И тази година България затвърждава печалната тенденция на огромен внос на плодове и зеленчуци и минимален износ, с тази разлика, че заради високите цени импортът на тези стоки намалява. Данните се потвърждават от последния анализ на Министерството на земеделието, от който се вижда, че за деветте месеца на 2022 г. - до септември включително, вносът на пресни зеленчуци намалява с близо 6%. При плодовете има ръст от 10%, но той е измамен, защото поради свитото потребление голяма част от непродадените на вътрешния пазар цитрусови плодове са били реекспортирани. Около 45% от вноса на пресни плодове през деветте месеца на 2022 г. се пада на цитрусите и бананите - общо 131 300 тона, с 1,4% повече на годишна база. Сравнително голям дял при вноса заемат и доставките на дини (17,4%) и ябълки (12,7%), при които се наблюдава годишен ръст от съответно 20,1% и 31,6%. Внесените количества ягоди, черупкови плодове, праскови, кайсии и сливи са от 4,6% (ягоди) до близо пет пъти (сливи) над отчетените за същия период на 2021 г.
Спад има при вноса на гроздето (с 18,4), пъпешите (с 35,4%) и черешите (с 38,7%).
Страната ни почти не разчита на износа на пресни зеленчуци и плодове, но за първите девет месеца на 2022 г. трябва да се отбележи неочакван ръст 30,8% в експорта на картофи. Общо за деветте месеца на тази година износът на пресни зеленчуци се свива с 35,5% спрямо година по-рано, до 28,2 хил. тона, докато този на пресни плодове бележи ръст от 87,1%, до 60,7 хил. тона. Както казахме, тези данни са имитиращи, защото износът се дължи на реекспорта на нереализираните в страната цитрусови плодове.
По отношение на пресните зеленчуци най-значително намаление на годишна база в количествено изражение се отчита при краставиците – с 6 хил. тона (43,5%), зелето – с 2,3 хил. тона (71,6%), пиперките – с 2 хил. тона (34,7%), сладката царевица – с 1,4 хил. тона (99,8%), бобовите зеленчуци – с 1,3 хил. тона (72,6%) и доматите – с 1,2 хил. тона (10,6%). Експортът на лукови зеленчуци, тикви, гъби и патладжани е с между 26,5% и 63% под миналогодишния.
Сред традиционните за износ плодове експортът на дини бележи ръст от близо осем пъти на годишна база, до 22,5 хил. тона. Значително повече са и изнесените кайсии – над два пъти, докато реализацията на череши, черупкови плодове, ягоди, праскови, вишни, ябълки, сливи и грозде се свива в границите от 7,3% (череши) до 94,1% (грозде).