Начало » Новини » Страната
05.12.2022 г.

ДФЗ обяви предварителните резултати от проверките на специализираните слоеве

ДФЗ обяви предварителните резултати от проверките на специализираните слоеве

От днес, 5 декември 2022 г. (понеделник), земеделските стопани ще могат да проверят дали заявените от тях площи попадат изцяло или частично в обхвата на проекта на специализирания слой „Физически блокове” и “Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2022. Това гласи днешната заповед на министъра на земеделието, с която са одобрени специализираните слоеве „Физически блокове“ и „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2022 г. Те са част от обновената през тази година Система за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), извършена чрез дешифрация (разчитане) на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на страната със самолетно и сателитно заснемане и чрез отразяване на резултатите от теренните проверки, проведени от областните и общински структури на Министерство на земеделието (МЗм) през годината, съобщиха от агроведомството.

Освен тази заповед днес на интернет страниците на МЗм и Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) е публикувано и съобщение, с което се уведомяват кандидатите за подпомагане по схемите и мерките за плащане на площ за възможността да се запознаят с актуализираните слоеве и да подадат възражение срещу конкретни части от тях, по реда на чл. 16б, 16в и 16г от Наредба №105 от 2006 г.

Още новини по темата сателитно заснемане

Запознаването ще става през Системата за електронни услуги на ДФЗ или чрез преглед в общинските служби по земеделие (ОСЗ) на конкретни физически блокове или части от тях върху цифровата ортофотокарта. ОСЗ да оказват съдействие на земеделските стопани и на техните представители при осъществяване на запознаването и при генерирането и подаването на възражения.

В срок до 20.12.2022 г. включително, земеделските стопани могат да подават възражения по образец относно граници и начин на трайно ползване на физически блокове и непопадането на конкретни заявени за подпомагане земеделски парцели или части от тях в проекта на специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2022. Възраженията по образец се подават чрез съответната Областна дирекция „Земеделие” (ОДЗ) до министъра на земеделието, като се генерират автоматично от Система за електронни услуги - ДФЗ. При генериране на възражения земеделските стопани, сами или със съдействие на служители на съответната ОСЗ/ОДЗ, посочват идентификаторите на парцелите, които желаят да бъдат включени във възражението.

Не се генерират и разглеждат възражения за парцели, проверени за кампания 2022 г. от страна на Техническия инспекторат на ДФЗ, парцели без заявени схеми и мерки за подпомагане, както и относно парцели, чието одобрение за подпомагане по дадена схема/мярка не е обвързано с обхвата на специализираните слоеве „Физически блокове“ и „Площи, допустими за подпомагане”. Не подлежат на разглеждане възражения, които не са подадени съгласно изискванията на т. ІV от заповедта.

Въз основа на получените в ОДЗ възражения, дирекция „Идентификация на земеделските парцели” да извърши необходимите проверки на физически блокове с оглед коректното определяне на обхвата на специализираните слоеве „Физически блокове“ и „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2022.

Проверките включват преглед на коректността на дешифрацията (разчитането) на новата ЦОФК по заснемане 2022 г. и правилното извършване на теренните проверки за актуализация на СИЗП и нанасянето на резултатите от тях в СИЗП.

В случаите на установени некоректни граници и/или начин на трайно ползване в специализираните слоеве „Физически блокове“ и „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2022, пооради административна грешка или пропуск, да се коригират съответните данни. В случаите, при които съдържанието на специализираните слоеве е определено коректно, промени в СИЗП не се извършват.

В срок не по-късно от 24 февруари 2023 г. дирекция „Идентификация на земеделските парцели” да предостави на Разплащателната агенция финални специализирани слоеве „Физически блокове“ и „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2022, допълнително актуализирани на база подадените и разгледани възражения, както и на база други данни като резултати от проверки на място, извършени от страна на Техническия инспекторат към ДФЗ, доклади от ОДЗ за некоректни данни в СИЗП и др.

Съгласно заповедта, стопаните ще могат да се запознаят и с предварителни резултати от проверки на декларираните площи спрямо граници и начин на трайно ползване на физическите блокове, в които попадат площите им.

До 31 декември кандидатите по мерки 10 и 11 доказват, че са преминали обучение

Справките могат да се извършват в Система за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (https://seu.dfz.bg/).

На базата тази актуализирана информация Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция ще извърши финалните оторизации по схемите и мерките за плащане на площ през 2022 г.

ДФЗ обяви предварителните резултати от проверките на специализираните слоеве
29550
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
На Летище София задържаха 2800 опаковки ветеринарни препарати и 128 паспорта на животни
НАП предупреди 7000 фирми с големи материални запаси
Ловци от Горна Брезница получиха актове за нерегламентиран лов
Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2023
Фискалните инспектори провериха 17 обекта в Жеравна и с. Искра и откриха 27 нарушения
Данъчните с кампания за проверки по събори в цялата страна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини