Начало » Новини » Страната
13.12.2022 г.

Лесен начин да направите биовъглен в градината

Полезно за градинарите
Лесен начин да направите биовъглен в градината

Дървестната пепел, която остава Снимка: sinor.bg

В партньорство със сайта Климатека.бг в публикуваме поредица от статии, полезни за фермерите, свързани склиматичните промени, биологичното производство, екологични практики и др. полезни дейности. В този брой ще представим текста на Радина Калдамукова „Как да си направим биовъглен сами в градината". През октомври месец заедно със споделената градинка в село Герман беше организирана демонстрация на процеса на производство на „биовъглен“. А той може да се използва за подобряване на почвените характеристики, като едновременно с това е и технология за борба с климатичните промени.

Първоначално изкопавате земна пещ тип дупка в земята, като я оградете с камъни против вятър. Приблизителните размери са 2 метра в диаметър и 1 метър дълбочина. При глинеста почва предимството е, че се постига задържане на течността за гасене. Ако почвата е песъчлива или с много камъни, може да измажете с глина и след първото запалване, дъното ще стане водоустойчиво.

Подредете сухия материал за горене във формата на кула или пирамида и запалете отгоре, за да се получи вортекс на засмукване на кислорода. По този начин ще се наподоби процесът на безкислородно горене (пиролиза) в нашата пещ. Кислородът се засмуква от най-долните слоеве, а в най-горните се поддържа горенето. Когато материалът изгори до една трета от върха на пирамидата, може да разбутате структурата и материалът да се слегне. Продължете да слагате още нови слоеве материал, докато изчерпите желаното количество биомаса. Височината и силата на пламъка варират според биомасата, но важно условие е да се стремим към огън без пушек. Аок горите в пещ, температура на горене трябва да бъде около 600-750 градуса по Целзий.

Слагайте още материал, когато видите, че дърветата побеляват, точно преди да станат на пепел. Не искаме пепел, а въглен с пореста структура и специфични характеристики.Изгасете с вода, докато не виждате тлеене или пушек.

Алтернатива е да загасите огъня с кравешка урина и по този начин да активирате въглена с хранителни вещества. Може да загасите и чрез заравяне с пръст за около 24 часа. По желание може да смесите въглена с компост в съотношение 1 към 9 въглен и свеж неготов компост; 1 към 1 въглен към зрял компост (може да се използва и за разсади, в оранжерии вместо торф).

Изчакайте 2 седмици преди да използвате така получение биовъгленов компост/подобрител за почвата.

Лесен начин да направите биовъглен в градината
4935
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
Работилница в софийското село Герман
Направете си сами биовъглен в градината!
Практично
Активният въглен помага срещу сечене и кореново гниене по разсадите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини