Начало » Новини » Страната
13.12.2022 г.

Лесен начин да направите биовъглен в градината

Полезно за градинарите
Лесен начин да направите биовъглен в градината

Дървестната пепел, която остава Снимка: sinor.bg

В партньорство със сайта Климатека.бг в публикуваме поредица от статии, полезни за фермерите, свързани склиматичните промени, биологичното производство, екологични практики и др. полезни дейности. В този брой ще представим текста на Радина Калдамукова „Как да си направим биовъглен сами в градината". През октомври месец заедно със споделената градинка в село Герман беше организирана демонстрация на процеса на производство на „биовъглен“. А той може да се използва за подобряване на почвените характеристики, като едновременно с това е и технология за борба с климатичните промени.

Първоначално изкопавате земна пещ тип дупка в земята, като я оградете с камъни против вятър. Приблизителните размери са 2 метра в диаметър и 1 метър дълбочина. При глинеста почва предимството е, че се постига задържане на течността за гасене. Ако почвата е песъчлива или с много камъни, може да измажете с глина и след първото запалване, дъното ще стане водоустойчиво.

Подредете сухия материал за горене във формата на кула или пирамида и запалете отгоре, за да се получи вортекс на засмукване на кислорода. По този начин ще се наподоби процесът на безкислородно горене (пиролиза) в нашата пещ. Кислородът се засмуква от най-долните слоеве, а в най-горните се поддържа горенето. Когато материалът изгори до една трета от върха на пирамидата, може да разбутате структурата и материалът да се слегне. Продължете да слагате още нови слоеве материал, докато изчерпите желаното количество биомаса. Височината и силата на пламъка варират според биомасата, но важно условие е да се стремим към огън без пушек. Аок горите в пещ, температура на горене трябва да бъде около 600-750 градуса по Целзий.

Слагайте още материал, когато видите, че дърветата побеляват, точно преди да станат на пепел. Не искаме пепел, а въглен с пореста структура и специфични характеристики.Изгасете с вода, докато не виждате тлеене или пушек.

Алтернатива е да загасите огъня с кравешка урина и по този начин да активирате въглена с хранителни вещества. Може да загасите и чрез заравяне с пръст за около 24 часа. По желание може да смесите въглена с компост в съотношение 1 към 9 въглен и свеж неготов компост; 1 към 1 въглен към зрял компост (може да се използва и за разсади, в оранжерии вместо торф).

Изчакайте 2 седмици преди да използвате така получение биовъгленов компост/подобрител за почвата.

Лесен начин да направите биовъглен в градината
5152
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Работилница в софийското село Герман
Направете си сами биовъглен в градината!
Практично
Активният въглен помага срещу сечене и кореново гниене по разсадите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини