Начало » Новини » Страната
09.03.2023 г.

Фондът на фондовете с 1,2 млрд. лв. за финансови инструменти за проекти на бизнеса

Среща
Фондът на фондовете с 1,2 млрд. лв. за финансови инструменти за проекти на бизнеса

Снимка: Министерство на икономиката

Наскоро подписаното споразумение за финансиране по новата програма „Конкурентоспособност”, което е за 1,2 млрд. лв., e първият и най-голям мандат, възложен на Фонда на фондовете за новия програмен период. Средствата ще се използват за прилагане на голям брой нови инструменти, като се предвиждат над 370 млн. евро за дългови продукти. Информацията беше изнесена на среща между Фонда на фондовете и двете министерство – на регионалното развитие, и на икономиката, които управляват Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. (ПРР) и Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. (ПКИП). На експертната среща присъстваха над 80 участници като Асоциацията на банките в България, представители на фонд посредниците по фондовете за градско развитие, представители на организации с интерес към бъдещите финансови инструменти. 

По направление развитие на градовете и регионите в рамките на партньорското събитие бяха представени параметрите на финансовите продукти за 2021-2027 г. и новите елементи, като възможността за комбинация на безвъзмездна финансова помощ и инструменти в една операция; отваряне към нови сектори като здравеопазване и образование; вграждане на техническа подкрепа. По направление конкурентоспособност и иновации в предприятията беше направен обзор на инструментите, заложени по двата приоритета – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“, както и на индикативната времева рамка за тяхното стартиране в най-кратък срок с цел навременното достигане на ресурса до крайните получатели.

На финала на събитието в сесия с въпроси и отговори гостите и организаторите обсъдиха представената концепция за структура и изпълнение на финансовите инструменти, както и ключовите фактори, които ще я направят по-успешна и приложима.

„При дизайна на финансовите инструменти по програма конкурентоспособност са взети предвид вече акумулираният опит и новите разпоредби в регламентите на ЕС. Портфолиото от продукти, чрез които ще се подкрепя българската икономика, е разнообразно и насочено към сфери като иновации, дигитализация, Индустрия 4.0, енергийна ефективност и кръгова икономика.“, заяви Павел Лисев, изпълнителен директор на Фонда на фондовете.     

„Днешната среща ще ни помогне да намерим пресечната точка между всички участници в процеса по изпълнение на инструментите – Фонда на фондовете, Управляващите органи и бъдещите финансови посредници. Заедно ще можем да увеличим положителното въздействие върху средата, в която живеем и върху бизнеса. Фактът, че до момента сме финансирали над 2 600 крайни получатели е доказателство за това“, посочи Мартин Гиков, представляващ член на управителния съвет на Фонда на фондовете (изпълнителен директор).

Камен Славов, представляващ член на управителния съвет на Фонда на фондовете (изпълнителен директор) допълни, че събитието е подходяща платформа, за да се идентифицира интересът на потенциалните посредници към планираните инструменти и да се събере ценна обратна връзка за оптималното им структуриране, член на управителния съвет на Фонда на фондовете.

От УО на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. потвърдиха, че заинтересованите институции, както и фонд посредниците, работят усилено, за да утвърдят прилагането на финансови инструменти като траен, дългосрочен процес в предизвикателна среда. България е сочена на ниво ЕС като държава-членка с реални резултати от прилагането на инструменти още от периода 2007-2013 г. по моделите JEREMIE и JESSICA. Изпълнителните директори на Фонда на фондовете Мартин Гиков, Камен Славов и Павел Лисев също подчертаха значимостта на успешното партньорство с Управляващите органи, както и обединяващата цел в новия програмен период заедно да надградят постигнатото до момента чрез научени уроци и устойчиво изграден капацитет.

Фондът на фондовете с 1,2 млрд. лв. за финансови инструменти за проекти на бизнеса
3104
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Предстоящо
Фондация „Биоразнообразие“ с важна среща в Сакар по проблема със сушата
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини