Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
07.03.2023 г.

Турция забрани износа на домати до средата на април

С изключение на доставките за непризнатия Северен Кипър, Палестина и Азербайджан
Турция забрани износа на домати до средата на април

Министерството на селското и горското стопанство на Турция реши да ограничи износа на домати до 14 април 2023 г., става ясно от негово съобщение, цитирано от електронното издание EastFruit. Домати ще могат да се изнасят само за международно непризнатата Севернокипърска турска република, Палестина и Азербайджан.

В документа се посочва, че „във връзка с неестествения ръст на цените на доматите в Турция през последните дни и ужасните последици от земетресението, което засегна непосредствено 11 провинции, възникна нужда от предприемането на мерки за гарантиране на продоволствената сигурност и стабилизиране на цените”.

Ставката за преразпределителното плащане е 14,08 лева на декар и ще се плати до 10 март

Анализатори на изданието смятат, че правителственото решение ще се отрази сериозно още от тази седмица на пазарите на оранжерийни домати в страните, които зависят от вноса им от Турция, сред които са България, Украйна, Русия, Румъния, Молдова и Грузия, тъй като през март основните доставки пристигат именно от югоизточната ни съседка. На теория внос може да бъде осъществен от Мароко, Иран и дори Испания, ако става въпрос за високо качество, но и при това положение едва ли ще се стигне до пълна замяна на турския износ, тъй като и тези държави не са подготвени със съответните количества именно сега. Поради това от EastFruit очакват на пазарите на посочените клиенти да се стигне до значителен ръст на цените на доматите, като изключението може да се окаже реекспортът на турските зеленчуци през Азербайджан, която и сега действа по същия начин с доматите от Иран.

Според турски износител, цитиран от електроното издание HortiDaily и пожелал да остане анонимен, това решение ще има сериозно отражение и върху турските производители и износители на домати. „Правомощието за ограничаване на износа на домати е предоставено на министерството на селското и горското стопанство на Турция. В момента се намираме в период на изключително силна реколта в монокултурното производство на домати, като количествата ще нарастват поради сезонното затопляне на времето. В този период, когато производствените разходи са приблизително 8-10 турски лири (40-50 евроцента по текущия курс – бел. ред.) на килограм, прекратяването на износа води до понижаване на прогнозите за минималните цени, получавани от производителите, които са им необходими за поемане на разходите си за поддръжка на оранжериите и за оцеляването им. С отражението на решението върху цените на доматите, които ще се понижат под необходимата стойност за покриване на посочените разходи, както и със загубата на външните пазари, количеството на продукцията ще падне под средните сезонни стойности през април и май поради свиване на реколтата, липса на поддръжка или отказ от производство в оранжериите през периода април-май”, категоричен е той.

Износителят се притеснява най-вече, че може да загуби всички пазари, които е спечелил с много труд. "На всичкото отгоре е възможно пазарите, които години наред са извоювавани трудно от конкурентните държави-производителки, да бъдат загубени за един-единствен ден. Загубата на тези пазари ще се отрази сериозно на планирането на производството през следващата година. Дори ако търговията с домати се възобнови на 14 април, чуждестранните вериги магазини вече ще са сключили споразумения с други доставчици и ще са необходими много години, за да може Турция да се върне на нивото, на което бяхме. Конкурентите държави-производители няма да предоставят продуктите си без специални и дългосрочни споразумения. Те ще се възползват от положението да обвържат клиентите”, убеден е той.

Всъщност ефектът на забраната за износ върху турския доматен бранш се очертава дълготраен, смята събеседникът на изданието. "Веригите магазини поставиха тежки изисквания на износителите и производителите от Турция, с които са сключили договори. Когато получим разрешение за износ, броят на износителите, които имат необхоимата финансова мощ, вече ще е намалял значително. Браншът ще понесе тежки щети. Освен това търговските вземания при преустановена търговска дейност ще причинят сериозни загуби, когато бъдат събрани. В обхвата на забраната попадат продукти, подготвени за външните пазари в предприятия с вече сключени договори, като стойността на загубите ще се изразява в милиони турски лири", обяснява той.

Турция забрани износа на домати до средата на април
8098
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Износът на ечемик, мека и твърда пшеница ще става само с разрешително
Турция забрани вноса на пшеница от 21 юни до 15 октомври
Главчев ще посети и ГКПП Капитан Андреево
България се включва в проект на Турция за разширяване на ГКПП „Малко Търново“
Внимание, затвор за търговия и употреба на неразрешени продукти за растителна защита!
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Предстои забрана за движение на камиони в посока Истанбул
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини