Начало » Новини » Страната
09.03.2023 г.

Студенти на Аграрен университет – Пловдив с достойно представяне на изложението SIA - Париж

Студенти на Аграрен университет – Пловдив с достойно представяне на изложението SIA - Париж

За поредна година студенти на Аграрен университет – Пловдив заедно с техния ръководител гл. ас. д-р Светослав Карамфилов от катедра „Животновъдни науки“, бяха поканени да участват в състезания за компетентност на международно изложение „Salon International de l'Agriculture 2023”, което се проведе в Париж – Франция, в периода 25.02 – 05.03.2023 г., съобщиха от пресцентъра на университета. Изложението е едно от най-големите събития в Европа, отразяващи постиженията на аграрния сектор. На изложението се представят иновативни технологии и креативни новости в растениевъдството, животновъдството, биотехнологиите, механизацията в селското стопанство,  винената индустрия, интелигентното земеделие и др. Събитието отдава специално внимание на хранителните продукти, произведени по традиционен начин, локалната им значимост и функционалност. Изложението презентира облика и значимостта на френските традиции, ценности и култура.  Състезанията за компетентност, на които Агарен университет изпрати свои възпитаници да вземат участие, бяха част от интернационалния конкурс за млади студенти и ученици, състезаващи се в две категории: „Линейно-описателна оценка на крави от млечни и месодайни породи“ и „Оценка на френски вина“. Студентите Милка Аргирова и Мелиса Тодорова от специалност „Зооинженерство с информационни технологии“ се състезаваха в категория "Компетентност при преценка на екстериора на говеда от млечни и месодайни породи -(CJAJ)", редом с 65 свои колеги от други университети и сродни училища, представляващи 24 страни. В категорията „Оценка на френски вина“ взе участие студентът Стефан Янев от специалност „Растителна защита“. Състезанието за оценка на френски вина се състоя от 30 участника, представляващи 24 страни.

След провеждането на състезанията, участниците получиха лично от представител на френското министерство на земеделието и членове на европейската комисия сертификати за участие в  състезанията. На международно изложение с такъв ранг се отдава огромно значение на говедовъдството, предвид че повечето световно известни породи са с произход от Франция. Студентите от специалност „Зооинженерство с информационни технологии“ затвърдиха конкуретноспособни възможности и знания при преценката на говеда. Постигнатите от тях резултати и цялостното им участие, допринесе за популяризиране на Аграрен университет- Пловдив като качествена академична институция, обучаваща в направление „Говедовъдство“ според всички нови изисквания, правила и тенденции на Европейската общност.

В категория „Оценка на френски вина“ – „EUROPEAN VINE TASTING COMPETITION BY YOUNG PROFESSIONALS“, Аграрен университетприключи също с много добро представяне- студентът Стефан Янев от специалност "Растителна защита" показа много добри познания в областта на производството, дегустацията и оценката на специфични френски вина. Той трябваше да определи по регламент сорта и вида на вината, годината на производство, региона, произхода и ценовия клас на виното. Стефан Янев, който има опит в лозаро-винарството, се представи с достойна класация и потвърди с резултатите си, че в България се обучават отлични бъдещи професионалисти в областта на винопроизводството и винения туризъм.          

По време на състезанията за компетентност едно от събитията бе посветено на местните традиционни хранителни продукти. Такива продукти бяха представени на „Международен бюфет“ от всички 24 уастващи страни. На международната бюфетна вечер, българските студенти презентираха характерни български продукти. Те разказаха на своите колеги от други страни за българските обичаи, традиции и особености в производството на уникални български продукти, свързани със страната ни, като част от националното ни богатство. Всяка от участващите страни представи свое ястие, което е свързано с нейните култура и обичаи. Аграрен университет не пропусна възможността да презентира една от най-палитрените маси, на която се дегустираха типични български продукти – лютеница, бяло саламурено сирене, суджук, пастърма, млечни десерти и др. По време на бюфетната вечер официален гост беше и министърът на земеделието на Франция. В своето изказване той изтъкна необходимостта от подпомагането и стимулирането на аграрното образование, необходимостта от повече млади хора да бъдат ангажирани със селското стопанство, касаещо прехраната на населението.

Представянето на изложението даде възможност на студентите да осъществят нови контакти и да приложат конкурентноспособни знания. Българските участници оставят отлични впечетления, а Аграрен университет – Пловдив продълвава да ги напътства в придобиването на нови знания и умения, които им гарантират самочувствие на можещи и конкурентни бъдещи специалисти в аграрния сектор.

Студенти на Аграрен университет – Пловдив с достойно представяне на изложението SIA - Париж
4155
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Представят местни млечни и фермерски продукти на 15 и 16 април
Откриват фермерско изложение пред земеделското министерство в София
Български фермерски съюз организира изложение на местни продукти в София
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Електронният каталог с профил и контакти на изложителите вече е публикуван
190 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини