Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.02.2023 г.

БАСФ стартира сезона с напълно обновено портфолио житни фунгициди: Даксър® - Балансьор, Ревистар® Флекс - Специалист, Ревикеар® - Премиум качество

БАСФ стартира сезона с напълно обновено портфолио житни фунгициди: Даксър® - Балансьор, Ревистар® Флекс - Специалист, Ревикеар® - Премиум качество

Преди няколко години екипът на БАСФ обеща на земеделските производители да обнови изцяло порфолиото си в житни култури и това намерение стана факт. „Нивото на интензивност и на прецизност в земеделието вече е толкова високо, че понякога се налага в две съседни полета да се прилагат различни технологии, затова и съветите ни към вас ще бъдат как да изберете точния продукт и да го приложите в точния момент, за да получите най-голяма ефективност”, посочи Мария Неделчева, търговски мениджър на БАСФ – Решения в земеделието. Заедно с целия екип на компанията тя подробно разясни предимствата на иновативните продукти

Земеделците ще имат избор през 2023 г. с цели четири иновативни фунгицида в портфолиото, три от които съдържат новата генерация триазол на БАСФ - Ревизол®, чиито характеристики бяха представени на фермерите още през есента на 2020 година. Най-новият от тях е Даксър®, чиято премиера е точно през 2023 г., Ревистар® Флекс и Ревикеар®. Четвъртият фунгицид е добре познатият Приаксор®, който е комбинация от SDHI и стробилурин, чиито предимства са оценени високо от българските производители.

Преди да посочи спецификите на новите предложения, Неделчева припомни, че качествата им безспорно се дължат на новата генерация триазол  Ревизол®.

„Гъвкавостта на уникалната химична структура е в основата на предимствата на този триазол и това го прави безкопромисен срещу болестите на полето”, посочи Неделчева. Този ефект е доказан и от проучванията на най-големия независим консултант по земеделие във Великобритания ADAS, показващи, че при превантивно третиране срещу септориоза – една от основните болести в Европа, Ревизол® е с 30% по-ефикасен от други стандартни триазоли. Неслучайно лечебното му действие е без аналог – при подобно третиране ефикасността е между 40 до 50% по-висока (тези резултати са извършвани с пръскане на десетия ден след появата на заразата). Ревизол® притежава тази мощ не само срещу стандартната септория, но и срещу резистентни форми, които в Западна Европа са много разпространени.

Даксър® - Балансьор за всяка технология

Експертите неслучайно са нарекли Даксър®, Балансьор. Даксър® е регистриран в пшеница, ечемик, ръж, третикале и спелта, и е комбинация от двете активни вещества - Ревизол® и Крезоксим-метил, той напълно балансира развитието на културите и то в различни направления. Със силата на  Ревизол® той унищожава всички икономически болести, като в същото време има и физиолигичен ефект върху посевите - прави ги по-здрави и добре усвояващи хранителните вещества от почвата. Като всичко това може да се случи още при първо третиране.

Даксър

Даксър® контролира безапелационно септорията, като ефектът му е по-добър от този на трикомпонентните фунгициди. Действа срущу кафявата ръжда, която в последните години създава много грижи не само през май месец, но и през есента и това личи от практиката в Североизточна България. Ефикасен е срещу брашнеста мана, жълта ръжда и др.

След късното поникване на пшеницата тази зима съветът на експертите е да огледат полетата си и да заложат на Даксър® като първо третиране, за да подпомогнат физиологията на растенията още в ранните етапи.  Освен за превенция той е широкоспектърен и постига изключително лечебно действие.

Многогодишни опити в Европа и България  с този фунгицид показват, че се постигат и по-високи добиви. Опитите в Европа показват, че с Даксър® от декар се жънат с около 60 кг повече зърно, а в България с около 50 кг повече спрямо нетретираната контрола. „За някои колеги разликата може да се стори малка, но всяко подобрение ви носи добавена стойност”, припомни Мария Неделчева.

Може да бъде използван и за първо третиране, кактои за второ третиране – към края на май, а при нужда - и за трето влизане.

Ревистар® Флекс – Специалистът срещу брашнеста мана, базично гниене и септориоза

Ревистар® Флекс дойде на българския пазар в една от може би най-екстремните години за растенията - 2021 г., когато климатичните условия поставиха под стрес посевите и в България, и в Европа. Фермерите го оцениха и още тогава с него бяха третирани 2 милиона декара житни култури. Ефектът беше усетен и през 2022 г., когато площите нараснаха на 3 милиона декара. „Плюсът е, че за тези две години и фермери, и агрономи натрупаха богат опит с приложението на този фунгицид върху различни почви и разнообразни климатични условия”, посочи Цветан Личев, регионален търговски мениджър на БАСФ.

Ревистар Флекс

Този фунгицид е иновация, създадена от комбинация на две активни вещества, превърнали го в специалист в борбата срещу септориозата, брашнеста мана и базично гниене.

Особено голямо негово предимство е, че при студена и влажна пролет Ревистар® Флекс е ефективен заради възможността за третиране при ниски температури от 4 градуса. Затова е изключително подходящ за първо третиране в условията на студено и влажно време. Веднага след приложението му той остава защитен под вътрешния слой на листата, само  15 минути след третиране, той не може да се отмие, така че дори при внезапни валежи ефектът е сигурен.

Веднъж попаднал в растението, Ревистар® Флекс образува резервоари под восъчния слой на листата и така отделя активното вещество поетапно, осигурявайки възможно най-дълъг период на защита – от 6 седмици.

 „Все по-често ще чувате израза „лечебно действие без аналог” и това важи за всички продукти, съдържащи Ревизол®”, посочи Личев. Давайки съвети за 2023 г., тъй като условията са много сходни с тези от 2021 г. Обхождайки полетата през последните седмици, върху площите с ранна есенна сеитба експертите са уловили появата на брашнеста мана и кафява ръжда. Затова и техният съвет е още през март, когато започнат третиранията, да приложат Ревизол® съдържащи продукти.  

Ревикеар® – Премиум качество за Премиум защита

Вторият фунгицид, създаден на базата на Ревизол®, е Ревикеар®, с който през миналата година  са третирани над 1 милион декара. „Това е добър атестат за оценката, дадена му от земеделците, защото за него не е силно да се каже, че притежава наистина революционни качества”, посочи експертът Десислава Драгнева. 

Ревикеар

Ревикеар® е най-новият продукт от концепцията на БАСФ, комбинация от две активни вещества -  Ревизол® и Пираклостробин. Притежава силно изразено лечебно действие с широк набор за защита от септориоза, видове ръжди, мрежести петна, ринхоспориум и фузариум. 

Ревикеар® има отлична фотостабилност благодарение на което фунгицидът запазва своята ефикасност и  при продължително слънчево греене. В края на април, май и юни, когато активността на слънчевото греене се увеличава, Ревикеар® не променя силата си и е 40% по-ефективен като действие спрямо друг вид фунгициди, посочи Драгнева.

Защитата за културите остава продължителна и растенията добиват забележителен зелен ефект. Изключително подходящ е за второ фунгицидно третиране.

Приаксор® - Bestseller SDHI

Приаксор® е вече добре познат на фермерите и предпочитан в Южна България посочи Върбан Върбанов, Регионален търговски мениджър и развитие семена в БАСФ.

Приаксор® съдържа две вещества от две химични групи: Xemium® - мобилният SDHI и Пираклостробин – най-добрият стробилурин.  Ефикасен е срещу широк спектър от патогени - брашнеста мана, септориоза , видове ръжди, жълто-кафяви петна DTR, снежна плесен, ринхоспориум и др. Приаксор® осигурява  и по-високи добиви от декар. Неслучайно анализ на независимата агенция за проучване на пазара Кинетек, показва че Приаксор® е Bestseller SDHI и фунгицидът номер 1 в България за второ фунгицидно третиране.

Препоръките на БАСФ

Като първо третиране фермерите биха могли да използват два продукта - Даксър® или Ревистар® Флекс – според спецификата на полето и болестите, които искате да изберете. Не са малко хората, които биха избрали и Приаксор® за първо третиране – най-вече за борба с дрешлерата при пшеница, но изборът е ваш!.

Ревикеар® категорично е фунгицидът за второ третиране. Има вариант да избете Даксър® или Приаксор® за второ третиране.

Промоция 2023: Закупете Даксър® на 10% по-добра цена до 10 април!

Промоцията е тип „Формула 1, като по-бързият печели”, посочи Мария Неделчева. И припомни, че „политиката на компанията е, когато имаш иновация, тя да стигне бързо до земеделците. А за турбо фунгицид като него е важно да се предложи и турбо цена”.

БАСФ стартира сезона с напълно обновено портфолио житни фунгициди: Даксър® - Балансьор, Ревистар® Флекс - Специалист, Ревикеар® - Премиум качество
3980
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент
Божидар Бонев, продуктов мениджър за маслодайни култури, семена и растителна защита в БАСФ-Решения в земеделието
Хибридите слънчоглед на БАСФ - при новите реалности потенциалът за добив е само половината от успеха
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
БАСФ - иновации и партньорство за успешно българско земеделие
Ваня Горчева поема глобална позиция след изключителните успехи, постигнати в България
„БАСФ - Решения в Земеделието” с нов Бизнес Мениджър за България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини