Начало » Новини » Страната
13.12.2022 г.

Малки стопани настояват за преотстъпване на данъка и върху техните доходи

Почти непостижимо
Малки стопани настояват за преотстъпване на данъка и върху техните доходи

sinor.bg

В писмо до министъра на земеделието Явор Гечев председателят на Националната биоасоциация Слави Трифонов пита дали е възможно да се предприемат действия за нова държавна помощ, с която по аналогия с преотстъпения корпоративен данък за юридическите лица (ЕООД и ЕАД) в земеделието да има данъчна преференция за физическите лица. Голяма част от малките фермери упражняват своята дейност като физически лица (земеделски стопани - ЗС и/или еднолични търговци - ЕТ), припомня Трифонов, който представлява основно стопани в секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Биологично производство“.

В мотивите си за това искане от биоасоциацията припомнят, че „стопаните плащат данък по реда на Закона за данъка върху доходите на физическите лица ЗДДФЛ, но нямат възможност да направят инвестиции в своите стопанства, по аналогия, по която да им се преотстъпва дължимия от тях данък по реда на ЗДДФЛ.

"Налице е съществена неравнопоставеност с регистрираните земеделски стопани, упражняващи дейност като юридически, което за нас е неправилно и неприемливо. Прилагането на подобен род държавна подкрепа, която разграничава земеделските стопани по отношение на тяхната регистрационна форма, за нас е незаконосъобразно и недопустимо, тъй като това по своята същност е дискриминация на едни и същи лица, занимаващи се с една и съща дейност по признак – форма на регистрация”, четем в мотивите. Според браншовиците е наложително в най кратък срок да се разработи абсолютно аналогична и равнопоставена схема на държавна помощ за преотстъпен данък срещу инвестиции в земеделските стопанства и на физически лица, който е дължим по реда на ЗДДФЛ.

За да отговорят на това искане, от агроминистерството със сигурност трябва да потърсят становището на Министерството на финансите. Философията на данъчното законодателство неслучайно разделя типа на облагане при малкия бизнес (данък върху доходите на физическите лица) и при фирменото облагане (корпоративен данък). Именно затова даното бреме при малките фирми е по-малко. Затотва европейското и национално законодателство пршлогот помощта за преотстъпване на корпоративния данък за големите компании, така че те да имат стимул да инвестират в модернизация.     

Малки стопани настояват за преотстъпване на данъка и върху техните доходи
5332
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Министерство на финансите
Преотстъпеният данък печалба за 2020 г. ще се инвестира до 2022 г., а този от 2019 г. - до 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини