Начало » Новини » Коментари
30.12.2022 г.

За фермерите 2022 г. премина като година на прозренията!

В последния работен ден
За фермерите 2022 г. премина като година на прозренията!

sinor.bg

Когато през януари т.г. си пожелавахме здраве и плодородна година, никой не предполагаше, че след две тежки години на ковид изолация над всички нас с гръм и трясък ще се стовари нова, този път катастрофална криза – породена от една братоубийствена война, случваща се близо до нашите граници и издълбоко променила икономиките на всички европейски държави.

Без да навлизаме в подробности за огромните негативи, породени от проблемите с газовите доставки, скъпите горива и инфлацията, покосили всички отрасли на родната икономика, ще направим кратка рестроспекция на провалените очаквания на работещите в селското стопанство. Защото за всички тях 2022 година беше последната, в която фермерите можеха да представят своите виждания за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), така че до 2027 година да преодолеят досега наслагваните огромни диспропорции в подпомагането – особено по отношение на превърналите се в уязвими сектори, каквито са животновъдството и производството на плодове и зеленчуци.

Ще попитате защо едва през тази година браншът стигна до прозрение, че от него не зависи нищо що се отнася до политиките в агросектора. Отговорът е лесен – защото всички те много добре помнят 2018 г., когато администрацията започна подготовката по новия Стратегически план за развитие на земеделието през следващия програмен период. И още тогава на фермерите гръмогласно беше обещавано как техният глас ще бъде чут в подготовката на новите мерки, заложени в този план. Само че нито през 2018 г., нито през последвалите я четири години до есента на 2022-а, когато преживяхме смените на два редовни и три служебни кабинета, администрацията не се опита да защити интервенции, предлагани от самите браншови организации. И това беше прозряно от бранша едва при внасянето на плана в Европейската комисия, защото за трети пореден път след влизането на България в ЕС родните чиновници държат да спазват стриктно правилата на Брюксел, пренебрегвайки потребностите на бизнеса. Без да защитават своите фермери, така както го правят правителствата в Полша, Чехия и останалите държави в Източна Европа.

Фермерските предложения по плана, направени през последните пет години на обсъждания, бяха продиктувани от практиката и в тях имаше много положителни идеи, чието прилагане би могло да вдигне на крака производството на пресни плодове и зеленчуци например. Същото се отнася и за животновъдството, чиито проблемни интервенции бяха заложени още в периода 2018-2020 г., но тяхното унищожително действие беше прозряно от бранша едва през 2022 г., когато се видя, че администрацията просто е преписала голяма част от мерките от стария програмен период. И тази огромна несправедливост беше прозряна от фермерите едва след като в края на ноември тази година за първи път видяха окончателния вариант на този план!

Различният аршин, с който мерят стратегическите планове на новите и старите държави в ЕС

Веднага след като служебният кабинет изпрати в Брюксел последния вариант на Стратегическия план, в страната изригнаха маса протести срещу сътвореното от българската администрация. И понеже време за реакции не им беше дадено – в противен случай България щеше да остане единствената държава в ЕС без одобрен Стратегически план, а това означаваше – провал на Кампанията за директните плащанвия през 2023 г., затова и земеделците преглътнаха огорчението! Но само временно, като поставиха искане веднага в началото на 2023 г., при първия възможен срок, българската администрация да поиска от Еврокомисията промени в нашия план! Дали това ще получи, можем само да гадаем!

Затова и в последния работен ден от тази година единственото, което Синор.бг иска да пожелае на читателите си и на цялата земеделска общност, е да посрещнете със здраве и мир Новата 2023 г.! И да запретнете ръкави, както винаги сте го правили, за да навлезете в новия програмен период с ентусиазъм и спечелени битки!

Екатерина Стоилова   

За фермерите 2022 г. премина като година на прозренията!
4490
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини