Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи през седмицата с 0,66% до поредния си рекорд от 2294 пункта, съобщи БТА. В средата на ноември показателят надхвърли най-високото си историческо ниво от 2222 пункта, достигнато в началото на май тази година. Само за месец равнището на индекса се е повишило с 1,77%, а за 3 месеца – с 9,81%.
Базовото ниво на ИТЦ от 1000 пункта е от 2005 г.
Оранжерийните домати тази седмица се продавват на едро за 3,22 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се е вдигала с 4,7% до 3,56 лв./кг., а червените чушки поскъпват с 8,7% до 2,86 лв./кг. в края на седмицата. Картофите добавят 3 стотинки и се продават по 1,20 лв./кг. а морковите поскъпват с 4 стотинки до 1,15 лв./кг. Цената на зелето скача с 8,4% до 0,90 лв./кг. на едро.
Ябълките струват средно по 1,23 лева за килограм. Цената на лимоните се вдига с 4% до 2,63 лв./кг. Портокалите поскъпват с 3,7% до 1,95 лв./кг., а бананите – с 1,4% до 2,82 лв./кг.
Кравето сирене поевтинява с 0,9% до 11,55 лв./кг. на едро, а кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 1% и се продава по 18,19 лв./кг.Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 1% до 2,94 лв.
Пилешкото месо поскъпва с 1,3% до 6,09 лв./кг. Цените на яйцата се повишават с 1 стотинка до 0,40 лева за брой на едро.
Брашно тип „500“ поскъпва с 3,7% и се търгува по 1,40 лв./кг. Оризът се продава по 2,84 лв./кг.
Олиото поскъпна на едро с 1,8% до 4,51 лева за литър. Цените на захарта се повишиха с 0,8% до 2,57 лв./кг.