Начало » Новини » Коментари
17.02.2023 г.

И сам да си снимаш пасищата, отново те режат по СЕПП

Фермер пише писмо до земеделския министър
И сам да си снимаш пасищата, отново те режат по СЕПП

Снимки на едно от пасищата плюс правното основание и това по СЕПП за друт парцел

Абсурдите в българското земеделие не свършват, след като животновъдът от ловешкото село Йоглав Цветозар Петков е принуден преди година да си купи скъпа техника за заснемане на площите, с цел да докаже на проверяващите от фонд „Земеделие”, че е спазил всички изисквания и в законовия срок е окосил ливадите и пасищата, които ползва за своите животни. Фермерът стига до тази крайност, след като няколко години подред той бива санкциониран, без да може да докаже невинността си.

През 2022 г. той снима сам площите си, където ясно се вижда датата и вида на окосените площи. Какво било обаче учудването му, когато от министерството отново са отрязали като недопустими голяма част от неговите пасища. Крайно възмутен от това отношение, преди дни той изпраща писмо лично до министъра на земеделието Явор Гечев, с копие до медиите.

Публикуваме без съкращение писмото на г-н Петков, който е може би сред последните животновъди, вярвал в акуратността на държавната администрация.

„Уважаеми, г-н министър,

Стопанската година не е един единствен ден от календарната година, за да се има предвид само него в преценката годни ли са за подпомагане определени площи. Косенето и балирането става в средата на лятото, когато тревата е с достатъчна маса, за да е обоснована финансово механизацията. Затова наетите от мен пасища и ливади, които са годни за това, са окосени и балирани в края на месец юли и месец август 2022 г.  Площите с неравен за механизация релеф се използват за паша

СЕПП

Съдейки по слоя „СЕПП ПОДХОДЯЩИ ПЛОЩИ“ през изминалите години, както и факта, че редовно бях санкциониран, инвестирах във висок клас техника за заснемане на площи от въздуха, като във файловете се съдържа информация за джи пи ес (GPS) координатите, както и дата и час на снимките. През цялата стопанска година редовно изпълнявах полети и заснемах. След като се убедих, че площите са окосени и добре изглеждащи, бях спокоен, че тази стопанска година съм абсолютно редовен и не би следвало да бъда отново санкциониран. За съжаление обаче се оказа, че съм сгрешил. В предварителния слой не бяха допуснати висок процент от заявените за подпомагане площи въпреки видимото им добро състояние.

Разбира се, подадох в срок възражение като смятах, че това е административна грешка, защото вече бях направил множество фото заснемания и терените изглеждаха отлично.    

Когато на 14.02.2022 г. се запознах с публикувания от министерството окончателен слой, установих, че възражението ми не беше уважено в нито една от частите си. След дълги опити и с помощта на колеги успях да се свържа с ваши служители, които ми обясниха, че разполагат само с една снимка от спътника за региона - и то от месец юли 2022 г., предоставена от ДФЗ, което смятам за изключително непрофесионално.

СЕПП

Снимките от спътниците Сентинел и европейската космическа програма „Коперник“ снимат ежедневно, а стопанската година не приключва с месец юли - косенето и балирането едва тогава започва в нашия регион. Много важно е да се знае, че не всяко ъгълче в пасищата и ливадите е достъпно за техника - затова след коситба и прибиране на продукцията добитъкът се пуска, за да доопасе тези недостъпни терени. Няма как това да се случва преди това, тъй като животновъдът преценява кои площи да запази за косене и балиране и в тях преди този процес не се допускат животни. Това се знае обаче само от животновъдите, но не от проверяващия чиновник. Ето защо е изключително важно да се имат предвид сателитните снимки и от месеците август и септември на съответната стопанска година.

Окончателният слой според наредбите може да се обжалва пред съответния административен съд по местонахождение на землището на оспорваните площи. Това е дълга процедура, струваща скъпо, а животновъдите разчитат и са заложили плановите си разходи на база подпомагането. За много от тях това е непосилно и просто се примиряват с тази несправедливост. Тези обаче, които имат възможност, ще заведат съдебен иск за преразглеждане на слоя и всички съдебни и експертни разходи следва да бъдат заплатени от повереното Ви министерство – т.е. от всички нас.

Г-н Mинистър, животновъдството в България е изключително трудно и в много случаи непосилно за стопаните. Затова и животните все повече намаляват и все по-малко стопанства оцеляват и остават в действие. Ако това е целта Ви, уверявам Ви справяте се прекрасно! Но ако не е така, Ви моля да преразгледате целия окончателен слой, за да спасите повече стопанства от ликвидация!

И сам да си снимаш пасищата, отново те режат по СЕПП
8223
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Сателитни проверки още от 2021 г.
Еврокомисията поставя фонд „Земеделие” на по-строг контрол през 2021 г.
Природозащитници
Поставени са сателитни предаватели на два египетски лешояда от България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини