Начало » Новини » Страната
09.03.2023 г.

Защити срещу вредители по горите се планират за 215 хиляди декара през 2023 г.

Опазване на иглолистните и дъбови гори
Защити срещу вредители по горите се планират за 215 хиляди декара през 2023 г.

sinor.bg

На среща с лесовъди и горски служители, организирана от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) преди дни, са набелязани важни мерки срещу вредителите по иглолистните и широколистни гори в страната. Като сериозен проблем през 2023 г. експертите посочват уврежданията в иглолистните гори, следвани от съхненето на полезащитните горски пояси в Североизточна България и дъбовите насаждения в Източна България.

Членовете на експертата комисия към ИАГ планират и тази година да се изпълняват важни действия срещу съхненето на горите, резултат от трайните изменения на климата, което налага спешни мерки по трансформация на иглолистните култури, създадени на нетипични месторастения.

След направените обследвания, през 2023 г. специалистите планират провеждането на лесозащитни мероприятия върху обща площ от 215 000 дка, съставляващи 24% от всички гори, за които през 2022 г е сигнализирано, че има увреждания. Всички те съставляват засега малка часкт - 2,3%, от общата горска територия на страната.

За останалите площи, мероприятия са извършени през миналата година или уврежданията не налагат лесозащитна намеса.

Заради очакваното силно обезлистване от борова процесионка и ръждива борова листна оса е предвидено въздушно пръскане на обща площ от 14 000 дка на територията на ЛЗС София и ЛЗС Пловдив. Мероприятията се извършват срещу новоизлюпените гъсеници на боровата процесионка през есента и на листната оса през пролетта.

В широколистните гори като основен вредител се очертава гъботворката, срещу която ЛЗС Варна предвижда биологична борба на площ от 5 700 дка. Мероприятието ще бъде извършено в слабо нападнати гори от средата на март с цел ограничаване и превенция. 

Срещу фитопатогенни гъби и увреждания от абиотични фактори, както и за създаване на здрав посадъчен материал и млади култури, лесозащитната прогноза предвижда наземна химична борба на обща площ от 3 300 дка и механична борба на 2 600 дка. Предвидено е и извеждане на санитарни и принудителни сечи на обща площ от 189 хиляди дка в цялата страна, което според специалистите е безалтернативна мярка при увреждане на стъблата на дърветата.

По време на заседанието се коментира усвояването на падналата дървесина в резултат на ветровала, причинил щети в горски територии на Смолянско през септември миналата година. Инж. Асен Карабов, заместник-директор на Южноцентрално държавно предприятие информира, че до момента са усвоени около 25% от пострадалата дървесина.

Препоръката на учените от Института за гората е извозването на падналата дървесина или обелването на оставащата в гората, е да стане преди заселването на корояда през пролетта.   

„Лесозащитата е част от стопанисването на горските територии и важността на лесозащитните мероприятия е безспорна. За съжаление, влиянието на климатичните промени върху здравето на гората става все по-осезаемо и нашата работа и работата на лесозащитните станции е да предприемем адекватни и навременни мерки, така че повредите върху горите да бъдат колкото може по-малко."  Това заяви инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите при откриването на заседанието на Националната комисия по лесозащита.

Утвърдената лесопатологична прогноза за страната ще бъде качена в раздел Документи, а отчетите на трите лесозащитни станции ще бъдат публикувани в Лесозащитни новини на интернет страницата на Изпълнителна агенция по горите.

Защити срещу вредители по горите се планират за 215 хиляди декара през 2023 г.
3841
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Гори и екология
Напаст по широколистните горски дървета
Защита на горите
Пръскат срещу борова оса край Сандански
На вниманието на пчеларите
Над 3000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
ЮЗДП
Отменят се пръсканията срещу неприятеля в боровите гори - процесионката
ЮЗДП
Добър финал в борбата с ръждивата оса по боровете
Над 8400 декара борови гори на територията на държавните горски стопанства в Дупница, Радомир и Рилски манастир
ЮЗДП организира въздушно пръскане с вертолет срещу борова листна оса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини