Начало » Новини » Страната
09.03.2023 г.

Студенти на Аграрен университет – Пловдив с достойно представяне на изложението SIA - Париж

Студенти на Аграрен университет – Пловдив с достойно представяне на изложението SIA - Париж

За поредна година студенти на Аграрен университет – Пловдив заедно с техния ръководител гл. ас. д-р Светослав Карамфилов от катедра „Животновъдни науки“, бяха поканени да участват в състезания за компетентност на международно изложение „Salon International de l'Agriculture 2023”, което се проведе в Париж – Франция, в периода 25.02 – 05.03.2023 г., съобщиха от пресцентъра на университета. Изложението е едно от най-големите събития в Европа, отразяващи постиженията на аграрния сектор. На изложението се представят иновативни технологии и креативни новости в растениевъдството, животновъдството, биотехнологиите, механизацията в селското стопанство,  винената индустрия, интелигентното земеделие и др. Събитието отдава специално внимание на хранителните продукти, произведени по традиционен начин, локалната им значимост и функционалност. Изложението презентира облика и значимостта на френските традиции, ценности и култура.  Състезанията за компетентност, на които Агарен университет изпрати свои възпитаници да вземат участие, бяха част от интернационалния конкурс за млади студенти и ученици, състезаващи се в две категории: „Линейно-описателна оценка на крави от млечни и месодайни породи“ и „Оценка на френски вина“. Студентите Милка Аргирова и Мелиса Тодорова от специалност „Зооинженерство с информационни технологии“ се състезаваха в категория "Компетентност при преценка на екстериора на говеда от млечни и месодайни породи -(CJAJ)", редом с 65 свои колеги от други университети и сродни училища, представляващи 24 страни. В категорията „Оценка на френски вина“ взе участие студентът Стефан Янев от специалност „Растителна защита“. Състезанието за оценка на френски вина се състоя от 30 участника, представляващи 24 страни.

След провеждането на състезанията, участниците получиха лично от представител на френското министерство на земеделието и членове на европейската комисия сертификати за участие в  състезанията. На международно изложение с такъв ранг се отдава огромно значение на говедовъдството, предвид че повечето световно известни породи са с произход от Франция. Студентите от специалност „Зооинженерство с информационни технологии“ затвърдиха конкуретноспособни възможности и знания при преценката на говеда. Постигнатите от тях резултати и цялостното им участие, допринесе за популяризиране на Аграрен университет- Пловдив като качествена академична институция, обучаваща в направление „Говедовъдство“ според всички нови изисквания, правила и тенденции на Европейската общност.

В категория „Оценка на френски вина“ – „EUROPEAN VINE TASTING COMPETITION BY YOUNG PROFESSIONALS“, Аграрен университетприключи също с много добро представяне- студентът Стефан Янев от специалност "Растителна защита" показа много добри познания в областта на производството, дегустацията и оценката на специфични френски вина. Той трябваше да определи по регламент сорта и вида на вината, годината на производство, региона, произхода и ценовия клас на виното. Стефан Янев, който има опит в лозаро-винарството, се представи с достойна класация и потвърди с резултатите си, че в България се обучават отлични бъдещи професионалисти в областта на винопроизводството и винения туризъм.          

По време на състезанията за компетентност едно от събитията бе посветено на местните традиционни хранителни продукти. Такива продукти бяха представени на „Международен бюфет“ от всички 24 уастващи страни. На международната бюфетна вечер, българските студенти презентираха характерни български продукти. Те разказаха на своите колеги от други страни за българските обичаи, традиции и особености в производството на уникални български продукти, свързани със страната ни, като част от националното ни богатство. Всяка от участващите страни представи свое ястие, което е свързано с нейните култура и обичаи. Аграрен университет не пропусна възможността да презентира една от най-палитрените маси, на която се дегустираха типични български продукти – лютеница, бяло саламурено сирене, суджук, пастърма, млечни десерти и др. По време на бюфетната вечер официален гост беше и министърът на земеделието на Франция. В своето изказване той изтъкна необходимостта от подпомагането и стимулирането на аграрното образование, необходимостта от повече млади хора да бъдат ангажирани със селското стопанство, касаещо прехраната на населението.

Представянето на изложението даде възможност на студентите да осъществят нови контакти и да приложат конкурентноспособни знания. Българските участници оставят отлични впечетления, а Аграрен университет – Пловдив продълвава да ги напътства в придобиването на нови знания и умения, които им гарантират самочувствие на можещи и конкурентни бъдещи специалисти в аграрния сектор.

Студенти на Аграрен университет – Пловдив с достойно представяне на изложението SIA - Париж
5347
 

Последни материали
Виж
Връчване на наградите „Агробизнесмен на България“ за 2024 г.
Тахов: До 2028 г. предлагаме 1,2 милиарда лв. за напояване на 2 милиона декара земя
Система за електронно управление
ДФЗ удължи от 20 на 25 ноември срока за жалби по допустимия слой
Kubota отбелязва 50 години в Европа с ексклузивно събитие
Интервенция за инвестиции в стопанствата
Много малките фермери имат избор между 111 култури и животни, за да получат 20 хил. евро
Шарка по овцете е открита в Хасково, умъртвяват се животните
Андрю Роф продуктов мениджър на New Zealand Frost Fans в специално интервю за синор бг
Машините за вятър превземат овощните градини и лозята по света
Свързани материали
Виж
Case IH Quadtrac спечели наградата Трактор на годината 2025
Сдружаването на овощарите в област Русе е фактор за стабилността на сектора
Иновации в практиката
Три златни медала за пробиотичната серия на „Ел Би“ от изложението „Пътят на млякото“
Търсят решение за фермерите, изпуснали срокове по обвързаната подкрепа
Традиционно изложение в Русе представя вкусните родни плодове
Започна изложението „Дунавски овощари“ 2024
Пътешестваме из дебрите на какаото, шоколада, кафето
Тази събота софиянци могат да се насладят на кулинарията в Интер Експо Център
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини