Начало » Новини » Света
14.02.2023 г.

Екобарометър 2022: Биологичните храни са търсени в Германия дори по време на криза

Екобарометър 2022: Биологичните храни са търсени в Германия дори по време на криза

Биологичните храни продължават да се ползват с голямо уважение в Германия. Като цяло повече хора заявяват, че купуват биологични храни, отколкото при последното проучване на Екобарометър. Въпреки че делът на анкетираните потребители, които купуват само биологични храни, има тенденция да намалява, делът на потребителите, които понякога купуват биологични храни, се е увеличил в по-голяма степен. В същото време обаче делът на хората, които понякога купуват биологични храни, се е увеличил в по-голяма степен.

Честота на покупка на биологични храни

Повече от 8 от 10 анкетирани купуват биологични храни. Най-често се купуват яйца, както и зеленчуци и плодове в биологично качество.

Най-голямо е търсенето на биологични храни за яйца, зеленчуци и плодове, следвани от картофи, млечни продукти и месо или колбаси. Биологичните храни се купуват най-често в супермаркетите: девет от десет от анкетираните купувачи на биологични продукти се възползват от предлагането на биологични продукти в супермаркетите.

Причини за закупуване на биологични продукти

Хуманното отношение към животните, естествената храна, регионалният произход и здравословното хранене са най-важните причини за закупуване на биологични храни, като всяка от тях се одобрява от около 90 процента. Само малко по-рядко като причина за това се посочват добавки и помощни средства за обработка. Избягването на остатъци от пестициди също е важно за преобладаващото мнозинство от анкетираните.

Причините за закупуване на биологични храни:

1: Хуманно отношение към животните;

2: Естествена храна, доколкото е възможно;

3: Регионален произход/подкрепа на регионалните ферми;

4: Здравословно хранене;

5: По-малко добавки и помощни средства за преработка.

Популярни са ястията с биологични храни в заведенията за хранене извън дома. На въпроса дали предпочитат или биха предпочели ястия в ресторант, столова или кафене на компанията, които са приготвени изцяло или частично от биологични храни, малко под една четвърт от анкетираните отговарят с "да, по принцип" (23%). Една пета ограничават това до ястия с определени храни (20%), а една четвърт вземат решение в зависимост от цената (25%). Малко по-малко от една трета (31%) са отговорили отрицателно на въпроса. Четирима от всеки петима анкетирани са готови да платят повече за биологично ястие в столова или кафене (80%). 89 процент от анкетираните заявяват, че ще купуват биологични храни в бъдеще.

От 2002 г. насам Министерство на земеделието на Германия редовно възлага провеждането на Еко-барометър и той е неразделна част от Федералната програма за биологично земеделие. Това е представително проучване за потреблението на биологични храни. Настоящото проучване е проведено от INFO GmbH Markt- und Meinungsforschung от декември 2022 г. до януари 2023 г. Резултатите бяха получени от общо 1014 интервюта.

Екобарометър 2022: Биологичните храни са търсени в Германия дори по време на криза
2778
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини