и само от страната на съответния ползвател или собственик. Не се извършват третирания с продукти за растителна защита.

При влажните зони е задължително поддържането на крайбрежната растителност чрез изрязване и отстраняване на нежеланата растителност от инвазивни и чужди видове в периоди извън гнездене на птиците – от 1 април до 30 юли. Поддържане на естествен тревостой при ниски води на акваторията, ако такъв съществува, без дрениране на площите. Неразораване и/или отводняване на езерцата. Неизползване на Първа група продукти за растителна защита (ПРЗ) в територии, граничещи на акваториите.

7. При зелени зони около водни течения - косене най-малко 1 път годишно на сервитутните ивици, като дейностите следва да се извършат извън периодите на гнездене на птиците – от 1 април до 30 юли. Отстраняване на сухи дървета, отстраняване на храсти и инвазивни видове извън периодите на гнездене на птиците – от 1 април до 30 юли. Не се извършват третирания с продукти за растителна защита.

8. Задължително при терасите се запазва целостта на ландшафтния елемент. Почистват се инвазивните видове растения извън периодите на гнездене на птиците. При наличие на храстовидна и/или дървесна растителност – почистване на сухи клони и ниски клони до 1,5 м височина извън периода на гнездене на птиците – от 1 април до 30 юли. Поддържане на граничните зони чрез косене най-малко 1 път годишно извън периода на гнездене на птиците – от 1 април до 30 юли. Поддръжката на елемента може да се осъществява и само от страната на съответния ползвател или собственик. Не се извършват третирания с продукти за растителна защита.

При ивици по краищата на гори е важно да се коси най-малко 1 път годишно на териториите в границите на ивиците, като дейностите следва да се извършат извън периодите на гнездене на птиците – от 1 април до 30 юли. Коситбата да става извън периода с риск за горски пожари с цел намаляване на риска от пожари. Не се извършват третирания с продукти за растителна защита.

При буферните ивици фермерите трябва поддържат естествен тревостой, ако такъв съществува, без почвени обработки на площите. Не се извършват нарочни третирания с препарати за растителна защита (ПРЗ) на тези територии. Поддържането се състои в косене най-малко 1 път годишно на териториите в границите на буферните ивици, като дейностите следва да се извършат извън периодите на гнездене на птиците.

Дейности по екологичната инфраструктура - срокове и коефициенти за преобразуване
6871
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Растенията за него са каскадни, луковични и виещи
Френският балкон става все по-популярен и у нас
Аграрна политика
Детайлите при зелените плащания, за които не се говори
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини