Начало » Новини » Коментари
30.12.2022 г.

За фермерите 2022 г. премина като година на прозренията!

В последния работен ден
За фермерите 2022 г. премина като година на прозренията!

sinor.bg

Когато през януари т.г. си пожелавахме здраве и плодородна година, никой не предполагаше, че след две тежки години на ковид изолация над всички нас с гръм и трясък ще се стовари нова, този път катастрофална криза – породена от една братоубийствена война, случваща се близо до нашите граници и издълбоко променила икономиките на всички европейски държави.

Без да навлизаме в подробности за огромните негативи, породени от проблемите с газовите доставки, скъпите горива и инфлацията, покосили всички отрасли на родната икономика, ще направим кратка рестроспекция на провалените очаквания на работещите в селското стопанство. Защото за всички тях 2022 година беше последната, в която фермерите можеха да представят своите виждания за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), така че до 2027 година да преодолеят досега наслагваните огромни диспропорции в подпомагането – особено по отношение на превърналите се в уязвими сектори, каквито са животновъдството и производството на плодове и зеленчуци.

Ще попитате защо едва през тази година браншът стигна до прозрение, че от него не зависи нищо що се отнася до политиките в агросектора. Отговорът е лесен – защото всички те много добре помнят 2018 г., когато администрацията започна подготовката по новия Стратегически план за развитие на земеделието през следващия програмен период. И още тогава на фермерите гръмогласно беше обещавано как техният глас ще бъде чут в подготовката на новите мерки, заложени в този план. Само че нито през 2018 г., нито през последвалите я четири години до есента на 2022-а, когато преживяхме смените на два редовни и три служебни кабинета, администрацията не се опита да защити интервенции, предлагани от самите браншови организации. И това беше прозряно от бранша едва при внасянето на плана в Европейската комисия, защото за трети пореден път след влизането на България в ЕС родните чиновници държат да спазват стриктно правилата на Брюксел, пренебрегвайки потребностите на бизнеса. Без да защитават своите фермери, така както го правят правителствата в Полша, Чехия и останалите държави в Източна Европа.

Фермерските предложения по плана, направени през последните пет години на обсъждания, бяха продиктувани от практиката и в тях имаше много положителни идеи, чието прилагане би могло да вдигне на крака производството на пресни плодове и зеленчуци например. Същото се отнася и за животновъдството, чиито проблемни интервенции бяха заложени още в периода 2018-2020 г., но тяхното унищожително действие беше прозряно от бранша едва през 2022 г., когато се видя, че администрацията просто е преписала голяма част от мерките от стария програмен период. И тази огромна несправедливост беше прозряна от фермерите едва след като в края на ноември тази година за първи път видяха окончателния вариант на този план!

Различният аршин, с който мерят стратегическите планове на новите и старите държави в ЕС

Веднага след като служебният кабинет изпрати в Брюксел последния вариант на Стратегическия план, в страната изригнаха маса протести срещу сътвореното от българската администрация. И понеже време за реакции не им беше дадено – в противен случай България щеше да остане единствената държава в ЕС без одобрен Стратегически план, а това означаваше – провал на Кампанията за директните плащанвия през 2023 г., затова и земеделците преглътнаха огорчението! Но само временно, като поставиха искане веднага в началото на 2023 г., при първия възможен срок, българската администрация да поиска от Еврокомисията промени в нашия план! Дали това ще получи, можем само да гадаем!

Затова и в последния работен ден от тази година единственото, което Синор.бг иска да пожелае на читателите си и на цялата земеделска общност, е да посрещнете със здраве и мир Новата 2023 г.! И да запретнете ръкави, както винаги сте го правили, за да навлезете в новия програмен период с ентусиазъм и спечелени битки!

Екатерина Стоилова   

За фермерите 2022 г. премина като година на прозренията!
4475
 

Последни материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини