Начало » Важно за фермера » Гори и екология
13.12.2022 г.

Еколози подготвят нов доклад за нелегалната сеч

WWF опазва дивите животни
Еколози подготвят нов доклад за нелегалната сеч

sinor.bg

Природозащитната организация WWF подготвя актуален анализ на незаконния дърводобив у нас. Повод за това са престъпленията срещу природата, които са третата най-доходоносна криминална дейност в света. Тя е предхождана единствено от наркотрафика и фалшификациите, като от нея се печелят 280 млрд. долара годишно. По данни на Интерпол, най-голям дял от тях се падат на нелегалния дърводобив. Статистиката сочи, че престъпленията в горите носят финансови загуби на стойност между 51 и 152 млрд. долара в световен мащаб всяка година.

„Незаконната сеч води след себе си сериозни екологични, социални и икономически въздействия. Тя вреди на горите, горското биоразнообразие и екосистемните услуги, в ущърб е на интересите  на местните хора и общности, и ощетява отговорните бизнеси, свързани с горите и горските ресурси. Ние от WWF насърчаваме бизнесите и потребителите да ползват сертифицирана дървесина и продукти от дървесина, тъй като в сертифицираните гори се прилага система с по-високи изисквания в сравнение със законовите, призовава Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF.

Незаконният дърводобив в страната

За да установи реалните мащаби на нелегалния дърводобив в България и вероятните негативни последствия от него, природозащитната организация WWF се зае с нелеката задача да подготви актуален тематичен анализ. Работата по амбициозния документ се очаква да приключи в средата на 2023 г. и той ще бъде оповестен публично.

Последният анализ върху незаконния дърводобив, изготвен от WWF и представен официално през 2018 г. на българските власти, показва, че годишният обем на незаконната сеч в страната достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. или между 1/4 и 1/3 от общия добив. Докладът разкрива различните схеми за незаконен дърводобив, обхващащи периода от изчисляване на запаса на насажденията при инвентаризацията, през маркирането на дърветата за сеч до експедирането на добития дървен материал.

Основните незаконни дейности са свързани с отсичане на немаркирани дървета, извършване на сечи без разрешително, транспортиране на дървесина без съответния документ, както и манипулиране на количеството и качеството на добития материал. Когато разликата между документиран и действителен обем бъде успешно скрита при освидетелстване на сечището и експедицията на дървесината, тя се реализира като незаконен добив.

„Годишно чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство генерира скрити приходи от около 150 млн. лева. Освен че водят до колосални финансови загуби, сечите възпрепятстват горите в ефективното изпълнение на техните естествени функции. Предизвикват се и сериозни екологични последици като промяна на местообитанията на защитени видове, прекъсване на важни биокоридори, загуба на видове и ерозия на почвата“, обяснява Добромир Добринов, старши експерт „Природозащитно законодателство“ във WWF.

В допълнение към финансовите щети, които нанасят на икономиката, незаконните сечи нарушават целостта на екосистемите и пречат на горите да изпълняват своите производствени, водохранни и природозащитни функции. Така освен, че ощетява държавния бюджет, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.

Еколози подготвят нов доклад за нелегалната сеч
3643
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
WWF с анализ на потенциала за ВЕИ в нарушени и урбанизирани терени
България планира да добива 20 гигавата енергия от възобновяеми източници до 2050 г.
Еколози искат спиране на субсидиите за пашуващи животни
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини