Начало » Новини » Коментари
15.03.2023 г.

Наредбата за директните плащания е обнародвана

Държавен вестник
Наредбата за директните плащания е обнародвана

sinor.bg

След продължителни обсъждания с браншовите организации на 14 март в „Държавен вестник” най-после беше обнародвана Наредба 3 от 10 март 2023 г., регламентираща условията и реда за прилагане на интервенциите за директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаленията на плащанията и реда за налагане на административните санкции. С нея обаче все още не се дава ход на Кампанията за директните пащания, защото не са минали обсъжданията по другата важна наредба, която урежда условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни, по която се приемат предложения за промени до 22 март тази година. При това положение, дори в края на март тази наредба да бъде обнародвана, със сигурност заявяването на площите би могло да започне най-рано от първи април, както сочеше информацията на фонд „Земеделие”, за която Синор.бг информира читателите преди седмица.

Един от най-спорните елементи в наредба 3 беше изискването към фермерите при немалка част от интервенциите да представят документи за купени от тях сертифицирани или стандартни семена и посадъчен материал, ако искат да получават субсидии. След обсъжданията е решено, че освен сертифицирани стандартни семена или посадъчен материал се допускат и семена, произведени от земеделския стопанин за собствени нужди, чието качество е удостоверил с издаден от него фирмен документ по чл. 36, ал. 2 или по чл. 40, ал. 2 от Закона за посевния и посадъчния материал, съобразно минималните разходни норми за единица площ в приложение 11 към наредбата, гласи наредбата.

Това се отнася за обвързаното с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (моркови, зеле, дини и пъпеши). Допустимите фермери трябва да стопанисват и заявяват за подпомагане по интервенциите по чл. 27, 28, 29, 30 и/или 31 минимум пет декара, или 0,5 ха площи със зеленчуци – полско производство (заедно или поотделно), от следните видове култури: моркови, зеле, дини, пъпеши, картофи за нишесте, лук, чесън, домати, краставици, корнишони, патладжани, пипер, и/или с плодове и зеленчуци – оранжерийно производство (заедно или поотделно), от следните видове култури: домати, пипер, краставици, ягоди и малини.

Заявените площи подлежат на подпомагане, когато са заети с моркови, зеле, дини и пъпеши и са с минимална площ на парцела 0,1 ха; площи, заявени за подпомагане по интервенцията, на които се установи различна култура от моркови, зеле, дини и пъпеши, се считат за наддекларирани; отговарят на изискванията за допустимост по ОПДУ; през годината на заявяване на допустимите площи със заявените за подпомагане моркови, зеле, дини и пъпеши са спазени съответните минимални агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от тях, които се установяват при проверка по чл. 37, ал. 4 от ЗПЗП; от получения добив са реализирали на пазара количества съгласно приложение 10 от наредбата.

Право на подпомагане по интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (картофи за производство на нишесте, лук и чесън) имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане по интервенциите по чл. 27, 28, 29, 30 и/или 31 минимум 0,5 ха допустими за подпомагане площи със зеленчуци – полско производство (заедно или поотделно), от следните видове култури: картофи за производство на нишесте, лук, чесън, домати, краставици, корнишони, патладжани, пипер, моркови, зеле, дини, пъпеши, и/или с плодове и зеленчуци – оранжерийно производство (заедно или поотделно), от следните видове култури: домати, пипер, краставици, ягоди и малини.

Право на подпомагане по интервенцията по ал. 1 имат производителите на картофи за производство на нишесте, които са регистрирани по реда на чл. 22 от Закона за защита на растенията (ЗЗР). Министерството на земеделието предоставя на ДФЗ списък с регистрираните по чл. 22 от ЗЗР земеделски стопани в срок до 25 февруари на съответната година.

Заявените площи от кандидатите по интервенцията по ал. 1 подлежат на подпомагане, когато са заети с картофи за производство на нишесте, лук и чесън и са с минимална площ на парцела 0,1 ха; площи, заявени за подпомагане по интервенцията, на които се установи различна култура от картофи, лук и чесън, се считат за наддекларирани; отговарят на изискванията за допустимост по ОПДУ; през годината на заявяване на допустимите площи със заявените за подпомагане картофи за производство на нишесте, лук и чесън са спазени съответните минимални агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от тях, които се установяват при проверка по чл. 37, ал. 4 от ЗПЗП; за площите, заявени с картофи за производство на нишесте по т. 1, са представени договори за преработка с предприятия за производство на нишесте от картофи не по-късно от последния ден за подаване на заявления за подпомагане.

Размерът на помощта по интервенцията се определя за толкова заявени и допустими за подпомагане хектари, за колкото са представени документи по ал. 3, т. 3 за засети лук и чесън, изпълнено е условието по ал. 3, т. 5 за заявените култури за площите, като са представени доказателства за това, и са представени договори за ползване на земята.

Наредбата за директните плащания е обнародвана
29747
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Обнародвана е наредбата за подмярка 4,1, чийто прием ще бъде обявен на 3 октомври
Танева: Вероятно на 30 септември ще бъдат обнародвани промените по подмярка 4,1 за модернизация
Програма за развитие на селските райони
Наредбата за биоземеделие e обнародвана ден преди началото на кампанията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини