Индексът на тържищните цени (ИТЦ), отразяващ цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши през тази седмица с 0,34% до рекордните 2346 пункта, а от началото на годината нивото му се вдигна с 1,28%. Базовото ниво на индекса за храните от 1000 пункта е от 2005 г.
Оранжерийните домати поскъпнаха с 4,7% до 3,35 лева за килограм на едро. Оранжерийните краставици вдигнаха цената си с 5,7% и се продават по 4,48 лв./кг. Червените чушки поскъпнаха с 2,7% до 3,84 лв./кг.
Картофите се задържаха на 1,25 лв./кг., а морковите повишиха цената си с 4,6% до 1,14 лв./кг. Зелето поскъпна с 1,2% до 0,86 лв./кг.
Ябълките поевтиняха с 0,7% и се продават по 1,38 лв./кг.. Цената на лимоните падна с 5,7% до 2,50 лв./кг. Портокалите поевтиняха с 2,8% и се продават по 1,75 лв./кг., а мандарините понижиха цената си с 2 стотинки до 2,20 лв./кг. Бананите поевтиняха с 1,9% и се продават по 3,14 лв./кг.
Брашно тип "500" понижи цената си с 2,9% до 1,32 лв./кг. Оризът поскъпна с 2% до 2,96 лв./кг.
Олиото поевтиня с 2,6% до 4,08 лева за литър, но захарта поскъпна с 0,8% и се продава по 2,54 лв./кг. на едро.
Кравето сирене поевтиня с 0,2% и се продава по 11,18 лв./кг., а кашкавалът тип "Витоша" понижи цената си с 1,3% до 18,04 лв./кг.
Пакетче краве масло от 125 грама поевтиня с 0,4% до 2,83 лева. Пилешкото месо понижи цената си с 0,5% до 6,12 лв./кг. Яйцата останаха на 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.