Начало » Новини » Коментари
22.11.2022 г.

Фермерите доживяха технологичните карти да се обновяват всяка година

Ще има 4 варианта за напоявани и ненапоявани площи
Фермерите доживяха технологичните карти да се обновяват всяка година

Карта на производството на плодове и зеленчуци в страната Източник: МЗм

Новите 52 технологично-финансови карти за основните отглеждани в страната култури ще бъдат актуализирани всяка година. Искането беше поставяно от земеделските производители през последните години, но едва сега администрацията е успяла да отговори на очакванията. „При разработването на базовия модел ще бъде заложена възможността да се отчитат променливите и постоянни разходи на земеделските стопани, което ще позволи по-точно да се изчисляват мерките в помощ на сектора” , пояснил министърът на земеделието Явор Гечев пред последното заседание на Консултативния съвет по плодове и зеленчуци, в което е участвал и заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков. Ще припомним, че като бивш браншовик той неведнъж е поставял необходимостта от постоянно обновяване на технологичните карти.

Министър Гечев е обяснил още че екипи от учени от Аграрния университет и Селскостопанска академия ще разработят четири варианта на технологично-финансовите карти: конвенционален начин на отглеждане при напояване, конвенционален начин на отглеждане без напояване, биологичен начин на отглеждане при напояване и биологичен начин на отглеждане без напояване. Променливите и постоянни разходи ще отчитат разходите на стопаните за препарати за растителна защита, торове, семена, разсад, вода, горива и смазочни материали, за механизирана обработка и ръчен труд и др., изчислено в лева за единица площ. Това ще позволи лесна и бърза актуализация при необходимост, разясни министърът на земеделието.

„Този стандартизиран модел ще служи за изчисляване на различни ставки и услуги, включително при кандидатстване с инвестиционни проекти по ПРСР. Технологичните карти може да бъдат детайлизирани в диалог със сектора - животновъдните и растениевъдни организации“, е подчертал още министърът.

Консултативният съвет обсъди още представената от Министерството на земеделието визия за схема за държавна помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция, а също и на държавните помощи за компенсиране на разходите на земеделските стопани за борба с неприятели по растенията и започналия прием на заявления по подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР 2014-2020.

Фермерите доживяха технологичните карти да се обновяват всяка година
8709
 

Последни материали
Виж
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Градинари обсъждат технологичните карти в Аграрния университет в Пловдив
Иновации
В програмата за растеж на Endeavor има и фирми, свързани със земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини